våddragt til uv jagtAlt om din næste uv-jagt våddragt

Når du skal købe en våddragt er det vigtigt at du gør lidt research.

En våddragt til undervandsjagt er en særlig type af våddragter som har de kendetegn at de er meget varme, meget tætsiddende og i mange tilfælde kræver de lidt tilvænning at få af og på.

Se også vores oversigt over alle typer af våddragter

Våddragt til undervandsjagt

Skal du have en våddragt til uv jagt i Danmark, så skal du købe en våddragt af 7mm neopren. Den vil kunne holde dig varm fra april til december +5 grader i et par timer. Om sommeren kan en 7mm neoprendragt føles lidt varm, men så kan man blot lukke køligt havvand ind i dragten.

Du kan læse flere nøglepunkter omkring valg af våddragt i artiklen herunder og se udvalgte produkter.

Se udvalget af undervandsjagt våddragter

Artiklen fortsætter under produkterne

 

 


Undervandsitetet sælger ikke dykkerudstyr, men guider til køb anbefaler følgende dragter til uvjagt fra en bred vifte af forhandlere herunder.


Våddragten kan være afgørende for din oplevelse og præstation i vandet. Overordnet set så giver en dragt dig varme og et bedre glid gennem vandet.

Video om valg af våddragt til uv jagt

Artiklen fortsætter under videoen

Våddragt til undervandsjagt

Den perfekte dragt til alle former for snorkling og dykning (inkl fridyk og uvjagt) vil gøre at du kan holde varmen, men ikke bliver for varm, og sidder tæt til kroppen og gør dig strømlinet, men uden at stramme og hindre vejrtrækning og bevægeligheden.

I tilfælde af kraftig sol vil en dragt også sikre dig mod solskoldninger.

To-delt våddragt til uv-jagt

Er du undervandsjæger så skal du helt sikkert vælge en to-delt våddragt.

Dragten produceres i neoprentykkelser mellem 1,5 og 10mm. I forhold til undervandsjagt må man justere tykkelsen i forhold til temperaturen.

Dette skyldes at tyk neopren nedsætter bevægelsesfriheden og kræver en større mængde bly. Det ønsker ingen. Man går altså altid efter at vælge en så tynd dragt som temperaturen nu engang tillader at man tager på.

Overdelen på en undervandsjagtdragt er med integreret hætte og afsluttes forneden med en såkaldt “bæverhale” som man har mellem benene og uden på underdelen. Bæverhalen klikkes fast i skridtet foran på dragten og der findes forskellige låsesystemer til dette.

Underdelen på en dragt til uvjagt er et par lange bukser der går ned til anklerne (og sættes uden på sokkerne) og opad til fås underdelen i tre versioner. Low waist, til de varmere himmelstrøg, high waist til køligt vand og long john som går op over skuldrene som et par smækbukser og som er vanskelige at arbejde med i forhold til et toiletbesøg.

Der er et stort overlap mellem underdel og overdel og dette overlap skaber ingen vandudskiftning, a det og så er her at blybæltet sidder og tætner lagene af neopren så der praktisk talt ikke kommer vand ind.

Målsyet våddragt- eller standardstørrelse?

En af de store fordele ved den todelte dragt er at man hos mange sydeuropæiske firmaer kan bestille den skræddersyet. Det vil sige at man (typisk via deres hjemmeside) opgiver 10-20 mål som lægger til grund for størrelsen på dragten.

Man kan også vælge en bred vifte af neoprenmaterialer og det kan være en hel videnskab at vælge den rigtige tykkelse, neoprentype, yderside eller inderside til dragten.

Ofte vil man gøre klogt i at sende producenten en mail hvor man fortæller om sine behov og til hvilket formål man har tænkt sig at bruge den.

Er du en standardstørrelse så kan du sagtens købe en standarddragt, men vær opmærksom på at selvom der kan være 5-6 ugers ventetid på målsyede dragter så koster de ofte kun marginalt mere end en standardstørrelse. Det er de færreste der først har prøvet en målsyet dragt der går tilbage igen til standardstørrelserne.

Hvor tyk skal dragten være?

Til undervandsjagt i Danmark skal dragten være enten 7 mm eller 5 mm. En 7 mm er praktisk talt en helårsdragt som man komfortabelt kan have på i en vandtemperatur fra 4 – 20 grader. De måneder hvor vandet er koldere end 4 grader kan man evt. supplere med en ½-1mm tynd indervest eller simpelthen have kortere dyk. De dage hvor vandet er varmere end 20 grader må man jævnligt lukke lidt køligere vand i dragten for at afholde kroppen fra at koge over.

Varm våddragt - koldt vand

Varm våddragt – koldt vand

Til undervandsjagt i Danmark gælder

7mm er god fra start april til slut december. 5-20 grader

5mm er god fra start juni til start november 10-25 grader

9mm er god til start november til start juni. 1-15 grader

Der er forskel i hvor meget varme du selv producerer alt efter om du skal undervandsjage eller træne fridykning. Man bevæger sig mere som undervandsjæger end som fridykker (fridykkere hviler mest) og derfor må man også justere dragttykkelsen efter aktivitetens intensitet.

Til undervandsjagt i Danmark skal entusiasten have en 7 mm, mens sommerhus-undervandsjægeren klarer sig fint med en 5 milimeter.

Der er også mulighed for at kombinere dragttykkelserne. Typisk kombinerer man sådan at man har mindre tykkelse på underdel end overdelen, dels på grund af balance og fordelingen af opdriften og dels på grund af overkroppen er mest temperaturfølsom.

Valg af inderside og yderside belægning

Det er en jungle og der findes flere hundreder materialekombinationer. Hvis vi taler om en 5 mm – 7 mm dragt så anbefaler jeg  man som ny undervandsjæger vælger at have nylon på ydersiden og rå neopren på indersiden (evt. med en coating). Nylon på ydersiden sikrer din dragt mod at gå i stykker når du skal i vandet en stenet strand eller klatre op på siden af en gummibåd og lignende. Våddragter uden nylonstof på ydersiden (kaldes glatskind – smooth skin) er meget skrøbelige og det er ikke sjældent at man river dem i stykker bare man skal tage dem på og af.

Er du ved at skulle købe din første dragt, så vælg det mest robuste; nemlig nylon på ydersiden. Men. Er du mere erfaren og har god teknik i at få dragten af og på (det kan være en hård kamp de første mange gange) så er en dragt med glatskind mere smidig, den er varmere og den tørrer på ingen tid. Dertil kommer at den glider bedre gennem vandet.

Coatingen på indersiden af dragten gør at den er nemmere at komme i og ud af – det forlænger dragtens levetid og jeg anbefaler det altid.

Neoprendragt – typer af neopren

Når det gælder neoprentyper så er det sådan at de lækreste, blødeste og varmeste materialer også er de mest skrøbelige og dem med kortest levetid. Neoprentypen Yamamoto 45 er et godt eksempel på denne type neopren. En anden neoprentype: Heiwa (Heiwa medium density) er mere robust og bliver ikke trykket lige så meget sammen på et dybt dyk og holder derfor isoleringsevnen bedre gennem tiden. Din første dragt skal ikke være skrøbelig. Så ødelægger du den alt for nemt, selv ved almindelig brug.

High waist eller Long john

Det er ikke lige noget man tænker på når man skal købe dragt, men af “naturlige” årsager vil jeg anbefale at man aldrig køber en Long John. Long John er selvfølgelig en varmere løsning ( mere neopren) men den er også meget besværlig. Især når det handler om at træde af på naturens vegne og det er meget aktuelt når man undervandsjager flere timer i træk. Med “High waist” kan man klare det hele med lige at vippe neoprenen til side ( men beholde dragten på), men Long Johan kræver at hele dragten må af… Vil man absolut have en Long John, der er jo er en varmere løsning, så er det afgørende at man får installeret en pissette.

Pisette – et neoprenrør

Pisette Dragt klargøres til pisette

En pissette er et smart neoprenrør man kan tisse igennem (som mand). Det gør at man ikke behøver at tage dragten af – og det sparer i øvrigt også en for ubehagelige lugtgener og urineksem. Der findes desværre ikke (endnu) nogen god løsning til pigerne. Er du seriøs undervandsjæger så er det must.

Klø bare på med alle de gode jokes omkring at indlevere cm mål til en skræddersyet pisette og lignende… og det ER selvfølgelig lidt morsomt.

Men selvom man ligner noget der er forbudt for børn når man trækker i sorte stramme neoprenbukser med påmonteret pisette, så gør det en kæmpe forskel for din oplevelse af at undervandsjage (og pisetten er ikke synlig når man først har fået overdelen nedover…).

Tag skridtet. Få dig en pisette.

At komme i en todelt våddragt

Våddragt entry

Det er virkelig svært at komme i en målsyet dragt. Hele pointen er jo at den skal sidde så tæt på kroppen som muligt. Derfor skal man bruge vand (evt. med lidt sæbe) for overhovedet at kunne komme i dragten. Det er vigtigt at fordele sæbevandet på hele indersiden af dragten. Man kan holde for åbningerne og ryste væsken godt rundt derinde før man til sidst også hælder lidt arme, ben, skuldre og hofter.

Underdelen er nemmest at få på. Undgå at bore dine fingre ind i dragten. Er dragten lidt skrøbelig kan du simpelthen stikke fingrene direkte igennem neoprenen.

Overdelen er vanskelig og kan næsten være en fridykkerøvelse i sig selv at komme igennem. Man tager hovedet igennem først. Derefter den ene og så den anden arm. For at få dragten til at sidde godt kan man lige puste lidt luft i ærmerne så neoprenfolderne udglattes og dragten sidder fordelt på kroppen som den skal.

Har man brugt meget sæbevand for at tage dragten på – kan det anbefales at man skyller det ud med vand hurtigst muligt ellers kan det være meget hårdt for huden.

Omkring en todelt våddragt (i forhold til andre dragtyper)

  • varmere fordi der er integreret hætte
  • det rette valg for undervandsjægere (kan også fås med integreret ladeplade på brystet)
  • kan købes skræddersyet og i standardstørrelser
  • de bedste todelte dragter er billigere end de bedste heldragter
  • mange materialemuligheder og muligheder for valg af mange farver (evt. camouflage) og tykkelser

Se udvalget af undervandsjagt våddragter


Købe en våddragt til undervandsjagt

Jeg har haft våddragter i mange forskellige tykkelser og generelt haft gode oplevelser med alle våddragter jeg har haft på. Ofte vil der være en sammenhæng mellem pris og kvalitet når du køber våddragt.

Hvis du er fridykker kan du også overveje at købe en svømmedragt 

Gå tilbage til alle våddragter

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.