Undervandsjagt på vrag – uvpodcast 15
Undervandsjagt på vrag er en særlig ekstrem form for undervandsjagt. Det foregår ofte meget dybt. Det foregår inde i huler. Fiskene man kan fange og oplevelserne man kan få, er til gengæld store!
Man skal bruge et særligt set-up for at være succesfuld som uvjager. Det kommer vi alt sammen omkring i denne udsendelse.
Johan og Morten er i studiet og har begge netop været på vrag i Øresund, hvor der også blev fanget fine fisk.
Lyt med!
Diving2000 er dette afsnits sponsor. Diving 2000 forhandler undervandsjagtudstyr, blandt andet af mærket “Beuchat” og har både en webshop (se deres startsæt) og en fysisk butik i Odense. Stor tak til Diving2000.
Lyt til afsnit 015 – Undervandsagt på vrag
Indsættelse af medie" style="font-size: 14px; width: 95%; height: 80px;" onfocus="this.select();">Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
– du kan også høre podcastet på din android eller iPhone.. (Find din podcast app frem og søg eksempelvis på “fridykning”)
Her kan du se listen med alle afsnit og udsendelser: uvpodcast.dk
Feed til uvpodcast er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/
Støt uvpodcast!
Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen.
Du kan støtte uvpodcast som tak for indsatsen. Gør det på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne. Du kan også donere på MobilePay 27 21 90 43.
Det vil være så fedt hvis du ville donere et par kroner per udsendelse?
Supporters får adgang til den lukkede Facebookgruppe hvor vi deler mere fotos, info og backstagestuff!
Tak!
DM i undervandsjagt 2016
Siden sidst har både Morten og Johan været til DM i undervandsjagt. Det blev overraskende nok Morten der vandt konkurrencen og Johan måtte for første gang siden 2009 se sig slået til et DM i uvjagt.
I år foregik konkurrencen på spidsen af Asnæs og Røsnæs ved Kalundborg. Spændende og meget store jagtområder med forskellige muligheder for fisk. Der blev desværre ikke set eller fanget så mange af de fritsvømmende fisk. Det blev mest til fladfisk, men deriblandt nogle flotte pighvarrer.
Efter dag 1 lå Morten i spidsen med en blandet fangst fra sydsiden af Asnæs på 5 skrubber (max antal per art er 5), 4 issinger, 1 pighvarre (se foto) og 1 rødspætte.
Dag 2 blev endnu et sats efter multer på sydsiden (dog Røsnæs denne gang), og også denne dag blev det kun til fladfisk; i alt 5 skrubber, 1 slethvarre og 1 rødspætte. Pointene var meget lige gennem hele feltet og Morten holdt kun med nød og næppe førstepladsen foran Michael Behrens og Claus Knudsen.
Johan fik en 8. plads og tog en bronzemedalje i holdkonkurrencen hjem til dykkerklubben Regina Maris.
Hør også afsnittet omkring hvordan man bliver en dygtig konkurrenceundervandsjæger og vinder konkurrencer.
>Uvpodcast.dk/8 – om konkurrencer<
Dagens spørgsmål
Er det lovligt at undervandsjage med flasker?
Ja. Det må man gerne.
Loven er helt klar. I Danmark, Norge og nogle steder i USA er det lovligt. Stort set i resten af verden er det ulovligt med kæmpestore bøder til følge.
Hvis man sørger for at have fisketegn, spiser den selv og undlader at skamskyde fisken så er der ikke nogen der burde have ondt i røven over at der er nogle flaskedykkere, der tager et par fisk til aftensmaden.
Hør også uvpodcast 10 omkring Uvjagt om natten, hvor vi også kommer omkring etikken i forhold til at skyde fisk på andre måder end den “rene uvjagt” (dagsdyk uden flasker).
Dagens tema
Undervandsjagt på vrag
At undervandsjage på vrag er super spændende, udfordrende og kan være meget givende. Der er store fisk, store dybder og store oplevelser at hente.
Vi taler om:
Hvordan finder man et godt vrag?
Hvad har du brug for af udstyr (båd, GPS mm)?
Hvordan bruger man Vragguiden.dk?
Hvilket format skal man finde positioner i (WGS84/ED50) ?
Brug eksempelvis vragpositionerne fra Roskilde Frømandsklub
Hvordan skal man finde vraget når man er ude på vandet?
Hvordan timer man sit dyk mod vraget hvis der er strøm? (Hvad er krokodillestilen?)
Hvilke fiskearter kan man finde på vrag?
(Torsk, lyssej, mørksej, havkat, havbars, lange og mange flere.)
Hvor dybt skal man kunne dykke for at finde fisk på et vrag?
Hvorfor er det en god idé at vide noget om fridykning når man uvjæger på skibsvrag?
Hvilke vrag er gode til torsk som vi kender?
(Hveenprammen, Kalle, Livlig, Benzinøen, Frederiksholm, Prammen, Felicia, Skansen, Kanonbådene – som alle kan findes på vragguiden.dk)
Sikkerhed – ved fridykning og undervandsjagt på vrag
Hør også uvpodcast.dk/13 omkring besvimelse og sikkerhed
Hvilket sikkerhedsudstyr skal man medbringe?
Hvilken type harpun er god på vrag – og hvorfor er det en god ide at have linehjul på harpunen?
Giver det mening at bruge bøje på vrag?
Dagens tip!
Sådan undgår du at blive brændt af brandmænd
Typisk så findes brandmænd i Danmark fra april/maj og ud til efteråret og tidlig vinter. For at undgå brandmænd kan man bruge en lycrahætte man trækker ud over sin maske og som beskytter rigtig godt, selvom den er lidt irreterende.
Typisk så opholder brandmændene sig på en særlig dybde (eksempelvis 2-6 meters dybde), så kan man mens man dykker igennem dette bælte holde en dykkerhandske henover det nøgne hud på ansigtet indtil man er i overfladen igen.
Stil dagens spørgsmål?
Du kan stille spørgsmål i kommentarerne herunder, så vil vi (så vidt muligt) tage dit spørgsmål op i en senere udsendelse og besvare det så godt vi kan.
Vi høres ved!
(hvis du synes Uvpodcast er fedt, så del det meget gerne med dine venner! – og gå via links her på siden når du køber udstyr).
Støt uvpodcast!
Husk at du frivilligt kan støtte uvpodcast med et selvvalgt beløb som tak for indsatsen.
Det kan du gøre på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.
Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen. Vil du donere et par kroner? (også muligt via MobilePay 27219043)
Supporters får adgang til den lukkede Facebookgruppe hvor vi deler mere fotos, info og backstagestuff!
Tak
E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr
- Tjeklister til når du vælger udstyr
- Personlige anbefalinger
- Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu
E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.
Du kan læse mere om projektet på uvpodcast.dk
Hej, og igen tak for den fedeste UV podcast jeg nogensinde har lyttet til 😉 Min ven og jeg kom til at diskutere spørgsmålet omkring UV-Jagt med scubagear, og han henviste mig til reglerne for UV-jagt hvor der står :
“Med udtrykket undervandsjagt menes opsøgning og fangst af den del nærmere angivet fisk i havet og dermed i forbindelse med stående vige, fjorde, bugter og andre farvande, hvor saltvandsfiskeriloveng finder anvendelse. Selve opsøgningen, såvel som fangsten, må kun udføres af en sportsdykker, hvis dykkemuligheder udelukkende består af dykkerens fysiske kapacitet.”
-Hvilket vel kan tolkes ret kraftig som at man ikke må bruge flaske?
Hej Mas,
Ja – det har du selvfølgelig ret i, men de regler der er omtalt er reglerne for “Uvjagt-konkurrencer” og altså ikke lovgivning.
Så i Danmark, Norge og nogle steder USA og mellemamerika må man gerne jage med flasker. De allerfelste andre lande er det dog forbudt.
Fedt at du har glæde af vores podcast 🙂