Home / Uv-jagt udstyr
1 - Uv-jagt udstyr

Uv-jagt udstyr

IMG 2874 01 250x300 - Uv-jagt udstyr

Morten Rosenvold Villadsen med torsk fra Øresund. Foto Niels Vestergaard.

Her finder du al udstyr til undervandsjagt – udstyret er testet og anmeldt af Undervandsitetet og ofte er uvjagtudstyret benyttet i konkurrencer på højt niveau.

Danmarksmester, forfatter og instruktør Morten Rosenvold Villadsen står bag de fleste tests og deler sine erfaringer her.

Læg også mærke til det udstyr der er blevet testet og anmeldt af læserne på Undervandsitetets hjemmeside.

Hvis du har erfaringer (både gode og dårlige) med de stykker udstyr du finder herunder er du meget velkommen til at give 1-5 stjerner og din holdning under anmeldelser.

Leder du efter andre kategorier kan du også finde: dykkerudstyr, snorkeludstyr, udstyr til uvrugby, fridykkerudstyr og svømmeudstyr.

Udstyr til undervandsjagt

Artiklen fortsætter under produkterne

Udstyret til uv jagt

Det vigtigste når du køber udstyr til uvjagt er at du køber udstyr der er lavet til undervandsjagt. Der er mange der er gået galt i byen med deres første køb af våddragt og svømmefødder, hvor de desværre er kommet hjem med dykkerudstyr der nok var mere egnet til snorkling ved sommerhuset eller scubadykning i troperne.

Hvad koster et UV Jagt sæt?

Det billigste du kan få er nok omkring 3500-4000kr, men et godt begyndersæt kan sagtens fås til ca. 5000kr uden at man behøver at gå på kompromis med noget.

Hvis du er typen der altid vælger det dyreste af det dyreste så kan du hurtigt brænde penge af, men så er vi også i gang med dykkerure til 12.000kr, undervandskamera til +5.000 som man spænder på masken til (der kan købes til 800kr) så man kan filme sin håndlavede træharpun med avanceret elastisk-set-up til +10.000kr.

Du kan sagtens bruge +50.000kr på et dyrt undervandsjagt sæt – men du kan også nøjes med 5k.

Se udvalgte uv-jagt sæt

Hvilket udstyr kræves i et uvjagt sæt?

Man skal som minimum have:

Dykkermaske, snorkel, dragt, handsker, sokker, svømmefødder, bly, blybælte, dykkerkniv, bøje, bøjeline (følger ofte med bøjen) og en stringer.

Så er man fuldt dækket ind og mangler bare at løse fisketegn på nettet.

Færdigt pakkesæt – eller sæt sammen selv?

Der er uden tvivl lidt rabat at få hvis du vælger et færdigt uvjagt sæt. Der er en forhandler der har tænkt sig om og sat nogle produkter sammen til et godt uvjagt sæt. Spørgsmålet er så bare om det ogås er det sæt som du vil have og som passer til dig. Hvis du selv vil vælge dine produkter så download gerne min gratis ebog om uvjagt udstyr her, før du køber. Hvis du hellere vil købe dit eget sæt, så kig på oversigten her og læs beskrivelserne.

Se oversigten med færdige uvjagt sæt


E-bog om undervandsjagt udstyr

Jeg har skrevet denne bog om udstyr til undervandsjagt. Den er gratis og beskriver kort og præcist hvad du skal se efter når du køber de forskellige stykker af udstyr. Der er også links (affiliatelinks) til de stykker udstyr jeg selv bruger (eller har brugt) og kan stå inde for.

E-bogen er en slags reklame på tværs af webshops for de produkter jeg bedst selv kan lide og som er testet. Få den tilsendt ved at indtaste din mail herunder.

Artiklen fortsætter herunder

Harpunen

Harpun - Uv-jagt udstyr

Harpun til undervandsjagt

Nok det sejeste stykke udstyr og det ender ofte med at undervandsjægere bruger mest tid og penge på deres harpun, men sandheden er at verdenseliten i undervandsjagt bruger ganske simple, men meget solide og driftsikre harpuner til at lande store fisk med.

Jeg har selv brugt adskillelige harpuner til en vejledende pris under 1000kr til at vinde mange konkurrencer og skyde mange flotte fisk med.

Selvfølgelig er jeg også vild med flotte, seje og vilde harpuner, men jeg ved også at det vigtigste er at skidtet virker, sigter præcist og sjældent går i stykker (og at det let kan fikses når en af delene skal udskiftes.)

Se mine anbefalinger af harpuner her

Dykkermasken

Morten bro2 300x200 - Uv-jagt udstyrDykkermasker til undervandsjagt er kendetegnede ved  at de har lille indre volumen. Det vil sige at de har et lille luftrum foran øjnene.

Det medfører at der skal bruges mindre luft på at trykudligne dem og at udsynet til højre og venstre ofte vil være større da øjnene sidder tættere på glasset.

En maske til uv-jagt bør også have et skørt der ikke gennemsigtigt da man ellers kan risikere at blive blændet af solens reflekser når man ligger i  overfladen og hviler mellem neddykningerne.

Se mine testede og anbefalede dykkermasker til uvjagt


Snorklen

Snorkel1 300x300 - Uv-jagt udstyr

Snorkel

Snorklen skal i mine øjne være et stift rør uden ventiler, lukkemekanismer og andet lir. Den skal bare have et behageligt mundstykke og så ellers kunne tåle at blive kørt over af en traktor uden at tage skade.

Farven er underordnet, men mange foretrækker den sort eller i camouflagefarver. Enkelte kan bedre lide en hidsig neonrød af hensyn til synlighed i overfladen så man undgår at blive overset af både og andre vandbrugere.

Hold din snorkel simpel.

Se mine testede og anbefalede snorkler her


Våddragt til undervandsjagt

morten med torsk bornholm 225x300 - Uv-jagt udstyrVåddragten til uvjagt bør være det stykke udstyr man bruger flest penge på (i hvert fald i starten). Det er dragten der holder dig varm og netop den egenskab er super vigtig i forhold til at få en god oplevelse.

Du bør vælge en 7mm til uv jagt i Danmark. Så holder dig varm mindst et par i timer fra midt april til slut december. Som din første våddragt bør du vælge at have nylon på ydersiden og en eller anden form for coating på indersiden. En våddragt til uv jagt er altid todelt og med integreret hætte og uden lynlås.

Spar ikke penge på din våddragt – det er i udgangspunktet det vigtigste stykke udstyr. At holde sig varm nok er alfa og omega i forhold til at få en god oplevelse med at dykke i Danmark og være i vandet i mange timer er altafgørende for at blive en god undervandsjæger.

Se mine testede og anbefalede våddragter her


Svømmefødderne (finnerne)

finner til uvjagt 250x300 - Uv-jagt udstyrFor mig personligt kan jeg bedst lide bløde svømmefødder og jeg anbefaler alle begyndere at vælge de blødeste blade, det skal nok blive hårdt for ankler og bentøj alligevel.

Svømmefødder til uvjagt skal være helfodsfinner (modsat hælremsfinner).

Finner til uvjagt er lange og synes enormt lange når man ser dem første gang – det er helt tydeligt ikke snorkelfinner der er at gøre med.

Der er 3 typer af materiale når det kommer til finnebladene og jeg vil anbefale plastik til begyndere, glasfiber til øvede og kulfiber de ambitiøse.

Plastik er billigst, glasfiber dyrere og kulfiber er dyrest.

Jeg undervandsjager selv med glasfiber eller kulfiberfinner. Jo dybere jeg skal dykke jo stivere finnerne (men selv de blødeste finner er ganske fine ned til 18-20 meter).

Se mine testede finner og øvrige anbefalinger her


Bly og blybælte til uvjagt

Bly blyvest halsvaegt 31 - Uv-jagt udstyr

Uvjægeren forrest har blyvest og blybælte på.

Da man både har opdrift fra luften i lungerne og fra neoprenmaterialet i handsker, sokker og våddragt så kræver det en del bly for at man kan komme ned under overfladen.

Blyet skal være i 1-2 kilos klodser og sidde på et gummibælte (ikke nylonbælte) så det ikke rutsjer rundt på kroppen.

Blybæltet skal placeres nede på det øverste af baller, og man kan altid kende en begynder på at have sat bæltet rundt om maven ( det medfører ondt i lænden og vejrtrækningsbesvær).

Sørg for at dine blyklodser er sorte – ikke gule… Man kan også vælge at benytte en blyvest eller harnisk for at få noget af blyet væk fra lænden.

Se de anbefalede løsninger for bly og blybælter her


Dykkerkniven til uv-jagt

Frivannsliv Razor kniv 250x300 - Uv-jagt udstyrSom undervandsjæger er din dykkerkniv både et våben, en afliver og et sikkerhedsværktøj. Det er faktisk et meget vigtigt stykke udstyr.

Jeg oplever ofte at tabe min kniv når jeg ikke har et setup hvor låsemekanismen er god, eller en snor i den.

Knive ruster i saltvand og bør skylles af i ferskvand efter brug. I tillæg til en kniv bør man have en linecutter hvis man sidder fast i reb, garn, net eller andet snoreværk.

Se de anbefalede dykkerknive her


Dykkerbøjer – torpedobøjer og svømmebøjer

IMG 0321 e1446550486881 - Uv-jagt udstyr

Dykkerbøje og bøjeline

Alt efter om du skal svømme fra langt ud fra kysten, på bådtur eller skal snorkle ud langs en havnemole (eller på storvildttur efter gigantiske tropiske fisk) så skal du bruge forskellige bøjer og forskellige bøjeline set-ups.

Jeg vil anbefale dig altid at bruge en bøje og altid med et gyldigt, synligt dykkerflag – det er bogstaveligt talt livsfarligt at undervandsjage uden dykkerbøje.

Svømmebøjer er gode til konkurrencer eller ture hvor man kommer langt omkring og kommer langt fra land. Der kan være mad og drikke og reserveudstyr på en svømmebøje. En torpedobøje vil altid være førstevalget, den kan det hele – men har ikke så gode muligheder for opbevaring som en svømmeflåde.

Torpedobøjer er billigst, svømmebøjer er dyrest og de tropiske set-ups efter meget store fisk vil ofte være de allerdyreste.

Se de testede og anbefalede dykkerbøjer her


Neoprensokker

Frivannsliv Native 7mm Sokker 250x300 - Uv-jagt udstyrSokker (i modsætning til støvler) giver fuld bevægelighed i anklen og og glider let ned i en fodlomme til din svømmefod. Havet i Danmark er så køligt at man har brug for at holde sine fødder og tæer varme med en god isolerende neoprensok.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på at neoprensokker går i stykker hvis du går langs kysten på land med dem. De skal tages af og på i vandkanten hvis de skal holde mere end til 5-10 dykkerture. Du kan også beholde sokkerne på og brue et par strandsko / badesandaler på land.

Man kan godt nøjes med 3mm eller 5mm i de varme måneder, men om vinteren er det nødvendigt at gå op i en 7mm tykkelser. Læg mærke til at det kan betyde at man skal bruge forskellige størrelser af fodlommer til de forskellige neoprentykkelser.

Se udvalget af testede neoprensokker


Dykkerhandsker til undervandsjagt

Mere end til nogen anden form for dykning er handskerne en væsentlig del af sikkerhedsudstyret når det handler om undervandsjagt.

Som uv-jæger har man at gøre med en harpun – og det er en kendt skade at elastikken smutter henover fingrene og et metalstykke skaber en dyb flænge i hånden. Desuden har man at gøre med sprællende fisk og en skarp dykkerkniv. Sidst men ikke mindst så bruger uvjægere også i højere grad at holde fast i sten, bropiller, vragdele og lignende når de sniger sig ind på byttet, og det kan let give skader på den bare hud hvis man ikke er beskyttet af sine handsker.

Selvfølgelig er det også vigtigt at handskerne er varme. I de kolde vintermåneder er det afgørende at have nye varme handsker uden huller hvis man skal kunne holde ud at dykke i mere end 30 minutter.

Se udvalget af testede dykkerhandsker til uvjagt


Dykkerbutikker med undervandsjagt

Der findes 5-10 dykkerforretinger der har specialiseret sig i viden og salg af undervandsjagt udstyr.

Du kan finde et godt udvalg og forvente god vejledning i følgende dykkershops.

Kingfish

Dykker-butikken

Sportsbutikken

Frozen Palmtree

Diving2000

Uvjagtpro


Se også Uvjaegerens partnerbutikker her

Morksej CMYK 02 300x135 - Uv-jagt udstyr

Se også: