Home / Uvpodcast – en podcast om fridykning og uv jagt

Uvpodcast – en podcast om fridykning og uv jagt

Undervandsitetets podcast cover

UV podcast er Undervandsitetets podcast om fridykning og undervandsjagt. Morten Rosenvold Villadsen er fast vært på programmet – ofte sammen med Johan Wedel Nielsen. Podcasten udkommer cirka en gang om måneden.

Liste med alle udsendelser af Uvpodcast:

28. Regnbueørreder og havbrug

I dette afsnit af uvpodcast handler det om opdrætsfisken Regnbueørred, der fra tid til anden slipper fri og kan blive en harpunjægers bytte – men det handler også om hele diskussionen omkring havbrug i Storebælt og Kattegat.

27. Uv jagt på Madeira og Azorerne

I denne episode – der er optaget på Madeira – kan du høre om Mortens og Johans erfaringer med at undervandsjage på Madeira. Hvordan får man licens – hvor er det godt at fange fisk – hvilker arter af fisk kan man spise på Azorerne og Madeira. Hvilken ø er bedst til uv jagt?

26. Undervandsjagt efter torsk. Sådan fanger du torsk med din harpun!

I dette afsnit af podcasten taler vi om arten: Torsk. Hvilken udbredelse og er den truet? Hvad med New Foundland – og Kattegat? Hvordan kan du se om en torsk sover? Hvilken spot på Langeland er godt?

25. Undervandsjagt i Bergen og Nordisk Mesterskab

I denne episode har vi været til nordisk mesterskab i Norge der blev afholdt i Bergen i området ved Hellesøy. Vi fortæller om hvordan det gik og hvordan vi kunne have gjort det bedre – og svarer på om fridykkere kan få dykkersyge.

24. Pionerfiskeri  – der hvor ingen har været før

Her taler vi om de gange man får en vild idé og prøver det af – og tager ud der hvor ingen har været før. Rykker sporten og grænserne for hvad der er muligt, eller blot finder et fint lille spot.

23. Mental robusthed når du fridykker
I denne episode taler vi om hvad der gør os bange – og hvad vi tidligere var bange for når vi undervandsjagede i mørkt, koldt, grumset, støjende vand med hajer, brandmænd, tabte net og skibsvrag.

22. Uvjagt i Øresund og Scorpena Cup 2017

I denne episode kommer godt omkring Dansk Sportsdykkerforbund og undervandsjagt i fjernsynet. Men det helt store emner er Undervandsjagt i Øresund.

21. Undervandsjagt i Finland – fridykning på Kullen – hvor meget bly skal man have på?

I dette afsnit taler vi om vores egne erfaringer med at undervandsjage i Finland -og hvorfor vi synes at det er rigtig spændende. Vi taler også om Stillehavsøsters i Øresund, våddragt alternativer til pisette og hvor meget bly man skal have på når man vil undervandsjage i Danmark.

20. Spis tang, muslinger og krabber

Bodil Sofie Espersen er akvatisk måltidsmager og er vildt dygtig til at høste og spise alt muligt fra havet når hun snorkler og undervandsjæger. Det bedste er at hun også er dygtig til at lave mad – og gerne vil dele ud af sin viden.

19. Undervandsjagt og fridyk på Kanarieøerne

Denne episode handler om de 7 kanarieøer – og hvad de tilbyder af muligheder for en nordisk fridykker eller undervandsjæger. Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro og La Palma.

18. Fang hummers og østers i Limfjorden

I dette afsnit kommer du med i bilen på en roadtrip med en mission om at sikre nytårsmenuen d. 30 december 2016. Vi taler om østers, hummere og hvordan man får fat i dem.

17. Havørred med uvjagt og harpun

Fang havørreder om dagen med harpun. Uvjagt om natten (afsnit 10) handler også om ørreder, men om dagen er denne fisk en helt helt anden sag at få på spyddet.

16. Skrubben – hvordan fanger man den?

Skrubben er mange uvjægeres første fangst og i begyndelsen kan det være temmelig svært at få øje på denne ellers talrige og velsmagende fladfisk.

15. Undervandsjagt på vrag

Vrag er super spændende at dykke på og i Danmark har vi heldigvis masser af vrag! Men… Hvordan gør man? Hvordan skal harpunen rigges op? Lyt med her, hvor du også får en stribe gode vrag at starte med!

14. Trykudligning -sådan gør du det rigtigt

Denne episode handler om tryudligning og hvordan man kender forskel på Valsalva og Frenzel. Frenzel er den metode der fungere allerbedst når man som frdykker og undervandsjager skal udligne sine ører og pande-bihuler. Du får også en håndfuld gode idéer til løsninger når trykudligningen driller.

13. Black out, iltmangel og sikkerhed

I dette afsnit handler det om en af de store risici ved at holde vejret, nemlig at løbe tør for ilt. Det er farligt oplevelse at besvime i forbindelse med undervandsjagt. I fridykning er det anderledes ( hvis man ellers har et ordentligt sikkerheds set-up). Denne problematik diskuterer vi i dette afsnit.

12.Når udstyret svigter og skal repareres

Undervandsjagt er en udstyrssport – og nogle gange går dudstyret i stykker. VI saverer på hvordan man klarer sig, selvom det hele går galt. Hvordan limer man en våddragt, udretter et spyd og kan man uvjage uden svømmefødder?

11.Uvjagt efter multer – hvordan og hvorledes?

Undervandsjagt med harpun efter multer er udfordrende og sjov uvjagt som oftest foregår i sommermånederne. Der er mange facetter af denne jagtform og vi kommer hele vejen rundt.

10.Uvjagt om natten – hvordan gør man og hvad handler kritikken om?

Undervandsjagt om natten har været kritiseret fra flere sider og vi ser på argumenterne et for et. Uvjagt om natten kan byde på gode oplevelser med en særlig stemning -og ofte et godt fiskeri med flotte fangster.

9. Havbars med harpun – hvordan fanger man havbars med uvjagt?

Denne udsendelse handler om havbars med harpun. Vi fortæller om fiskens biologi og hvordan man som uvjager kan fange den. Dagens tip handler om en havbars klikker.

8. Undervandsjagt konkurrencer – hvordan bliver man bedre?

Dette afsnit handler om uvjagt konkurrencer. Johan og Morten fortæller om det nylige DM i uvjagt og vi fortæller mange røverhistorier fra mange år i konkurrencesporten. Dagens spørgsmål er om bøjeliner og dagens tip er om harpunemarkeringer.

7. Hvordan holder man vejret længere?

I dette afsnit handler det om hvordan man kan lære at holde vejret i længere tid. Johan fortæller om sin nylige tur til Mozambique og vi forklarer om hvordan man kommer i sin våddragt og hvordan man fanger fladfisk med hænderne.

6. At undervandsjage i udlandet del 2 – hvad skal man være opmærksom på? Er det farligt?

Her taler vi om hajer, gopler, giftige fisk og andre dyr og fisk som man skal være opmærksom på når man uvjager i udlandet. Vi gennemgår 5 fede steder som vi kan anbefale at undervandsjage og giver tips til hvordan man kan undgå en del problemer med blandt andet hajer.

5. At rejse med undervandsjagt del 1 – hvor skal man hen og hvordan forbereder man sig?

Denne episode handler om hvordan man vælger et godt rejsemål til en uvjagt rejse og hvordan man allerede hjemmefra får styr på nogle vigtige detaljer. Dagens tip handler om swimmers ear og dagens spørgsmål handler om hvor det bedste sted i verden er til uvjagt.

4. Kom i gang med uv jagt del 2 – den første gang du skal i vandet

Denne udsendelse handler om hvordan man kommer godt i vandet første gang man skal undervandsjage. Hvordan finder man en makker, hvor går man i vandet og vi giver også 5 gode begynderspots til nye uvjægere. Dagens tip handler i denne udsendelse om trykudligning.

3. Kom igang med uv jagt del 1 – vælg det rigtig udstyr til uvjagt

Denne udsendelse kan spare førstegangskøbere af uv jagt udstyr for mange penge og skuffelser. Vi gennemgår begynderudstyret fra top til tå og forklarer hva du skal bruge dine penge på.

2. Hvem er Morten og Johan – et portræt af de to værter på uvpodcast.dk

I denne udsendelse starter Johan og Morten uvpodcast op på en frisk. Første episode er i bund og grund en præsentation af Morten og Johan. Der bliver fortalt hvordan de hver især kom igang med at fridykke og undervandsjage og hvad de beskæftiger sig med nu.

1. Undervandsfoto – bag om Livet under overfladen. Et interview med Jonas Thormar.

I denne første udsendelse bliver Jonas Thormar interviewet om arbejdet med bogen “Livet under overfladen”, der er en undervandsfotobog hvor alle fotos er taget i dansk natur.


Hvad handler uvpodcast om?

Emnet for uvpodcast ligger indenfor for fridykning, uv jagt, snorkling, fiskeri, undervandsfoto og hav- og ferskvandsbiologi. Vi taler om dykkerudstyr, oplevelser, konkurrencer, uv rugby, uv foto, rejser, tricks, træning, fysiologi, skader, farlige situationer, havpattedyr, seafood, lovgivning og meget meget mere.

Hver udsendelse varer mellem 20 – 30 minutter, med mindre vi går over tid. Ofte vil vi undervejs opleve at vi har meget at sige om et emne, hvorefter vi må fordele indholdet ud over flere udsendelser.

Hvordan hører man uvpodcast?

Hvis du ikke har hørt podcast før, så her en hurtig guide til at komme igang. Du kan enten høre udsendelserne her på siden på din pc (Gå til den samlede liste over udsendelser) eller du kan høre podcasten på din smartphone eller tablet. Du skal blot have en podcast-app.

På iPhone hedder appen “podcast” og der kan du søge efter “fridykning”, “uvjagt” eller lignende og trykke “subscribe/abbonner” på Uvpodcast. På android kan du søge efter en podcast-app (jeg bruger selv podkicker) og igen søge efter “fridykning” eller “uv jagt” så popper uvpodcast op.

Uvpodcast feed er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/
(hvis du har brug for et feed til din feedreader eller podcast-app

Hvad kan du forvente af Uvpodcast?

Du kan forvente at blive klogere og forhåbentlig også kigge lidt ind bag facaden på nogle af de bedste inden for fridykning og undervandsjagt i Danmark. Hvert afsnit ar nogle faste programpunkter som genemgås herunder.

Siden sidst (whats up?)

Vi fortæller altid om hvad i har lavet (som relaterer sig mere eller mindre til podcastens emne) siden sidst og hvor vi har været i vandet – eller hvilke planer vi har lagt for det nærmeste stykke tid. Der kan godt gå uger og måneder fra vi optager til at podcasten udkommer, så det er ikke altid dugfriske nyheder.

Dagens spørgmål – (kan stilles herunder)

Vi opfordrer alle lyttere til at være med i podcasten ved at stille spørgsmål. Spørgsmålene kan være alt mellem himmel og jord der handler om vores emne – eller idéer til nye emner. Spørgsmålene kan altid stilles i kommentarene herunder – eller via mail, Facebook, Twitter, Google Plus osv osv. Det er ikke sikkert vi når til at svare på lige præcis dit spørgsmål, men til gengæld kan det være at vi virkelig tager emnet op og laver en hel udsendelse.

Dagens tema

Undervandsitetets podcast coverDet er her under dagens tema at vi folder os ud og går i dybden med et emne. Se herunder en oversigt hvilke udsendelser der har haft hvilke emner oppe allerede.

Find udsendelserne på uvpodcast.dk/1 for episode 1 og uvpodcast.dk/2 for episode 2 osv osv.

Dages tip

Dagens tip

Her giver vi til sidst altid et godt trick eller tip. Det kan være en overset detalje, en vigtig metode eller en dyrekøbt erfaring. Vi tilstræber så stor værdi for så mange som muligt her. Det kan være indenfor alle kategorier og emner, men det er et godt trick – det lover vi!

Sponsorer – og hvordan tjener uvpodcast penge?

Det er ikke nemt at skulle tjene penge på podcast, og vi gør det også mest for sjov – men vi har ind i blandt nogle sponsorer.
Sponsorerne køber sig plads i podcastet (typisk i starten) og det er vigtigt for os at det er nogle butikker eller firmaer som vi selv kan stå inde for. Det fylder ikke meget tidsmæssigt og det er ikke irreterende reklamerjingler med fancy musik. Sponsorerne bliver blot nævnt og omtalt.

(Hvis du vil være sponsor så send en mail)

Støt uvpodcast!

Du kan støtte uvpodcast som tak for indsatsen. Gør det på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.

Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen.

Vil du donere et par kroner per udsendelse?

Læs mere her!

Tak!

Støt Uvpodcast.dk (gratis!)

Hvis du har glæde af udsendelserne og gerne vil støtte uvpodcast.dk uden at det koster dig noget, så er der flere muligheder.

Som privatperson kan du støtte os gratis på mange måder:

 • Du kan stille spørgsmål herunder, måske tager vi spørgsmålet op?
 • Du kan like, kommentere og dele de opslag der bliver lagt på Facebook og andre sociale medier
 • Du kan gå via uvpodcast henvisningslinks når du køber udstyr hos sponsorer
 • Men husk du kan også støtte med et ganske lille beløb for hver gang der udgives en podcast

Når du handler uv jagt udstyr kan du støtte uvpodcast ved at gå via følgende links:

Diving2000 – Uvpodcast.dk/diving2000
Sportsbutikken.dk – Uvpodcast.dk/sport
Kingfish.dk – Uvpodcast.dk/king

Vi høres ved!

– og skriv gerne en kommentar eller et spørgsmål herunder!

18 comments

 1. Hej Morten
  Jeg kunne godt tænke mig at linke til dine uvpodcasts på min hjemmeside snorkelsafari.dk. Vil det være okay med dig?
  Mvh. Lasse Bager Jensen, Uvjagt Haderslev

 2. Peter Stenkilde

  Hej Morten.

  En lille feedback til jeres podcast er at lydniveauet i intro og outro er væsentligt højere end jeres tale. Det resulterer I at jeg må skrue op for lyden når i begynder at tale og skrue ned igen når man når til outrodamen.

  Ellers tak for nogle fine programmer. (Indtil videre har det mest interessante i mine øjne været det med fiskenes holdbarhed)

  • Morten Rosenvold Villadsen

   Hej Peter,
   Tak for din feedback!
   Vi prøver at se på lyden (vi skal også have ny mikrofon).
   Niveauet bliver meget forskelligt fra udsendelse til udsendelse, så der bliver info til både nørder, erfarne og begyndere.
   Vi høres ved!
   Morten

 3. Hej Johan og Morten
  Super podcast i laver👍 enste minus er at der er så langt mellem jeres udsendelse.
  I nævte på et tidspunkt om brug af sæbe og creme når man skal havde dragten på. Hva er det for noget creme? Vil i ikke være søde komme lidt mere ind på det.
  Hilsen
  Thomas Linow

 4. Hej Morten
  Kunne i ikke lave en prodcast om vragdyk i DK .Måske lidt om hvad man skal være opmærksom på , sikkerhed , og hvordan man kommer i gang med det , kan man komme ud til vrag fra kysten , eller kræver det båd hvordan finder man vrag , hvad kan man fange der ?
  Mvh Jan Andersen

 5. Jens Bager Jensen

  Kan man ikke bare få et tlf. nr. man kan mobilepay donationer til?

 6. Hej Morten og Johan
  Syntes jeres uvpodcast er et hit, og god godnatlytning. Jeg kunne godt tænke mig at spørge til jeres brug af bøjer. Har i flere forskellige og hvordan bruger i den/dem til at opbevare udstyr,proviant og andet?

  Mvh. Alex

 7. Dan Ravnholt Jessen

  Super spændende program. Donation sendt på mobilpay. 🙂

 8. Superfede podcasts!!
  Jeg nyder at høre Jeres fortællinger men kunne godt ønske mig at ‘næste måneds aktiviteter’ kunne komme ind som et punkt. Ofte finder jeg mig selv lidt ude af sync med årets fiskekalender og tager måske bare derhen hvor jeg ofte er og forsøger at fange de slags fisk jeg før har haft succes med. Det jeg drømmer om er at der fx lige er en kort info om Jeres planer de 4-6 uger der går mellem podcasts. I dækker fint når der er planlagt rejser, men herhjemme i dk ville det være en stor hjælp at blive guidet lidt.
  Fortsæt det gode og inspirerende arbejde.

  Mvh
  Lars

  • Morten Rosenvold Villadsen

   Tak, Lars!
   Det var da en god feedback og en god idé. Vi er desværre ikke så konsistente i vores frekvens, men jeg vil overveje at vi gør det.

 9. Søren Gregers Sørensen

  Hej

  Tak for et fedt program. Der er masser af guldkorn i hvert afsnit.

  Spørgsmål: Hvordan ser I på havdambrug i Danmark? Er de problematiske eller uden betydning for os UV jægere?

 10. Hej begge to. Er helt ny og lige startet med uvjagt i sommers. Har haft to dyk og fanget skrubber som i forudsagde i en af jeres podcasts..😁😁 Fantastisk at lytte til jeres udsendelser (har kun nået nogle stykker) da de giver et godt billede af hvad man kan forvente og what to do og what not to do. Glæder mig til at høre resten.
  Rasmus Larsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*