snorkelsæt

Her er 10 tips til god snorkling

Snorkling er fantastisk!

Herunder har jeg samlet 10 tips til hvordan du kan få en rigtig god oplevelse med snorkling i Danmark eller i udlandet. Det handler om alt fra hvordan man snorkler godt, til valg af snorkeludstyr og snorkelsæt.

Nederst på siden finder du en udstyrsguide til snorkeludstyr og køb af snorkelsæt. Men lad os komme i gang med de 10 tips til bedre snorkeloplevelser!

Se udvalg af snorkeludstyr

Artiklen fortsætter under udstyret


1. Køb snorkelsæt hjemmefra

Forvent ikke, at det snorkeludstyr, du evt. kan låne på din feriedestination, er af særlig god kvalitet. Til gengæld kan du være helt sikker på, at rigtig mange har brugt både briller, snorkel og dykkerfødder før dig.

Det minimale man bør medbringe hjemmefra er et snorkelsæt med en maske og en snorkel. Når du skal købe dykkermaske, skal du gå efter en god pasform, stort udsyn og en lille maskevolume.

Når du køber snorkel er en simpel udgave med rør og mundstykke helt fint.


2. Tag altid 2 ud på snorkelsafari

Det er så meget sjovere at have nogle at dele oplevelserne med. Det kan også være en stor oplevelse at se andre under vandet, imens man selv hviler i overfladen.

I forhold til sikkerhed er det også vigtigt, at man kan holde øje med hinanden og hjælpe hinanden med at holde øje med både, jetski, windsurfere og lignende.


3. Find det gode sted at snorkle

Det er en gylden regel, at fantastiske badestrande er fantastisk kedelige at snorkle ved. Der er dog en del undtagelser. Det, man som snorkler skal gå efter, er som regel sten, klipper, tang, koraller, huler, vrag, betonelementer og alt muligt andet, der skaber strukturer og variation under vandet.

Her er der liv, her bor fiskene og her findes de store oplevelser.

Sten og tang er godt!

snorkelstederHar man muligheden for at få et panoramaudsyn over et stort kystområde fra et udsigtspunkt eller lignende, skal man kigge efter de mørkeblå strukturer.

De klassiske turkise og lyse farver betyder sand, sand og sand. Forskellige satellitfotos på nettet er mange steder i så god opløsning, at det let kan ses, hvordan bunden ser ud.

Se eksempelvis Sjællands nordkyst.


4. Husk solbeskyttelse

Når du skal snorkle er solbeskyttelse meget vigtig. Alting reflekteres i overfladen, når solen skinner, og man bliver tit ude i lang tid. Man snorkler ofte i middagsheden for at slippe for varmen, men det betyder også, at man snorkler, når solen er stærkest.

Se soldragter til børn her

Det bedste er at have en våddragt eller anden UV-beklædning på, men hvis man ikke har det, skal man især på bagsiden smøres ind i vandfast solcreme. Solskoldninger i knæhaserne er virkelig en ubehagelig oplevelse.

Se snorkeludstyr til børn her


5. Pas på kropsvarmen

Vand leder varme langt bedre end luft. Derfor mister man hurtigt sin varme, når man er i vandet. Selv en meget tynd våddragt kan gøre en kæmpe forskel på, hvordan din snorkeloplevelse bliver. Den kan mangedoble den tid, du kan være i vandet uden at fryse, og samtidig giver den dig solbeskyttelse.

Våddragter skal som udgangspunkt sidde ekstremt tæt til kroppen. Enhver luftlomme vil øjeblikkelig blive det sted, hvor du hurtigst mister varme pga. den store vandudskiftning.

Hvis du snorkler uden våddragt, skal du ikke beregne længere end 10-20 minutter i vandet ad gangen. Hold dig derudover tæt til kysten, så du ikke risikerer at blive kold og afkræftet langt fra land.

Læs mere om våddragter


6. Lær at trykudligne

Snorkling er rigtig fedt. Man kan se det hele fra oven, og vandet er klart og smukt. Men det bliver først rigtig spændende, idet du forlader overfladen og søger nedad mod bunden for at være blandt fiskene, korallerne og klipperne. For at kunne dette skal man kunne trykudligne sine ører, ellers sprænges trommehinden.

At trykudligne ørerne er ganske nemt, men svært at forklare. Du skal holde dig for næsen og ved hjælp af enten tungen eller mavemusklerne sende luft op i øregangene, og få ørene til at klikke.

Hvis du gør det rigtigt, kan du se dine næsefløje blive “oppustet”, når du samtidigt holder dig for næsen. Du kan prøve at øve dig i stuen i tørre omgivelser. Det er lidt sværere med hovedet nedad under vandet.


7. Dugger masken?

Dykkermasker har det med at dugge. I mange tilfælde kan det undgås ved, at man spytter i masken, gnider rundt, venter lidt og skyller en smule af med vand. Men er det en helt ny maske vil der ofte sidde en silikonefilm på indersiden af glasset. Den kan man fjerne ved at gnide med tandpasta eller forsigtigt holde en lighter til glasset, før man lægger masken i sæbevand et lille stykke tid.

Se anbefalede dykkermasker


8. Vejrtrækning før dykket

Tænk ikke på vejrtrækningen, kun på ikke at trække vejret for meget. Det vigtigste fokus er på at slappe af. Fokuser på at få en lav puls og ro i kroppen. Når du dykker ned for at kigge på en fisk, eller hvad du har lyst til, så tag roen fra overfladen med dig ned under vandet. Sådan vil du opleve sikre, rolige og behagelige snorkeldyk.


9. Du er snorkler – ikke fridykker

Når du er ude at snorkle, kan det være fristende at eksperimentere med at holde vejret længe, dykke dybt eller lave konkurrencer med hinanden. Det er virkelig farligt, hvis man ikke har taget en uddannelse omkring fridykningssikkerhed og apnea fysiologi. Selv fridykkere med mange års erfaring træner aldrig uden uddannede sikkerhedsdykkere.

Husk, at du er en snorkler, og du snorkler for at få gode oplevelser og se spændende ting under vandet. Pres ikke dig selv. Hvis du ikke kan lade være med at eksperimentere med fridykning, så tag et kursus i fridykning, og sørg for at vente med at eksperimentere, indtil du har en sikkerhedsdykker eller instruktør til at holde øje med dig.


10. Tag fotos!

Skipjack Tuna, Azores

Skipjack Tuna, Azores

Der findes efterhånden så mange kameraer, der tager gode fotos under vand. De koster ikke alverden og heller ikke de undervandshuse, som laves til dem. Oplevelserne under vandet er jo også en stor del af ferien.

Når du tager billeder under vand, så husk at de allerbedste fotos tages nedefra og op og ikke omvendt. Så du skal helst dykke lidt ned under dit motiv. Der er i øvrigt ikke nogen grund til at gå dybere ned end 5 m, da farverne står stærkere jo tættere overfladen. Du kan læse mere her om hvilket vandtæt kamera du skal vælge.

Gopro kamera er også blevet en god mulighed for at tage fotos under vand, da deres kamerahuse allerede er vandtætte. Med et GoPro kamera kan du både tage fotos og videoer – så det er også en mulighed.

Se Gopro kamera prisoversigt


Guide til at købe snorkeludstyr og snorkelsæt

Når du skal ud at snorkle er det nødvendigt med snorkeludstyr.

Et snorkelsæt består af maske, snorkel og finner.

Et snorkelsæt bliver også kaldt for ABC-udstyr.

Her er en simpel tjekliste til snorkeludstyr:

Maske til snorkling

Sort dykkermaske

Dykkermaske til snorkling

Masken skal være med lavvolumen og et behageligt materiale så den sidder godt. De allerfleste dykkermasker man i dag køber til +200kr lever op til dette og fortidens hårde og ubehagelige dykkerbriller findes stort set ikke til salg nogle steder længere.

En maske skal sidde godt. Du skal se godt UD af masken. Masken skal ikke dugge (men det kan du selv fikse). Masker er ikke et sted du skal spare på pengene. Køb præcis den, du gerne vil have. Det er det vigtigste stykke snorkeludstyr i dit snorkelsæt overhovedet.

Det optimale er at du prøver masken på før du køber især hvis du skal have den på i mange timer i træk, men de fleste masker er i et behageligt materiale og tilpasser sig langt de fleste ansigter.

Se priser på maske til voksne og børn


Snorkel

Snorkel til snorkling

Snorkel

Snorklen skal være ganske simpel. Jeg anbefaler at man køber uden ventil, bølgebryder og andet fikumdik der fordyrer snorklen og som kan gå i stykker. Et rør med et mundstykke er faktisk alt hvad du behøver.

Keep your snorkel simple stupid! (KYSSS) – det er altså ret vigtigt at man ikke gør en snorkel alt for kompliceret. Det er i bund og rund et rør man skal trække vejret igennem.

Se pris og køb af simpel snorkel


Svømmefødder

Blå svømmefødder til snorkling

svømmefødder til snorkling

Til almindelig snorkling skal man ikke købe lange kraftfulde svømmefødder som til undervandsjagt og fridykning. Et par simple bløde svømmefødder af et kvalitets fabrikat er det bedste for langt de fleste der ‘bare’ skal snorkle .

Hvis du køber et par lange svømmefødder eller et par alt for hårde svømmefødder, så vil dine ben stå af før resten af din krop bliver træt. Anklerne kommer simpelthen til at gøre ondt hvis du vælger forkert. Så køb nogle svømmefødder til snorkling, bløde og korte.

Du kan evt. tilkøbe nogle neoprensokker så du er sikker på at svømmefødderne ikke gnaver.

Se pris og køb svømmefødder til snorkling


Snorkelsæt

abc-snorkeludstyr
De fleste forhandlere sælger snorkeludstyr som et snorkelsæt med maske, finner og snorkel. Vær opmærksom på kvaliteten når du køber. Mange forhandlere tænker at snorkelturister kan man prakke hvad som helst på.

Køb altid snorkelsæt hjemmefra. Det er altid bedre end at købe på rejsedestinationen.

Snorkelsæt består i udgangspunktet af 3 dele. Snorkel, maske og fødder (også kendt som abc). Det er et basis snorkelsæt.

Herunder er link til et snorkelsæt med kendte mærker og fabrikat. Køber du gennem links her på siden har Undervandsitetet.dk en fordel af det.

Se priser og køb snorkelsæt


SnorklingBog om Snorkling i Danmark

Bogen “Snorkling for alle” er enkel guide til begyndere der gerne vil have grundlæggende viden omkring snorkling.

Bogen er skrevet af Dennis Lisbjerg og tager udgangspunkt i danske forhold, men kan lige så godt bruges under andre himmelstrøg.

Dennis har også skrevet andre bøger om snorkling og hvilke dyr og planter man møder ved de danske kyster.

Gå til køb af bogen “Snorkling for alle”


E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  

Undervandsitetet får en hel del spørgsmål om fridykning, undervandsjagt, snorkling og anden vandsport. Spørgsmålene kommer på mailvia vores Facebookside eller som kommentarer på Undervandsitetets blog.

Læs også om:

FAQ – Fridykning

FAQ – Undervandsjagt

FAQ – Vandsport

Hvordan kan man lære at snorkle?

Det vigtigste at lære når man skal igang med at snorkle er at trække vejret igennem en snorkel. Det kræver lidt tilvænning men kan læres af de fleste hvis man ikke er bange, fryser meget eller har svært ved at slappe af. Det er en god ide at starte med at trække vejret gennem snorkelen et sted hvor man kan bunde og står på bunden mens man vender sig til fornemmelsen og kigger igenem sine dykkerbriller. Senere kan man flyde rundt i overfladen og kigge ned mens man trækker vejret roligt gennem snorkelen. Når man skal tømme snorkelen for vand, tipper man hovedet let bagud og siger “T” meget kraftigt.

Skal man bruge lynlås foran eller bag på våddragten når man snorkler?

Som snorkler kan man fint købe en heldragt ( våddragt) med lynlås i 2-3-4 mm. Men hvis du vil snorkle i det køligere m¨neder i Danmark – så anbefaler jeg at du køber en todelt våddragt uden lynlås.

Problemet med lynlås er at der altid kommer vand ind, men det kan man undgå med de todelte dragter som kan holde dig varm året rundt. Til sommer og efterår brug, kunne det være en 5mm dragt. Mens 7mm vil være godt fra marts-december.

Læs mere om valg af våddragt her