Uvjagt efter havørred med harpun – Uvpodcast 17

Podcast widget

Havørreden er muligvis den fisk der står højest på undervandsjægerens hitliste af alle fisk i Danmark. Havørreden er en god spisefisk, en fantastisk udfordrende sportsfisk (fanget om dagen) og derudover er det muligvis den smukkeste af de danske hjemmehørende fiskearter. I http://uvpodcast.dk/17 går vi i dybden med uvjagt på denne fisk. Særligt hvordan man fanger den om dagen.

Johan og Morten optager i dagens anledning i Aquaminds lokaler, og vi har for nylig været på en tur i vandet på Nordsjælland hvor der blev jaget efter tun, torsk, hummer, krabber, konksnegl og havørreder (dagsdyk).

Lyt med!

 

diving_2000Diving2000 er dette afsnits sponsor. Diving 2000 forhandler udstyr til uvjagt, fridykning, snorklin og dykning, blandt andet af mærket “Beuchat” og Diving2000 har både en webshop (se deres uvjagt startsæt) og en fysisk butik i Odense.

Stor tak til Diving2000!

Gå til Diving 2000 hjemmeside


Lyt til afsnit 017 – Undervandsjagt efter Havørred

2 havørreder fra Vestsjælland

Indsættelse af medie" style="font-size: 14px; width: 95%; height: 80px;" onfocus="this.select();">

– du kan også høre podcastet på din android eller iPhone.. (Find din podcast app frem og søg eksempelvis på “fridykning”)

Her kan du se listen med alle afsnit og udsendelser: uvpodcast.dk


Feed til uvpodcast er: https://undervandsitetet.dk/feed/podcast/

Siden sidst:

Undervandsjagt efter lange på vrag

johan-lange lange-lubbe-og-kammuslingJohan har netop fanget en ny danmarksrekord i fisken lange (molva molva) og fik også fanget et par lubber (lyssej). Der var desværre masser af brandmænd, strøm og dårlig sigt, men relativt dybt til bunden (22 meter). Vraget Libra havde flere ting at byde på og Johan så i alt 3 langer. Den nye danmarksrekord var dog ikke nogen stor fisk, (1kg), men det er den største fisk af sin art taget på harpun i Danmark.

Hør mere om uvjagt på vrag i afsnit 15

Rundt omkring vraget Libra fandt Johan også nogle kammuslinger på bunden, så når han ramte ved siden af vraget og landede på sandbunden kunne han jo passende samle et par stykker.

Det var dog ikke den store kammusling kendt og elsket af mange undervandsjægere fra Norge, men den lidt mindre art der kaldes “Queen Scallop”, (se foto) men som på trods af den lidt mindre størrelse stadig er en rigtig god musling at spise. Og i øvrigt god sport at hente op fra dybet.

Tunfiskeri i Øresund – og havørred + hummer

14361397_10154485047469454_6836734180602999402_oI slut september gav vi det et forsøg at finde nogle af de berygtede blåfinnede tun (og bonitos) i Øresund.

Man må ikke fange blåfinnede tun i Danmark da vi ikke har en kvote, men man gerne forsøge at filme den – og så er der jo også mulighed for at støde på bonitos, som er en mindre tunagtig feriegæst der i de senere år er kommet til Danmark og Sverige i august- september.

Det lykkedes os ikke at se tun, men til gengæld så vi marsvin og fik fanget taskekrabber og hummer på et vrag.

Desuden havde vi noget spændende dagsjagt efter havørreder på 8-12 meters dybde på et strømfyldt hjørne ved Helsingør.

hummer

Dagens spørgsmål

Dagens spørgsmål er stillet af Claus Knudsen – og husk at man altid kan stille spørgsmål til uvpodcast.

 logo-ico-blue“Hvad er DSF og hvorfor skal man indmelde sig som ny undervandsjager eller fridykker?”

DSF er den organisation der organiserer de danske dykkerklubber. I DSF sidder der udvalg for de forskellige aktiviteter, blandt andet et for undervandsjagt og et for fridykning.

Morten har været medlem af fridykkerudvalget (dog ikke længere), men både Johan og Morten er tidligere formænd for uv-jagt udvalget og sidder nu begge i udvalget og arbejder primært med lobbyarbejde, information (se eksempelvis harpunfolderen) og lovgivning.

I 2010 lykkedes det Johan og Morten i fælleskab efter 5 års kopper kaffe med interesseorganisationer, og til sidst en henvendelse til ministeren at få ophævet forbuddet mod uvjagt i Øresund. (læs mere om sagen her). Andre gange handler det om at give høringssvar når man (som senest) fra EUs side forsøger at sidestille uvjagt om natten med dynamitfiskeri. Den sag kører aktuelt, men bliver sandsynligvis ikke til et forbud i Danmark (inshallah).

Dagens tema

Undervandsjagt efter havørreder

johan-havoerred-om-dagen

Johan med havørred fra Ærø

Havørreden (salmo trutta) er nok den mest eftertragtede sportsfisker fisk i hele Danmark både for lystfiskere, garnfiskere og undervandsjægere.

Havørreden er en spændende fisk fordi den kan blive stor (Danmarksrekorden er på 11,92kg). Den er en god spisefisk, en stærk fighter og en flot skabning.

Se DSFs rekordliste over fisk fanget med harpun i DK

Havørreden er beskyttet af et mindstemål på 40 cm, og af fredningsbælter omkring relevante vandløb (se fredningsbælter her). Desuden er de farvede fisk (fisk i gydedragt) fredet fra d. 16. november til 15. januar. På Bornholm er der en udvidet fredning.

Desuden har vi lanceret en frivillig baglimit på netop havørreder på 3 fisk.

Hvis du fanger 3 havørreder, kan du give denne baglimit opmærksomhed ved at lægge et foto på Instagram, Twitter eller Facebook med hashtagget #3hø – og se andres fangster. Ordningen er en “god stil”-ordning og altså ikke forbundet med lovgivning.

havoerred-emrah

Emrah Gurcan med danmarksrekorden

 

Vi taler i afsnittet om:

dagsoerred-anders-knudsenHvilken type fisk er en havørred?

Hvordan gyder de og hvordan kan man se at fisken er i gydedragt?

Hvor truet er den danske havørred bestand?

Hvordan fanger man havørreder om dagen?

Hvilke teknikker er velegnede til dagsjagt på havørred?

Hvilken harpun skal man vælge til dagsjagt på havørreder?

dagsoerred

Anders Knudsen med 6,3 kg havørred fanget på mole

Hvilke typer af områder er godt at fange havørreder om dagen?

Hvilke konkrete spots har vi haft succes med til havørreder om dagen?

Ærø, Korsør, Storebæltsbroen ved ankerblokken, Kastrupmolen, Københavns nordlige havnemoler, Havnemolen ved Køge, Klarskoven ved Korsør, Stigsnæs, Djursland (Glatved, Fornæs, Jernhatten, Ruggård), Nordkysten af Sjælland, Helsingør, Kystens perle ved Snekkersten, Langeland, Asnæs, Røsnæs, Vestkysten, Bornholm hele øen rundt (stort set).

Hvordan fanger man havørreder om natten? (hør uvpodcast.dk/10)

Natjagt foregår ofte på gode lavtvandede stenrev.

Dages tip

Dagens tip!

Rens dine fisk med det samme – og undgå orm!

Hvis man har fanget torsk eller pighvarre så har de fleste opdaget en orm (eller flere!), og efter fisken er død vandrer sildeormen (Anasakis) tit over i fiskens kød. Hvis man vil undgå dette, så kan man sørge for at rense sin fisk med det samme efter at den er blevet fanget.

Sildeorm i mennesker er faktisk noget rigtig rod da de farer vildt i vores indvolde, så det skal man helst undgå. Derfor skal man altid fryse fiskene hvis man spise dem rå, eksempelvis torsk til sushi.

Stil dagens spørgsmål?

Du kan stille spørgsmål i kommentarerne herunder, så vil vi (så vidt muligt) tage dit spørgsmål op i en senere udsendelse og besvare det så godt vi kan.

Vi høres ved!

(Hvis du synes Uvpodcast er fedt, så del det meget gerne med dine venner! – og gå via links her på siden når du køber udstyr).

Støt uvpodcast!

Husk at du frivilligt kan støtte uvpodcast med et selvvalgt beløb som tak for indsatsen.

Det kan du gøre på Uvpodcast.10er.dk – og alle beløb er meget velkomne.

Vi vil gerne lave flere udsendelser og håber på denne måde at få hjælp til at få finansieret produktionen. Vil du donere et par kroner? (også muligt via MobilePay 27219043)

Supporters får adgang til den lukkede Facebookgruppe hvor vi deler mere fotos, info og backstagestuff!

Tak

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  

Du kan læse mere om projektet på uvpodcast.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *