Undervandsjagt og fridykning på Kanarieøerne – Uv podcast 19
De 7 Kanarieøer Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma og El Hierro er et oplagt vinterrejsemål for den vinterdeprimeret undervandsjæger, fridykker eller snorkelentusiast. Vejret er meget bedre end i Danmark, vandet er blåt og klart og temperaturen er konstant +18 grader.
Mulighederne for at fridykke og undervandsjage er gode, men der er et par ting som man skal vide omkring lovgivning, zoner og bag limit inden man begiver sig ud i vandet med ladt harpun.
DuGlemmerDetAldrig er dette afsnits sponsor.
På DuGlemmerDetAldrig.dk er der en rækkeoplevelser, madlavningskurser, undervandsjagt kurser og vilde gaveidéer. Særligt er der kurser i fridykning og undervandsjagt som er relevante for denne uvpodcast, men også kitesurfing, vindtunneller, surf og hummersafari osv. Du kan se en samlet oversigt her.
Lyt til afsnit 019 – Fridyk og uvjagt på kanarieøerne
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Abonnér! Google Podcasts | E-mail | RSS | More
– du kan også høre podcastet på din android telefon eller iPhone.. (Find din podcast app frem og søg eksempelvis på “fridykning”)
Her kan du se listen med alle afsnit og udsendelser: uvpodcast.dk
Feed til uvpodcast er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/
Dagens spørgsmål: Må man undervandsjage på Tenerife?
Dette spørgsmål og andre lignende er vi stødt på en del indenfor de seneste par måneder, hvorfor det er oplagt at vi tog fat på det som et helt tema for denne podcast, især nu hvor vi begge har været der indenfor det seneste år.
Ja, man må gerne undervandsjage på de kanariske øer – Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera og El Hierro, men det er lidt vanskeligt at få tilladelsen (fisketegnet) – mere om dette herunder.
Kan man fridykke på kanarieøerne?
Ja, der er både fridykkercentre på Tenerife og på Lanzarote.
Forholdene til fridykning er gode. Der bliver hurtigt dybt, spotsne er relativt beskyttede, vandet er konstant +18 grader og der er ingen pludseligt temperaturskifte når man dykker nedad. Sigtbarheden er +10 meter og der er (sammenlignet med Egypten) lille chance for at blive syg af den mad du spiser. Der går jævnligt til de store øer og billetterne er billige.
Vi taler i denne episode om:
Uvjagt og fridykning på de 7 kanarieøer
Hvor kan man undervandsjage?
Hvordan er fiskeriet?
Hvilke fisk findes på de kanariske øer?
Hvilke teknikker kan man benytte sig af?
Hvad har Johan fanget på sin tur?
Hvad har Morten fanget?
Hvad har Mikkel og Marc (hør nærmere) af erfaringer fra uv jagt på Gran Canaria og La Gomera?
Hvordan er reglerne?
Hvilket udstyr skal man tage med?
Hvor lang harpun skal man bruge på Kanarieøerne? (90-120cm)
Hvor tyk våddragt skal man bruge (5mm om vinteren, måske kun 3mm om sommeren)
Hvilke fridykkercentre findes der?
Hvordan er forholdene for fridykning?
Er Tenerife bedre end Dahab?
Hvor kan man fridykke på de kanariske øer?
Der findes 3 fridykkercentre hvor man kan fridykke på de Kanariske øer
ApneaCanarias.com har deres center i Radazul og har undersøiske fridykkerbøjer tæt på land som man kan svømme ud til (hvis man ved hvor de er). Her kan man også klæde om med et varmt brusebad og leje dykkerbøje og bly. Stedet er startet op af Santiago Jackass og Miguel Lozano, som er meget kompetente og behagelige fridykkere med stor erfaring. De har forskellige instruktører, som også har høj kvalitet.
ApneaCanarias har også et fridykkercenter på Lanzarote (Puerto del Carmen). Det er de samme instruktører som underviser på begge centre – og flyver frem og tilbage.
AtlantisFreediving.com har center i Tabaiba på Tenerife (2km fra Apneacanarias i Radazul). Dette sted drives af Linda som mange nok kender fra FreediveDahab, hvor Linda og Lotta boede og underviste i mange år (og som stadig eksisterer). Linda har uddannet mig som fridykker og instruktør (tilbage i 2008), hun og hendes instruktører er rigtig dygtige.
Atlantisfreediving har også dykkerbøjer meget tæt på kysten – og endnu bedre (næsten) – et vrag! Vraget ligger på cirka 20 meters dybde og meget tæt på land. Der er en del fisk på vraget og det er et flot dyk.
Hvordan er reglerne for uvjagt?
Johan fangede en 3 kilos bonito, januar 2017
Man må kun undervandsjage med snorkel
Man SKAL bruge synlig dykkerbøje
Man må højst fange 5 kg fisk, eller 1 fisk over 5 kg.
Man skal have tilladelse (mere om dette herunder)
Man må kun jage i de angivne zoner – NB. enkelte zoner er kun tilladte i weekenden
Man må ikke samle muslinger
Man må ikke samle hummere eller langustere
Man må ikke undervandsjage om natten
– du må godt bruge lygte, men kun om dagen.
– du må godt have flere harpuner med ud på flåden, men hvis din ven snorkler ved siden af og ikke har tilladelse, så er der en chance for at Guardia Civil giver ham en bøde.
– du SKAL have din tilladelse med ud på bøjen i en vandtæt lomme
– i princippet kan Guardia Civil spørge efter en ansvarsforsikring, men de lokale undervandsjægere siger at det spørger de aldrig efter…
I øvrigt er der ret stor chance for at blive tjekket (sammenlignet med DK). De giver dig både en bøde og de konfiskerer alt dit grej, hvis du ikke har styr på det.
Fredede fiskearter og oversigt med mindstemål udleveres sammen med fisketegn.
Hvordan får man en tilladelse til at undervandsjage?
Der er 4 trin (mindst), sørg for at du beregner tid til dette – det tager nok 1 dag og kræver bil.
1. Du skal have en lægegodkendelse “fit for freediving”
Det betyder at du skal betale 30-50 euro for at en læge kan se på dig og sige at du kan fridykke og udfylde en blanket som han/hun har liggende. Der ligger lægeklinikker alle vegne, især i turistområderne, og dette er den nemmeste (men dyreste) del. Det ville dog være smart hvis en dansk læge kunne klare lægetjekket hjemmefra, så denne opgave allerede var overstået.
2. Du skal hen på et kontor for at få en faktura
På Tenerife ligger der et kontor i Santa Cruz – adressen er:
Edificio de Usos Múltiples, Avenida José Manuel Guimerá, 10Planta 3 ª, 38003 Santa Cruz de Tenerife Telefono: 922 47 66 02
På Gran Canaria ligger det tilsvarende kontor i Las Palmas (tæt ved Katedralen).
3. Fakturaen skal derefter betales i en hvilken som helst bank
Find en bank og betal (ca. 13 euro).
4. Du skal tilbage på kontoret med din kvittering for betaling – herefter får du tilladelsen
Som du kan se kommer det nok til at tage 1 dags tid – de lokale bruger et par timer på det. Hvis du er på Tenerife eller Lanzarote, så vil jeg anbefale dig at starte 1-2 dage af din ferie med at fridykke indtil du får styr på din tilladelse (de kan helt sikkert hjælpe dig på fridykkercentret – spørg efter Omar) – herefter kan du undervandsjage når blot du overholder reglerne (se ovenfor).
Hvor må man undervandsjage på Tenerife?
Tenerife er et mini kontinent med en kæmpe vulkan (3718m) centralt på øen og midt i et vildt månelandskab. Sydspidsen er turistområdet, i nord bor de lokale (groft sagt). Radazul og Tabaiba er begge steder hvor du både kan uvjage og få undervisning fra fridykkercentrene. Overnatning er fint via Airbnb.
Hvor må man undervandsjage på Gran Canaria?
Hør interviewet med Marc om hvorfor de nordlige områder kan være mest interessante fra kysten.
Hvor må man undervandsjage på Lanzarote?
En anden charterdestination uden en kæmpe central vulkan – men dog meget lavalandskab alligevel. Sælkoloni i de nordlige småøer.
Hvor må man undervandsjage på Fuerteventura?
Ørken ø med masser af sand. Dog også ret fede rev (hvis man kan finde dem).
Se iøvrigt denne video med uvjagt om sommeren på Fuerteventura – kanalen er værd at abonnere på:
Hvor må man uvjage på La Gomera?
Meget lidt besøgt sammenlignet med de 4 største. Ingen lufthavn (færge fra Tenerife). Du har næsten vandet for dig selv. Pas på strømmen – den kan være meget kraftig og næste stop er…. Cuba?
Hvor må man undervandsjage på La Palma?
Den mest vulkanske aktive ø. Jordskælv forekommer jævnligt. Ikke særlig besøgt. Ingen charterturister. Sydspidsen ser giftig ud…
Hvor må man undervandsjage på El Hierro?
Mest afsides og nok den mest potente uvjagt ø af dem alle (måske sammen med La Gomera og La Palma Morten). Kun 5-10.000 indbyggere. Prøv at komme hertil. Prøv at komme ud med nogle lokale. Noget siger mig det kan være helt vildt her…
Dagens tip!
Find fiskene i bølgezonen!
Mange danskere vil dykke rundt i et stort tomrum på 3-15 meters dybde. Mange steder i Middelhavet og Atlanterhavet findes fiskene enten på +20 meters dybde eller fra 0-1 meters dybde i bølgezonen. Derfor kan man med fordel dyrke dette Espuma fiskeri. Her finde man ofte havbars, sargos, dorado, bluefish, og lidt uden for zonen ofte barracuda og bonito.
Stil dagens spørgsmål?
Du kan stille spørgsmål i kommentarerne herunder, så vil vi (så vidt muligt) tage dit spørgsmål op i en senere udsendelse og besvare det så godt vi kan.
Vi høres ved!
(hvis du synes Uvpodcast er fedt, så del det meget gerne med dine venner! – og gå via links her på siden når du køber udstyr).
Støt uvpodcast!
Husk at du frivilligt kan støtte uvpodcast med et selvvalgt beløb som tak for indsatsen.
Det kan du gøre på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.
Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen. Vil du donere et par kroner? (også muligt via MobilePay 27219043)
Supporters får adgang til den lukkede Facebookgruppe hvor vi deler mere fotos, info og backstagestuff!
Tak
Du kan læse mere om projektet på uvpodcast.dk
E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr
- Tjeklister til når du vælger udstyr
- Personlige anbefalinger
- Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu
E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!