Home / Blog / Skrubben – sådan finder du og fanger den! Uvpodcast 16
Skrubbe med harpun 620x330 - Skrubben - sådan finder du og fanger den! Uvpodcast 16

Skrubben – sådan finder du og fanger den! Uvpodcast 16

Podcast widget

Skrubben er undervandsjægerens rugbrød og alle danske uvjægere har stiftet bekendtskab med denne velsmagende og talrige fladfisk.

Johan og Morten optager i dagens anledning i Aquaminds lokaler og har begge netop været til konkurrence i Langeland hvor der var masser af skrubber!

Skrubben er undervandsjægerens rugbrød og i sæsonen kan man altid snupper et par gode fisk med hjem fra en uvjagt tur.

Lyt med!

 

diving_2000Diving2000 er dette afsnits sponsor. Diving2000 forhandler udstyr til uvjagt, fridykning, snorklin og dykning, blandt andet af mærket “Beuchat” og Diving2000 har både en webshop (se deres uvjagt startsæt) og en fysisk butik i Odense.

Stor tak til Diving2000.

Gå til Diving 2000 hjemmeside

Lyt til afsnit 016 – Undervandsjagt efter skrubber

– du kan også høre podcastet på din android eller iPhone.. (Find din podcast app frem og søg eksempelvis på “fridykning”)

Her kan du se listen med alle afsnit og udsendelser: uvpodcast.dk 

Feed til uvpodcast er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/

Udtagelsesstævnet til uvjagt landsholdet 2016

pighvarre-keldsnorVi havde på forhånd hørt at der ville være få torsk. Langeland er ellers et godt sted til at fange torsk, især området ud for Lytteposten (Vognsbjergvej).

Johan fandt 4 torsk på dag 1 (under Claus’s sten) og på dag 2 lykkedes det også at fange hele 3 torsk under samme sten. Torskene var store og flotte 1,5-4,5kg og Johan lå klart i spidsen, men var alligevel ved at sætte føringen fuldstændig over styr da han havde glemt tiden og først kom tilbage til startområdet 1 minut før deadline (14 minutter for sent). Se video

Morten satte ny personlig rekord i pighvarre da han fandt en stor sag liggende på 7 meters dybde mellem et par sten. Pighvarren vejede 3,65kg og sammen med en torsk over 4 kg bragte den Morten på en 3. plads efter dag 1. På dag 2 måtte Morten gå op efter 1 times tid på grund af øreirritation – og samlet endte Morten på en 7. plads og det gav en samlet 3. rank på landsholdet 2017.

Privat er Johan blevet far (tillykke!) og Morten har besluttet at kaste alle kræfter ind på at være selvstændig med Undervandsitetet og konsulent i online markedsføring.

Dagens spørgsmål

Dagens spørgsmål er stillet Mads Tønder – og husk at man altid kan stille spørgsmål til uvpodcast.

Hvad gør man hvis man støder på et ulovligt net?

Det er først og fremmest vigtigt at man kan finde ud af at skelne mellem ruser og garn. Ruser må sættes ganske tæt på land, mens garn skal minimum holde 100 meters afstand.

Det er ikke lovligt at fjerne garnene selv (det er ulovlig selvtægt), men man skal i stedet melde det til anmeldelse.naturerhverv.dk – og så kan fiskerikontrollen komme og fjerne dem.

Dagens tema

Undervandsjagt efter skrubber

Skrubbe på sandbund, DjurslandSkrubben (platichtus flesus) er nok den mest talrige fangst blandt undervandsjægere i hele Danmark.
Det er en fladfisk der trives på lavt vand, i brak vand og i let strømmende vand.

Den er en god spisefisk, den er nem at fange og den findes i næsten hele kongeriget.

Vi taler i afsnittet om:

Hvilken type fladfisk er en skrubbe?

Hvor lever skrubben i Danmark?

Hvor er det godt at fange fladfisk som skrubber i Danmark med harpun?

skrubbeHvad er danmarksrekorden for skrubbe fanget med harpun?

Se DSFs rekordliste over fisk fanget med harpun i DK

På hvilke dybder finder man skrubben?

I hvilke måneder er skrubben i den bedste spisekvalitet?

Hvordan får man øje på skrubben – og hvor skal man kigge?

Dages tip

Dagens tip!

Sådan genfinder du et godt sted langt fra land – landpejlinger!

Hvis man har fundet et godt sted langt fra land – typisk en hule med torsk i – og gerne vil genfinde den, så er det en rigtig god ide at kunne sine landpejlinger. Man skal kunne lave det der hedder en krydspejling – og først og fremmest kunne huske den.

Metoden er god og meget præcis, men det er ikke alle kyster der er lige velegnede og teknikken fungerer ikke i dårligt, kraftig tåge osv.

Stil dagens spørgsmål?

Du kan stille spørgsmål i kommentarerne herunder, så vil vi (så vidt muligt) tage dit spørgsmål op i en senere udsendelse og besvare det så godt vi kan.

Vi høres ved!

(hvis du synes Uvpodcast er fedt, så del det meget gerne med dine venner! – og gå via links her på siden når du køber udstyr).

Støt uvpodcast!

Husk at du frivilligt kan støtte uvpodcast med et selvvalgt beløb som tak for indsatsen.

Det kan du gøre på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.

Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen. Vil du donere et par kroner? (også muligt via MobilePay 27219043)

Støt uvpodcast her!

Supporters får adgang til den lukkede Facebookgruppe hvor vi deler mere fotos, info og backstagestuff!

Tak

 

Du kan læse mere om projektet på uvpodcast.dk

About Morten Rosenvold Villadsen

Morten Rosenvold Villadsen er en af Danmarks bedste fridykkere og undervandsjægere. Morten er uddannet AIDA fridykkerinstruktør og kan dykke til 80 meters dybde og holde vejret i mere end 7 minutter. Morten har siden 2007 været på landsholdet i enten fridykning eller undervandsjagt.

2 comments

  1. Mht. skydning af skrubber og andre flade: Jeg får altid at vide at man skal stikke flade og ikke skyde pga. fare for bøjede spyd og at flubberen ikke kommer ordentligt igennem. Nu er mit spørgsmål så bare: Ligger man så og tumler (som ny UVjæger ihvertfald) med en fladfisk på en ladt harpun og prøver at få den aflivet eller er der tid til at kunne tage elastikken af, så det hele er mindre farligt.

    • Morten Rosenvold Villadsen

      Godt spørgsmål!
      Svaret på dit første spørgsmål er nok ja, og jeg harbi første omgang ikke tænkt over at det begyndere tumler lidt meget med harpunen. En løsning kan være at tage elastikkerne af inden man stikker, affyrer harpun efter man har stukket – og selvfølgelig at man får så meget styr på den at man ikke tumler rundt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*