Tørdragt til dykning

Føler du dig frygtløs og klar til at springe ud i nye iskolde dykkereventyr i det danske vintervejr? Så er en tørdragt med til at gøre det muligt for dig! Tørdragten giver dig termisk beskyttelse og sørger for at du holder dig helt tør, mens du er under vand. Det kan føles meget anderledes i starten, og din bevægelighed vil også være anderledes. Men du holder dig varm, både mens du er under vand og når du kommer op igen. 

Se også: Tørdragter til kajak

Ud over at give varme og sørge for at du ikke får kuldskær, beskytter tørdragten også dykkeren mod forurening, skarpe genstande på et vrag eller at blive skåret på koralrev. Du vil mærke at denne dragt er mere behagelig til at dykke i længere tid af gangen, så intet holder dig tilbage. 

Se udvalget af tørdragter

Artiklen fortsætter under tørdragterne


Hvornår bør jeg vælge tørdragt fremfor våddragt? 

Tørdragter er særligt populære her i det skandinaviske, idet de gør det muligt at dykke behageligt ved iskolde temperaturer. Tørdragten giver dig nemlig termisk beskyttelse og sørger for at holde dig ekstra varm og tør. Da tørdragten er noget tykkere end almindelige våddragter, er pasformen særligt vigtig. Den bør være tætsiddende, så den sikre dig så meget bevægelighed som muligt under vandet. Samtidig er det kun hvis dragten er tætsiddende, at tætningsmanchetterne fungerer ordentligt, til at beskytte mod kulden.
Vælger du en tørdragt af neopren vil du også få hjælp til vandmodstanden og vil derfor kunne bevæge dig hurtigere, mens du dykker. 

Læs den store artikel om valg af våddragt

Hvad er en semitørdragt? 

En semitørdragt er en kombination af egenskaberne fra en almindelig våddragt og den tykkere tørdragt. I modsætning til tørdragten, har den ikke det beskyttende vandlag, og lukker en begrænset mængde vand ind. I en tørdragt vil du være helt tør under vandet. 

Med tætningsmanchetter ved håndled og ankler reduceres effekterne ved koldt vand, så dykkeren kan holde sig væk. Derfor kan du med en semitørdragt dykke i ned til 10 grader. Derfor er dragten velegnet til tidligt forår eller lun vinter i de danske farvande.

Hvilken type tørdragt bør jeg vælge?

Der findes primært to forskellige typer tørdragter, som er dem vi har nævnt nedenunder. Derudover kan der være små forskelle i egenskaber fra mærke til mærke. Hvad du vælger er i og for sig en smags sag, men da det kan blive en noget pebret affære at købe tørdragt, anbefaler vi at du undersøger sagen grundigt og får prøvet de forskellige dragter på. 

Trilaminat eller neopren

Til tørdragter kan du vælge to forskellige materialer: trilaminat eller neopren. En tørdragt af trilaminat kaldes også for en skalddragt, og fungerer, som navnet antyder, som en skal mod det kolde vand, hvor det er dragten indenunder, der isolerer. Denne giver en anelse større bevægelsesfrihed, men er ikke isolerende i sig selv. Til gengæld holder den dig effektivt tør. 

Med inderdragten indenunder kan du regulere, hvor varmt du gerne vil have det. 

En tørdragt af neopren er af et tykkere materiale, som vil være det samme du kender fra øvrige våddragter. Denne er isolerende i sig selv, samtidig med at den holder dig tør. Her skal du blot have en tynd inderdragt indenunder. 

Hvad er en inderdragt? 

Når du anskaffer dig en tørdragt, skal du også have fat i en inderdragt. Alt efter tørdragtens type, kan den godt være meget tynd, men ikke desto mindre, kan du ikke undvære den. Det er den der gør du får det optimale ud af tørdragten, og sørger for at du holder dig varm. For at sikre den gode bevægelighed, er det med inderdragten også vigtigt, at du vælger efter din pasform, og at den kan passe under tørdragten.