Dykkermasken er det allervigtigste stykke dykkerudstyr overhovedet. Det gælder både hvis du er barn eller voksen. Uden en god dykkermaske bliver det ikke en god oplevelse.

Dykkere, snorklere, uvjægere, børn, fridykkere, uv-rugby spillere mm. er alle afhængige af deres syn for at kunne udføre deres aktivitet.

Her kan du finde dykkermasker til alle former for aktiviteter. En dykkermaske er nemlig ikke bare en dykkermaske. Du kan også få maske med styrke, sådan at der er brilleglas i masken.

Herunder kan du finde masker til dykning, snorkling, fridykning, uv rugby, havsvømning, undervandsjagt og lære om dykkermaskens historie.


Vælg kategori af dykkermaske

Artiklen fortsætter under kategorierne af masker


Den bedste dykkermaske skal passe til dig

Hvis din dykkermasken ikke passer er designet, prisen og alt andet fuldstændigt ligegyldigt. En dykkermaske SKAL bare sidde godt på dit ansigt ellers bliver det ikke en god tur i vandet. En anden ting der kan ødelægge din oplevelse er hvis glassene dugger…

Den bedste dykkermaske er i sidste ende den maske der passer dig og dit ansigt bedst.

Min dykkermaske dugger – hvorfor? og hvordan afdugger jeg?

Når de forskellige dele af en dykkermaske sættes sammen på fabrikken så risikerer de at bliver beskadiget på grund af den store varme der skal til under samlingen. Derfor er dykkermaskens glas dækket med en tynd silikonehinde der beskytter glassene mod varmeskader.

Denne hinde er skyld at din dykkermaske dugger!

Hvordan afdugger man så sin maske? Man tager en tandbørste, en håndfuld sand, en negl eller en opvaskesvamp og skrubber på glassene. Man kan som regel tage hårdere fat en man tror (tør). Det er også en udbredt teknik at brænde glassene med en lighter til de er svagt sorte. Andre lægger en masken i opvaskemaskinen. Når man er kommet afsted kan en spytklat ofte hjælpe en hel del på at de dugger. Gnub spyttet godt rundt og vent et par sekunder inden du (med kun en anelse vand) knapt skyller det ud.

Du kan også vælge at benytte dig produktet “maskespray” som holder din maske fri for dug.

Se maskespray her

Dykkermaske til snorkling

En dykkermaske til snorkling skal først og fremmest være behagelig at have på. Masken skal være lavet af et fleksibelt materiale og føles godt på ansigtet. Da man ligger meget i overfalden som snorkler, er det afgørende af skørtet er ikke-gennemsigtigt da man ellers kan få solens lys reflekteret i brillegassene og derved få ondt i øjnene efter kort tid.

Masken skal selvfølgelig sidde tæt og kunne justeres i størrelse så den passer godt til den snorkler der bruger den. En maskestrop kan være en fordel i forhold til ikke at få langt hår viklet ind i gummiremmen.

Se dykkermasker til snorkling

Dykkermaske til scubadykning

Til flaskedykning er det vigtigt at masken har et godt udsyn, sidder tæt og er robust. Ved tropisk dykning kan en maskestrop være en fordel da man ellers kan få sit hår til at sidde fast i den gummirem man har bag om hovedet.

Det kan være en fordel med en farvet maske der lyser godt op, så man altid kan finde sit udstyr (også hvis du skulle blive tabt i havet), men også så man kan se hinanden selv hvis der er mørkt og måske lidt dårlig sigtbarhed.


Se dykkermasker til scubadykning


Helmasker til avanceret flaskedykning

Der findes også avancerede helmasker som bruges til scubadykning og teknisk dykning. De er smarte da man kan tale og dermed kommunikere langt bedre når man bruger dem. De er også dyre og kræver lidt tilvænning at bruge. Normalt benyttes de ikke til andet end avanceret dykning med flasker og teknisk dykning.

Se helmasker her

Dykkermasker til undervandsjagt

En dykkermaske til uv-jagt skal være med lille indre volumen, glassene tæt på øjnene og ikke-gennemsigtig skørt. Materialet skal være behageligt og fleksibelt. Udsynet skal være stort, det vil sige at den vinkel du kan kigge ud af skal være så bred som mulig – så får du øje på flere fisk 🙂

Se alle dykkermasker til uv-jagt

Dykkermaske til fridykning

Hvilken maske til dykning skal man vælge? Måske ingen?

Jesper Stechmann, Nice 2012.

Det er måske ikke 100% nødvendigt at have en maske på til fridykning (hvis det KUN gælder om at dykke dybt, langt eller længe). Men de fleste fridykkere bruger masker og det er ofte lidt anderledes dykkermasker end hvad en scubadykker eller en undervandsjæger ville vælge.

Da man dykker dybt som fridykker skal masken være meget fleksibel, faktisk så fleksibel at også glassene med fordel kan være eftergivelige. Det kan give lidt udfordringer med en smule forvrængning når man vælge maske som Sommap Flow og Aqualung Sphera, men man vender sig overraskende hurtigt til det.

Fridykkerne benytter sig ofte også af avanceret udstyr som næseklemmer, fluid googles og lignende. Enkelte dykker med ansigtet HELT nøgent, og det er måske det mest avancerede overhovedet, men kræver et højt niveau af kropskontrol og meget tilvænning for at få en fordel ud af det.

Se dykkermasker til fridykning

 

Dykkermaske til undervandsrugby

Masken til uvrugby er ikke så forskellig fra en maske til undervandsjagt, men udover at skulle være en robust og tætsiddende maske med godt udsyn, så kan man få en anordning så den sidder bedre fast. Det er ganske normalt at få sparket eller slået masken af i kampens hede hvis man ikke har den sat ekstra fast, og derfor benytter mange spillere sig af en anordning der går rundt om hovedet flere steder. Med et sådant set-up (inklusiv snorkelholder) holder man masken på uanset hvor voldsomt det går for sig når der spilles igennem.

Se masker til Undervandsrugby

 

Dykkermaske til børn

barn snorklerNår børn skal lære at dykke og snorkle er masken ofte den største barriere. Det kræver en del tilvænning at have en maske på, særligt de masker der dækker for næsen. Det er derfor vigtigt at man går langsomt frem med at indføre en dykkermasken.

Start gerne i badet og brug masken mere som legetøj end som dykkermaske til at starte med – barnet behøver i første om gang ikke at have den på.

Vælg en dykkermaske i barnets yndlingsfarve eller med kendte motiver som vil gøre barnet i godt humør. En barnemaske er selvfølgelig mindre end en voksenmaske, men forskellen er overraskende lille og mange voksenmasker vil kunne passe et 6 års barn hvis de strammes lidt ind.

Se snorkeludstyr til børn

Fullface dykkermasker

Som uerfaren snorkler eller som forælder til børn der skal igang med at snorkle er det oplagt at man overvejer en fullface maske. Du vil dog opleve at mange rutinerede dykkere vil se lidt skævt til fullfacemaskerne.

Der har været nogle dødsulykker og der har været nogle dårlige kopi-produkter, men  det er ikke afgjort at ulykkerne havde noget at gøre med masken. Man skal sørge for at være meget forsigtig når man har med uerfarne snorklere og børn at gøre i og under vand, og det anbefales at man uanset maske altid har en opmærksom erfaren snorkler ved sin side når man skal lære at snorkle.

Personligt bruger jeg ikke fullfacemasker til mig selv og min familie (jeg er nok lidt for konservativ), men jeg vil ikke afvise at det kan være det rigtige valg for nogen.

Se udvalg af fullfacemasker

dykkermaske

Alternativer til dykkermasker

I stedet for en dykkermaske har man forskellige muligheder. Man kan “nøjes” med en dykkerbrille eller et par dykkerbriller. Dykkerbriller og svømmebriller går dog ikke ind over næsen og derfor kan man ikke trykudligne i hulrummet foran øjnene hvorfor man vil være begrænset til et par meters dybder og allerede ved 3-4 meters dybde vil man mærke et ubehagelige undertryk på øjnene der kan resultere i sugemærker og blodsprængte øjne (“mask-squeeze”). Det er sjældent farligt, men ubehageligt.

Fluid Goggles er et andet alternativ hvor brillerne er fyldt med vand på indersiden af glasset, og derfor skal de ikke trykudlignes. Den specielle linse i brillerne giver dog et udmærket undervandssyn det til trods. Fluid Goggles benyttes stort set kun af elitefridykkere der skal dykke til +40 meters dybde. Fluid Goggles benyttes næsten altid i kombination med kraftige næseklemmer.

Se udvalg Flulid Goggles og næseklemmer

Dykkermasken historisk (helt kort)

De tidligste dykkermasker stammer fra de havkulturer der har boet ved havet og samlet skaldyr og fanget fisk. Her har man fundet blankpolerede skilpaddeskjold som de første primitive dykkermasker helt tilbage i 1300 tallet i Persien.

De første moderne dykkermasker dukkede op i starten af 1900 tallet og er således “kun” 100 år gamle.

Det er stort set kun materialerne der for alvor har ændret sig de seneste 100 år. Princippet er stadig det samme og designet er stort set kun forandret på det æstetiske niveau.


Kan man se noget uden en dykkermaske?

hvor findes der havnomaderDer har været del opsigtsvækkende undersøgelser af asiatiske børn der tilhørte de havnomader som findes i sydøstasien (Sama-Bajau [grøn], Oranglaut [orange] og Mokenerne [blå]). Børn i disse stammer har trænet sig op til at sammentrække deres pupiller så meget at deres syn under vandet bliver så godt at de kan se tilstrækkeligt til at undvære dykkermasker, men stadig findes smådyr og spisefisk.

Mennesker kan se under vandet

Det mest utrolige ved disse undersøgelser er at da man udsatte svenske børn i samme alder for træning i at se under vand, så opnåede de samme resultater. Altså, må konklusionen være at MENNESKER I HELE VERDEN kan se under vand med træning – dog må det bemærkes at evnen til at sammentrække pupillerne så meget som der skal til for at kompensere for lyset anderledes brydning under vandoverfladen aftager med alderen, og at man altså skal være barn for at kunne se tydeligt under vandet. Men selv voksne har fortsat et brugbart undervandssyn der kan bruges til simpel orientering hvis man evt. skulle tabe sin dykkermaske eller lignende.).

Læs mere om udstyr til dykning, uv-jagt udstyr, udstyr til snorkling, uv-rugby og svømning.

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.