Trykudligning – ører, pandehule og maske – Uvpodcast 14

Podcast widget

Trykudligning er vigtigt for alle der dykker. Både snorkeldykkere, undervandsjægere, fridykkere og scubadykkere.

Alle har næsten oplevet at have problemer med trykudligning på den ene eller anden måde. Det kan sætte fuldstændig en stopper for dykning og vandaktiviteter hvis man får en skade på trommehinden, eller man på anden måde oplever at ørerne eller pande og bihuler driller.

Denne episode er speciel fordi Johan er taget til Gibraltarstrædet for at uvjage med en af de lokale undervandsjægere og skyde store fisk, og Morten er i dette afsnit derfor alene i studiet – men har Johan med på en telefonlinje.

Lyt med!


Lyt til afsnit 014 – Trykudligning

Indsættelse af medie" style="font-size: 14px; width: 95%; height: 80px;" onfocus="this.select();">

– du kan også høre podcastet på din android eller iPhone.. (Find din podcast app frem og søg eksempelvis på “fridykning”)

Her kan du se listen med alle afsnit og udsendelser:  uvpodcast.dk 

Feed til uvpodcast er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/


Støt uvpodcast!

Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen.

Du kan støtte uvpodcast som tak for indsatsen. Gør det på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.

Vil du donere et par kroner per udsendelse?

Tak!

Rejsebrev med uvjagt i Gibraltarstrædet

#estrechospearguns

Et billede slået op af Francisco de Paula (@estrecho_speraguns) den

Johan er i Cadiz for at undervandsjage med en af de lokale guruer.

Dykningen er temmelig hård med køligt vand, dårlig sigt og massere strøm – på store dybder (15-30m).

Se Kiko Soldito Marinero fotos på Instagram.

Det er dog lykkes Johan at fange både Bluefish og Dentex i store flotte størrelser.

Johan BLuefishNoget af dykningen foregår ved variabel vægt. Det vil sige at man tage et ekstra blylod i en snor til hjælp når man skal ned til bunden. På den måde kan man opnå længere bundtider og dykke på størrere dybder.

Teknikken er meget avanceret og anbefales ikke til begyndere. Garvede undervandsjægere (særligt professionelle) oplever ikke sjældent problemer med dykkersyge når der dykkes med “pendul” (blyloddet kaldes et pendul). Læs mere om variable vægt og dykkersyge i ‘Hold Vejret‘.

Dagens spørgsmål

Hvordan kan man afgøre om en fisk er stor nok?

Dagens spørgsmål hentyder til det forhold at fisk ser større ud under vandet (gennem en dykkermaske), end de gør når man så har fanget dem og hevet dem op af vandet.

Fisk som er lige på grænsen til mindstemålet er som regel for små til at man kan få noget ordentligt ud af dem i et køkken, så derfor bør man kun fange fisk som man med sikkerhed vurderer til at være store nok.

Man kan træne sit øjemål ved at have et centimetermål på sin harpun og huske at måle alle sine fisk så snart man har dem i hænderne. På den måde kan man få sit øjemål korrigeret mange gange og opøve sin evne til at vurdere fiskens størrelse og tage højde for at vandet forstørrer.

Dagens tema

Trykudligning

Som fridykker er trykudligningen vigtig at man mestrer. Flaskedykkere har god tid, kan have hovedet opad og derfor er det ikke så bydende nødvendigt at de har en god og effektiv trykudligning. Den luksus har fridykkere ikke og trykudligningen skal derfor være hurtig, effektiv og stabil.

Hvad skal man trykudligne?

Man skal trykudligne sin maske, sine ører (mellemøret) og pande og bi-huler.

Masken er ganske nemt. Man skal blot udånde en smule luft i sin maske, så er den trykudlignet.

Pande- og bi-huler trykudlignes samtidig med ørerne. Med mindre du er forkølet eller netop har været forkølet og snottet, så bør de altså “klare sig selv” når du trykudligner ørerne.

Frenzel eller Valsalva

Det første skridt er at finde ud af om du bruger Frenzel eller Valsalva. Valsalva (bugpresse) er en uhensigtsmæssig måde at trykudligne på, fordi den kræver mange kræfter og ikke er særlig præcis. Valsalva ligger tilmed et pres på lungerne som på dybere dyk kan være skadeligt og føre til “squeeze”.

I denne episode lærer du hvordan du skelner mellem om du laver Frenzel eller Valsalva, og hvis du er i tvivl og gerne vil lære mere om Frenzel kan du downloade Eric Fattahs øvelser på “holdvejret.dk/frenzel

Dages tip

Dagens tip!

Sådan undgår du dårlig trykudligning pga irriterede slimhinder

Når du flyver og opholder dig i tørre (of air-con) miljøer, så udtørres dine slimhinder. De hæver og bliver irritable. Det kan gøre at du får stoppet luftvejene og din trykudligning bliver dårlig. Derfor skal du indånde dampen fra the, kaffe eller lignende varm drik nogle gange i døgnet. På den måde giver du lidt fugt til de tørre områder og du undgår at de bliver irreterede.

Stil dagens spørgsmål?

Du kan stille spørgsmål i kommentarerne herunder, så vil vi (så vidt muligt) tage dit spørgsmål op i en senere udsendelse og besvare det så godt vi kan.

Vi høres ved!

(hvis du synes Uvpodcast er fedt, så del det meget gerne med dine venner! – og gå via links her på siden når du køber udstyr).

Støt uvpodcast!

Husk at du frivilligt kan støtte uvpodcast med et selvvalgt beløb som tak for indsatsen.

Det kan du gøre på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.

Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen. Vil du donere et par kroner?

Tak!

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  

Du kan læse mere om projektet på uvpodcast.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *