svømmefødder

Svømmefødder giver ekstra fremdrift og hastighed når du svømmer og dykker. Der er dog stor forskel hvad du skal vælge til de forskellige aktiviteter.

svømmefødderHer er oversigten over hvilke svømmefødder du skal vælge :

  • Svømmefødder til dykning
  • Svømmefødder til snorkling
  • Svømmefødder til undervandsjagt
  • Svømmefødder til svømmetræning
  • Svømmefødder til undervandsrugby
  • Svømmefødder til fridykning

Vælg type af svømmefødder

Artiklen fortsætter under de forskellige kategorier


Find de bedste svømmefødder

Der er et hav af forskellige typer af svømmefødder, og det er vigtigt at du vælger dig nogle svømmefødder der passer til din aktivitet. Snorkling, dykning, uv rugby, undervandsjagt, fridykning, havfruetræning osv. kræver alle forskellige former for svømmefødder. Her er guiden der (forhåbentlig) hjælper dig til at vælge de bedste svømmefødder for dig.

Hvad er svømmefødder?

Svømmefødder består af flere dele og udgøres af en fodlomme eller hælrem og et finneblad. Svømmefødder kaldes også for “finner” eller “bi-finer” (i modsætning til monofinner).

Svømmefødderne er menneskets primære værktøj til fremdrift i vandet – og kan sammenlignes med en fiskehale eller hvalhale. Når du kigger på sælernes luffer og fiskenes haler vil du se mange forskellige størrelser og udformninger der hænger tæt sammen med hvilke behov de forskellige havdyr har for fremdrift, hastighed, manøvredygtighed osv. under vandet.

På sammen måde er svømmefødder udformet vidt forskelligt i forhold til de forskellige aktiviteter mennesker laver. Teknisk dykning i en smal oversvømmet mineskakt kræver andet dykkerudstyr end hvad en fridykker der skal dykke dybt på et åndedrag har brug for.

Hvordan sidder svømmefoden fast på foden?

Når du vælger svømmefødder er det første du skal beslutte hvordan de skal sidde fast på din fod. Altså om du skal have helfodsfinner eller hælremsfinner. Hælrems finner bruges til flaskedykning, så med mindre du skal dykke med flaske så skal du vælge: helfodsfinner også kaldet fuldfodsfinner. Altså en fodlomme der omslutter hele foden.

Hælremsfinnerbenyttes oftest til flaskedykning og evt. snorkling

Fuldfodsfinner – benyttes ofte undervandsjægere, snorklere, svømmere , fridykkere og undervandsrugbyspillere.

Finnebladet på svømmefødderne

Finnebladet er i høj grad det der varierer mellem de forskellige aktiviteter. Fra de bløde snorkelsvømmefødder til de hårde plader brugt af flaskedykkere eller de lange lange finneblade brugt af undervandsjægere. De korteste finneblade findes hos konkurrencesvømmere, mens de længste finneblade findes hos fridykkerne.

Materialet i en svømmefods finneblad er oftest plastik, men særligt sportsudøvere som undervandsjægere, fridykker og uv-rygby spillere bruger også glasfiber og kulfiner som materiale i deres finneblad.

Svømmefødder til undervandsjagt og fridykning

Når man er undervandsjager er man også fridykker og derfor er man begrænset af sit vejrhold, men ofte skal man alligevel ganske dybt og tilbagelægge ret stor distance under vandet. Det kræver nogle store finneblade med en stor flade mod vandet. Derfor ser man de længste finneblade på de svømmefødder der tilhører denne gruppe af atleter.

Fridykkere foretrækker ofte deres finneblade ganske hårde da de har få dedikerede neddykninger på en dag, og begrænset mængde overfladesvømning. Undervandsjægere foretrækker oftere lidt blødere finneblade da uvjægere, udover de mange nedykninger, også skal svømme lange distancer i overfladen hvor der kan være strøm og bølger.

Svømmefødder til uvjagt

Svømmefødder til dykning – dykkerfødder

Til dykning kan man vælge mellem helfodsfinner og hælremsfiner. Hælremsfinner er velegnede til falskedykning da man kan have sine dykkerstøvler på samtidig med svømmefødderne og det gør tiden før og efter dykningen (på land) meget lettere at have med at gøre når man står med tung dragt, flaske, bly og så videre og skal gå ud i vandet eller holde balancen på en gyngende båd.

Hvis du vælger hælremsfinner skal du også sørge for at vælge dykkerstøvler. Vælger du istedet helfodsfinnner skal du derimod vælge neoprensokker. Neoprensokker er dog ikke så holdbare og kan gå i stykker hvis du går rundt på land med dem. Til gengæld kan du lettere strække vristen og derved få en mere effektiv svømmeteknik.

Svømmefødder til dykning

Svømmefødder til snorkling

De klassiske snorkelfødder er lavet af plastik og gummi og er ofte i flotte farver. De er i en medium længde (40-55 cm) og er i et behageligt blødt materiale. Finnebladet er blødt og der findes både versioner med hælrem og med fodlommer der omslutter hælen og hele foden.

Det vigtigste er at svømmeføden sidder godt på foden, ikke er for hård og er behagelig at have på.

Svømmefødder til snorkling

Svømmefødder til svømning

Svømmere der træner deres crawlben bruger ofte små og korte svømmefødder til deres træning. Zoomers eller sprintfinner som de også kaldes bruges til at træne den muskulære hukommelse og give en ekstra belastning af de muskler der er involverede i svømmesparket. En kombination af træning med og uden zoomers vil give de bedste resultater.

Zoomers svømmefødder og sprintfinner

Svømmefødder til undervandsrugby

Finner til uvrugby er bygget til fart og hurtige manøvrer. Undervandsrugby stiller store krav til hastighed og er en aktivitet der er ret hård ved udstyret, så en finne til rugby skal også kunne holde til noget. Uanset må man forvente en hvis slitage på rugbyfinner, de holder sjældent mere end et par år hvis man dyrker “UV” på ugentlig basis.

Kulfiber, glasfiber og plastik kan benyttes og alle prisklasser er repræsenteret fra 400-3000kr for et par rugbyfødder.

Uvrugby finner

Svømmefødder til børn

Når børn skal have svømmefødder så er det ofte for at støtte deres svømning og give dem en god oplevelse af at kunne bevæge sig hurtigt og let i vandet.

Mange børn kan holde sig flydende og skyde en ganske pæn fart gennem vandet med lidt hjælp fra et godt sæt svømmefødder, og den selvtillid  det skaber giver vandglæde og gode svømmeoplevelser.

Da børn ofte vokser hurtigt og udskifter fodtøj jævnligt kan det være en fordel at købe neoprensokker og hælremsfinner til børn da finnerne så vil holde lidt flere svømmesæsoner.

Svømmefødder til børn

 

Valg af størrelse til dine svømmefødder

Det gode ved hælremsfinner at man blot justere hælremmen og så passer svømmefoden. Men helfodsfinner må man vælge en specifik størrelse. Det er vigtigt at være opmærksom på om du har tænkt dig at at have bare fødder eller neoprensokker mens du svømmer. Hvis du har en neoprensok på skal du lægge 1-3 numre til din skostørrelse.

Personligt bruger jeg str. 45 i sko, men med mine 3mm og 5mm sokker har jeg valgt et par undervandsjagtfødder i størrelse 46-48. Og hellere lidt for store end for små. For små svømmefødder gør ondt og skaber gnavsår – og det er ikke sjovt i saltvand. For store svømmefødder kan man trods alt fikse med tykkere neoprensokker og eventuelt et “finnekryds”.

 

Historisk om svømmefoden

Leonardo Da Vinci gjorde tidligt sig tanker om hjælpemidler til at kunne svømmer hurtigere og bedre på ved at efterligne havdyrenes luffer og haler. Det store gennembrug kom fra den franske og engelske flåde der i mellemkrigsårene fik udstyret soldater med datidens “svømmefinner”. Soldaterne der landede på Normandiets kyster havde i stor udstrækning “frømandsfødder” på.

I Polynesien har man tidligere eksperimenteret med at montere palmeblade og andre store og halvstive planteblade på ankler og fødder for at få mere kraft i finnesparket.