hummer limfjorden uvpodcast

Trusler mod undervandsjagt: Hummere, ål og følelser – Uvpodcast #37

Podcast widget

Trusler mod Uvjagt 2/2 – en fortsættelse af #32

Denne episode af uvpodcast handler om de relativt mange trusler som undervandsjagt står overfor lige fra ål, hummere, følelser, EU, terrorsikring, våbenlovgivningen og misundelige erhvervsfiskere.

Man skulle ikke tro det, men man kan hurtigt blive paranoid som undervandsjæger af alle de ting der i princippet og historisk har fået ramt sporten i mere eller mindre grad.

Undervandsjagtudvalget i Dansk Sportsdykkerforbund har en håndfuld gange i de seneste 10 år forhindret nye forbud og begrænsninger – og tilbage i 2010 fået ophævet det forbud der gjaldt i Øresund.


Kingfish.dk er dette afsnits sponsor

Kingfish er en webshop, dykkerbutik og rejseselskab der ligger Scandiagade 15 i Sydhavn og som forhandler udstyr til dykning, fridykning og undervandsjagt. De har blandt andet dykkerrejser hvor man kan Snorkle med spækhuggere og fridykke med blåhvaler. Kingfish er også forhandler af den våddragt og den Epsealon bøje som både Johan og Morten bruger og omtaler i denne podcast. Kingfish forhandler nu også produkter fra Divecenter.

 


Lyt til afsnit #37

Indsættelse af medie" style="font-size: 14px; width: 95%; height: 80px;" onfocus="this.select();">Indsættelse af medie" style="font-size: 14px; width: 95%; height: 80px;" onfocus="this.select();">

– du kan også høre podcasten på din android eller iPhone… (Find din podcast app frem og søg eksempelvis på “fridykning”).

Uvpodcast kan du også høre på Spotify.

Her kan du se listen med alle afsnit og udsendelser: uvpodcast.dk

Feed til uvpodcast er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/


Siden sidst

Johan har været med TV2 Vejret ude at dykke i Øresund, hvor det lykkes at få studieværten (Ellen) med ned på et par meters dybde hvor der blev fanget en skrubbet – og der var ret mange torsk i området ved Nordre Røse og på en lille knold nord for Røsen.

Dagens spørgsmål

Hvorfor kan man ikke bare bruge en surfdragt til at undervandsjage? Det kan man ikke fordi en surfdragt er uden hætte og generel for kold. En uvjagtdragt er lavet til at man er i vandet hele tiden og minimal vandudskiftning,

Dagens tema

Trusler mod undervandsjagt

I denne miniserie om trusler mod undervandsjagt der startede i Uvpodcast #32 har i første afsnit handlet om lystfiskerne og de konflikter. Nu handler det om alle de andre ting der fylder.

1. Erhvervsfiskeriet

I 80´erne fik erhvervsfiskerne i Øresund forbudt undervandsjagt. Det kommer nok ikke til at ske igen med ål, men hummere kunne blive en ny konflikt med erhvervsfiskerne.

2. Fritidsfiskerne

Særligt i Limfjorden kunne hummerfiskerne få ondt i røven over at der også er uvjægere der ligger og fanger hummere. Nogle kunne misforstå at der bliver dykket tæt på deres garn og det kunne let skabe en ny konflikt.

3. EU harmonisering er lovgivningen

Nogle sydeuropæiske lande har i EU foreslået at undervandsjagt med flasker eller om natten skulle forbydes og klassificeres som destruktivt fiskeri (på linie med gift- og dynamitfiskeri). Undervandsjagtudvalget har et par gange afværget disse forbud.

4. Terrorlovgivningen

Havneanlæg og broanlæg bliver i højere og højere grad udsat for terrorsikring, hvilket er en nytteløs symbolhandling der hindrer uvjægere i at fange fisk der hvor fiskene mere eller mindre tilfældigvis nu engang er (nemlig på menneskeskabte rev og strukturer).

5. Våbenlovgivningen

Harpunen er et våben men forstås som et fangstredskab, og der er ikke krav om våbenskabe og stelnumre som det ses i Sverige.

6. Begrænsninger i fiskeriet på grund af lave fiskebestande

Der er konstant ændringer i baglimits (daglige fangstbegrænsninger) og de nuværende regler tyder på at havbars må du fange 1 af om dagen og fra 1-12019 må man fange max 7 torsk i sund, bælter og vestlige Østersø (områderne 22-23-24).

En anden nyhed

Johan og jeg har fået en bevilling fra Nordeafonden til at lave 5 kortfilm, købe ny båd til dykkerklubben (og ny hjemmeside) og lave et træningsforløb for undervandsjagttrænere. Det skal vi lave i 2019 og 2020 – det glæder vi os meget til.

I øvrigt!

Mortens nye bog Undervandsjagt udkommer i foråret 2019 på forlaget Peoples Press.

Bogen kan købes i forsalg MEGET SNART. Se mere her

Dagens tip!

Fyret Nordre Røse – er et godt spot til torsk og fladfisk. Svalerumpen (en muslingebanke) er også et rigtig godt spot her i efteråret.

Stil dagens spørgsmål?

Du kan stille spørgsmål i kommentarerne herunder, så vil vi (så vidt muligt) tage dit spørgsmål op i en senere udsendelse og besvare det så godt vi kan.

Vi høres ved!

(hvis du synes Uvpodcast er fedt, så del det meget gerne med dine venner! – og gå via links her på siden når du køber udstyr).

Støt uvpodcast!

Husk at du frivilligt kan støtte uvpodcast med et selvvalgt beløb som tak for indsatsen.

Det kan du gøre på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.

Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen. Vil du donere et par kroner? (også muligt via MobilePay 2721 9043)

Støt uvpodcast her!

Supporters får adgang til den lukkede Facebookgruppe hvor vi deler mere fotos, info og backstagestuff!

Tak

Du kan læse mere om projektet på uvpodcast.dk

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *