Dykkerdragt til scubadykning

Når du leder efter en våddragt eller tørdragt til scubadykning, skal du tænke på dine specifikke behov og hvad dragten skal bruges til.

En ting er pasformen på dragten, som skal være så tætsiddende med din krop som mulig, og stadig være let at komme i. Noget måske endnu vigtigere er tykkelsen på dragten, som afhænger af, om du dykker i koldt eller varmt vand.

Her giver vi dig et overblik over dykkerdragter, som gør dig meget klogere på, hvad du skal kigge efter, for at få fat i det helt rigtige. 

Læs også om valget mellem våddragt og tørdragt herunder produkterne.


Se udvalget af dykkerdragter

Artiklen fortsætter under våd- og tørdragterne


Våddragt til dykning

En våddragt er en fællesbetegnelse til dragterne du bruger til både kajak, surfing, dykning og sågar skisport. Derfor er der naturligvis våddragter som specifikt er udviklet til dykning, også kaldet dykkerdragter. Disse er udviklet af neopren, som er et stof, der sørger for at kroppen holder godt på varmen. Du bliver nemlig langt hurtigere kold under vand end du gør over vand – også selv hvis vandet er over de 20 grader. Samtidig vil dragten være god mod vandmodstanden og sørge for du glider let gennem vandet, så du øger din performance.
Dette vil også være effektivt til en sikker opdrift. Samtidig beskytter våddragten mod solen. 

Våddragten bør opfattes som et ekstra lag hud. Derfor skal den være så tætsiddende som muligt. Vælg en våddragt som er udviklet både til din størrelse og dit køn. Er økonomien til det, er det også muligt at få specialsyet en dragt, præcis efter dine mål. Særligt pasformen er vigtig, for at du kan bevæge dig uden besvær og ikke risikerer problemer med at trække vejret. 

Læs mere om andre typer af våddragter

Tykkelsen på din dykkerdragt eller tørdragt

Det miljø du skal dykke i, har meget at sige, i forhold til den våddragt du skal vælge. Da våddragtens primære funktion er at holde dig varm, har det stor betydning om du skal dykke på Filippinerne eller ved Vesterhavet.

 Når du skal dykke under varme himmelstrøg, hvor vandet er over 21 grader varmt, bør du anskaffe dig en 3 mm våddragt, og du kan nøjes med en “shorty” model, som kun dækker kernekroppen, og stopper lige over knæ og albuer. Er vi over de 26 grader, kan du nøjes med 1-2 mm eller diveskin. 

Skal du derimod dykke i Danmark, bør du anskaffe dig en dykkerdragt på 7 mm til at dykke om foråret og efteråret. Om vinteren (under 10 grader) skal du over i en tørdragt. 

En tørdragt er en noget anderledes oplevelse end en våddragt, idet den holder dig tør under vandet og du vil være varm, når du kommer op. Derfor er de velegnede til de særligt kolde temperaturer. Her kan du også vælge en semitørdragt, der giver dig det bedste fra begge verdener. 

Læs mere om tørdragter

Sådan passer du godt på din scubadragt

Vi har en håndfuld ganske vigtige husmoderråd til at holde din våddragt solid og fleksibel samt slippe for lugt og gener. Hvordan du behandler din våddragt er afgørende for, hvor længe den holder. 

Først og fremmest bør du aldrig tørre din våddragt i solen, selvom det kan være fristende på en varm sommerdag. Det nedbryder nemlig materialet og svækker våddragtens beskyttelse. 

Husk at skylle våddragten i ferskvand efter hvert dyk, og bevar smidigheden og blødheden over længere tid. Dog bør du også vaske den i vaskemaskinen efterfølgende. 

Lugter dragten slemt af saltvand eller klor? Så findes der heldigvis effektive produkter, som kan hjælpe med at fjerne generne og gøre dragten så god som ny. 

Når du tager våddragten på bør du være særligt forsigtig. Neopren er et sart materiale, og skarpe negle og travlhed vil hurtigt give huller. Kvinder vil kunne genkende sig denne nænsomhed, fra når de ifører sig nylonstrømper. Præcis lige så forsigtig bør du være med din våddragt. Her er det bare et langt dyrere materiale der kan gå i stykker. Ved uheld kan hullerne repareres med neopren lim. Vær opmærksom på, at semitørdragter og tørdragter sværere at få på end almindelige våddragter. 

Læs om reparation af din våddragt

Hvad koster en våddragt? 

Våddragter kan snildt fås til en ganske fornuftig pris, og vi mener bestemt der er fordele ved at eje sin egen våddragt frem for at låne i dykkercentret. Her er den største fordel pasformen og at du ikke får dig en overraskelse, når du hopper i vandet med din egen våddragt. 

Du kan få helt basale våddragter, som er unisex. Disse vil ligge i den billigere ende uden at gå ned på kvaliteten. Dog kan du ikke forvente at de vil være lige så tætsiddende og give dig den samme frie bevægelighed, som en våddragt designet til dit køn og figur. 

Det er muligt at finde våddragter i “shorty” modellen helt ned til under de 1000 kr! Skal vi over i heldragter på 3-4 mm kommer vi kun et par hundrede kroner op. Skal du have våddragten på 7 mm til de danske farvande, kan du forvente at skulle af med 2-4000 kr.
Dette er vel og mærke, hvor de er bygget til dit køn og størrelse.

Tørdragter og semitørdragter vil derimod ligge i den høje ende af skalaen. 

Her kan du forvente at komme af med over de 10.000 kr. Til gengæld kan du dykke over hele Skandinavien året rundt. Skal du have en specialsyet våddragt, får du i den grad også lov at betale for det. Dog vil vi mene, at der er muligt at finde våddragter der er helt fine i pasformen, og vil sidde tætsiddende nok på din krop, til at give dig følelsen af, at det er et ekstra lag hud. 

Se andre artikler om våddragter