Valg af våddragt – køb den rigtige

våddragt


Her er den komplette guide til våddragter hvad enten du skal dykke, snorkle, havsvømme, undervandsjage, dyrke triathlon, bølgesurfe, ro i havkajak eller SUP surfe, kitesurfe eller svømme hurtigt i en pool.

I denne artikelserie finder du ALT hvad der er værd at vide om våddragter.

Vi guider dig og viser udvalget.

Den perfekte våddragt skal ikke begrænse dine bevægelser men give dig varme, opdrift, beskyttelse mod sol, brandmænd og skrammer og evt. et godt glid gennem vandet når du dyrker din vandsport.

 

Vælg våddragt

Her kan du finde en billig våddragt, våddragt til dykning, uv jagt, fridykning, snorkling osv.


 

Hvad skal du bruge din våddragt til?

Artiklen fortsætter under kategorierne

Vælg kategori af dragt


Hvad er meningen med en våddragt?

En våddragt er et ekstra stykke materiale imellem dig og elementerne. Den skal beskytte dig mod solen, kulden, vinden, brandmænd, koraler, klipper og udstyr. En våddragt gør en verden til forskel når man dyrker vandsport. Pludselig kan man opholde sig i vandet i flere timer uden at fryse få solskoldninger og uden at frygte vandmænd ildkoraller eller andet der kan ramme en. Samtidig med at den skal beskytte skal din dragt stadig kunne give dig den bevægelighed du har brug for.

Hvad er en våddragt lavet af?

De fleste våddragter er lavet af en kombination af neopren og nylon. Neopren giver isolering og dermed varme og samtidig har neopren en masse små luftbobler i sig der giver opdrift. Hvis man dykker nedad med en neoprendragt på vil opdriften langsomt forsvinde i takt med det stigende tryk da dykkerdragtens neoprenmateriale langsomt vil blive trykt sammen. Nylondelen af en våddragt er ofte lavet for at forstærke dragten.

Ofte vil man se nylon trukket hen over hele dragten eller udvalgte slidudsatte steder. Enkelte dragter er udelukkende lavet i lycra, de er typisk til undervandsjagt i tropiske egne hvor vandet er varmt, men hvor man stadig skal beskytte sig mod brandmænd og sol.

Hvad er neopren?

Neopren er syntetisk gummi der er fyldt med luftbobler. Det fremstilles ved polymerisering af chloropren og er opfundet af virksomehden DuPont der vist også har varemærket “neopren”. Matierialet er smidigt og de mange luftbobler giver varme, opdrift og neopren bruges både i neoprendragter, waders og andet vandudstyr som dykkerhandsker og lignenede.

Hvorfor findes der forskellige typer af våddragter?

Våddragter er ikke bare våddragter. Der er findes mange typer af vandsport, men deres behov til beklædning er meget forskellige. Dykkerdragter fokuserer på varme og komfort. Svømmedragter fokuserer på smidighed og glid, og på den måde findes der nærmest specialiserede våddragter til enhver form for vandaktivitet.

Våddragt til undervandsjagt

En god uvjagt dragt er “rigtig” undervandsjagtdragt lavet til formålet. Den er kendetegnet ved at have integreret hætte, være to-delt, ingen lynlåse og sidde meget tæt til kroppen.

Den er lavet til varme mere end til bevægelighed, hvor armene ikke ville være rare at lave brystcrawl i.  Neopren er i Danmark 7mm tyk, men så kan den også holde undervandsjægeren varm næsten hele året rundt.

Ofte vil en våddragt til undervandsjagt have en ladeplade på brystet og være forstærket på knæ og albuer. Det er vigtigt at man er forsigtig med uvjagt dragter da de ellers vil gå nemt i stykker. Man skal ofte påføre sig vand og sæbe for at få dem på.

Du kan godt dyrke undervandsjagt i en våddragt der er lavet til surf eller anden vandsport, men som regel vil den type neoprendragter være for kølige til uv-jagt hvor man jo ligger i vandet hele tiden og har et lavere aktivitetsniveau.

Se våddragter til undervandsjagt


Våddragt til fridykning

Når man fridykker i havet eller i søer så stilles der omtrent de samme krav til våddragten som der gør når man undervandsjager (læs ovenfor). Men når man konkurrerer i fridykning bliver der sat nogle andre krav.

Fridykning handler jo i høj grad om performance og at få de sidste marginaler på sin egen side. Derfor er glid gennem vandet meget vigtigt for en fridykker, men isoleringsevne er eksempelvis ikke lige så vigtigt.

Våddragter til fridykning er som regel 2 typer af våddragter, nemlig den klassiske undervandsjagtdragt (dog uden ladeplade) eller triathlon/svømmedragten uden hætte. Enkelte triathlon-producenter har sågar lavet deciderede fridykkerdragter.

Se våddragt til fridykning


Våddragt til dykning

Ydersiden vil ofte være nylon, det mellemste lag vil normalt være 3-5mm neopren og indersiden vil igen være en blød nylonbelægning kaldet “plush” der minder lidt om et gulvtæppe, men føles rart mod huden.

En dykkerdragt i neopren (en våddragt til dykning) er ofte brugt i varmere vande +25 grader. Normalt så vil en der under danske forhold simpelthen være en ret kølig oplevelse at bruge en tilfældig våddragt hvis ens dykkertid er længere end en halv time.

Det ses dog ofte brugt med succes i Danmark når folk tager dykkercertifikater og har relativt korte dyk på lavt vand, med høj aktivitet hvor der trænes og laves øvelser.

Men vil man dykke vrag, dybe rev, svenske fjorde og dybe søer, så vil de fleste dykkere bruge tørdragter. Om sommeren på lavt vand og dyk kortere end 40 minutter kan våddragt i neopren være en fin dykkerdragt i Danmark.

Våddragter til dykning


Våddragt eller tørdragt?

Det er i høj grad et spørgsmål temperatur, komfort og pris. Skal du dykke dybt (+20), længe (+40 minutter) og koldt (under 20 grader) så er der ingen tvivl om at det vil være at foretrække at dykke i en tørdragt.

Men hvis du derimod leder efter en billig dragt (alt fra 299,- til 2990,-) der kan holde dig varm og som nemt kan tage af og på, selv mens du dykker, og som du ikke er ked af får en utæthed ved lidt hård behandling – og du i øvrigt ikke skal særlig dybt, koldt eller have meget lange dyk så er en våddragt en ganske udmærket valg som dykkerdragt.

Læs købsguiden om dykkerdragter


Svømmedragter

Svømmedragter dækker både over våddragter der bruges til havsvømning eller triathlon og decidere badedragter eller stævnedragter der benyttes i svømmebassiner til konkurrencesvømning.

Svømmedragternes udvikling i svømning førte til at heldragterne i svømmesammenhæng helt blev forbudte i 2010 hvor man efter VM i Rom 2009 oplevede et sandt udstyrs-mareridt med de meget dyre dragter, utallige nye verdensrekorder og man besluttede simpelthen herefter at forbyde heldragter med neopren indlagt.

Den type af svømmedragter der bruges af havsvømmere, triatleter og faktisk også af fridykkere minder lidt om surfdragter udadtil, men ofte er neoprentykkelsen (opdriften) justeret efter at svømmeren skal ligge så strømlinet som muligt i vandet.

Våddragter til open water svømning er også lavet af neopren og kan gå i stykker hvis man ikke er forsigtig. Heldigvis kan de relativt let repareres og man kan altså lime sin neoprendragt igen hvis det kræves.

Se udvalget af svømmedragter


Våddragt til havsvømning

Havsvømning kræver en varm og smidig dragt der kan hjælpe en med at nyde tag efter tag gennem vandet. Selve glidet er ikke så vigtigt som opdriften der gør at man får en bedre svømmeøkonomi.

En våddragt til havsvømning er ofte en heldragt uden hætte og med lynlås i bunden. De fleste vælger 5mm dragter og har så en badehætte ( evt. neoprenhætte) på hovedet. Det er altid en overvejelse om man vil vælge en slidstærk billig dragt til den ugentlige (daglige?) træning eller om man ønsker en dyr dragt med masser af performance, hvor man så nogen gange må gå på kompromis med holdbarheden.

Se udvalget af svømmedragter

Våddragt til triathlon

Triathlondragter skal kunne holde til noget, men samtidig give fantastisk performance da bare få procent gør en kæmpe forskel på de store distancer. Derfor er våddragter til triathlon ofte højt prissat. Man har ofte en træningsdragt og en konkurrence- eller “racedragt”. Konkurrencedragterne til triatlon er blandt de absolut mest avancerede og højt prissatte våddragter man overhovedet kan finde.

Se udvalget af svømmedragter

Badedragter og stævnedragter

De legendariske heldragter med neopren blev forbudte for omtrent 10 år siden (2010). Sidenhen har det ikke været tilladt mænd at benytte dragter (bukser/shorts) der gik længere ned end knæene og højere op end navlen.

Kvinderne er tilladt at have noget “mere” dragt på og har ofte udnyttet muligheden fuldt ud ved at have dragt ned til knæene og op til stroppe overskuldrene.

Det er ikke tilladt at have neopren lagt ind i stoffet, men stoffet må gerne give et godt glid gennem vandet og de gode stævnedragter gør virkelig en forskel på dette punkt.

Svømmedragter til stævner


Våddragt til kajak

Når man befinder sig så tæt på vandet – og ofte i vandet – som man gør når man ror havkajak så er det nødvendigt at overveje sin beklædning. En våddragt er et godt allround valg en kajakroer. Først og fremmest så holder en våddragt dig varm – og især i Danmark er det super vigtigt.

De nordiske vandtemperaturer er ofte så kølige at risikoen for at blive så afkølet at man er ganske hjælpeløs er ganske stor. En hjælpeløs kajakroer er hurtigt en kajakroer i stor fare hvis han ikke får assistance.

En våddragt kan selvfølgelig holde en varm, gøre at man tænker klart og dertil også give en opdrift skulle man ende med at svømme i land – men vil også gøre alle manøvrer lettere at få til at lykkes.

Våddragter til kajak


Våddragt til surf

Våddragter til surf hvad enten det er windsurfing, bølgesurf, kitesurf eller SUP surfing er overvejende det samme.

Våddragten skal give beskyttelse mod sol, vind, vand og samtidig give bevægelse. Disse surfdragter er ofte heldragter med lynlås i ryggen og er uden hætte.

Tykkelsen varierer noget men i Danmark bruger man ofte 3-5mm – og om vinteren måske 6-7mm.

Man kan også vælge at kombinere sådan at man tager en ekstra neoprentorso indenunder eller udover sin surfdragt for ekstra isolering.


Våddragter til kvinder

Nanna Kreutzman

Nanna Kreutzman

Da en våddragt bliver varmere jo mindre vanduskiftning der er, så giver det rigtig god mening at man finder en dragt der sidder rigtig tæt til ens krop – og da vi alle har forskellige kroppe er det ofte at man ikke passer standardstørrelserne.

Kvinder kan derfor med fordel vælge våddragter der figursyet til kvinder eller deciderede målsyede dragter. Målsyede dragter er meget almindeligt når vi taler om dragter til undervandsjsagt og fridykning, men flere italienske firmaer (ex Teknodiver) laver også målsyede våddragter til dykning.

Pointen er at dragten skal passe, og det må man så sørge for at den gør på den ene eller anden måde. Prøv dig frem i butikken, køb en kvindemodel eller en køb en målsyet våddragt.


Våddragter til børn

Ofte handler det om solbeskyttelse når forældre giver deres børn dragter på. På ferien er det også super smart at kunne undgår bekymringen om solskoldning ved at give sine børn en heldragt i UV beskyttende lycra, men der er ikke meget varme i sådan en dragt (tværtimod) og de er bedst egnede på ferier til de varme lande og meget varme danske sommerdage.

Våddragter af neopren forlænger til gengæld den danske badesæson og kan være en rigtig god idé i juni og september (og måske endda koldere måneder).  De fleste våddragter til børn under 6 år er “shorties” det vil sige at de kun dækker ned til albuer og knæ – og det er begrænset hvor meget varme de rent faktisk giver, men de giver også lidt opdrift og det vil ofte være rart for små børn at blive løftet lidt i vandet.

Fra 6 års alderen findes der enkelte våddragter der dækker hele kroppen – og de gør en stor forskel i forhold til at give barnet ekstra varme.

Se udvalg af våddragter til børn og soldragter


Sådan reparerer du en våddragt

Det er ganske enkelt at reparere en våddragt, det er oftest modet der svigter snarere end de tekniske færdigheder (det er altså virkelig enkelt). Man har to stykker neopren og man har lim – det er er markant lettere end at lappe en cykel!

Hvordan lapper man en våddragt og limer i neopren?

En våddragt er lavet af neopren i udgangspunktet og derfor skal du også bruge neoprenlim. Det er relativt billigt og let at anskaffe. Se link her. En reparation af en våddragt er ganske let som du kan se i videoen herunder.

Typisk har man fået et hul eller en flænge i en våddragt. Det er oftest ved op og nedstigning i vandet på en båd eller ved af og påtagning af dragten af flænger opstår. De kan heldigvis limes igen.

Se videoen herunder hvor jeg limer to stykker neopren sammen. Det er ret nemt og tager 5 minutter. Det er vigtigt at fladerne er rene og fuldstændig tørre inden man påfører limen.

Hvis du klikker dig ind på ovenstående artikler om specifikke typer af våddragter, dykkerdragter, surfdragter, tørdragter, stævnedragter osv. kan du finde yderligere vejledning og guidning til køb af våddragter.