Når man dykker rundt med svømmefødder på, skal man også have en eller anden form for neoprensokker på.

Uanset hvilken svømmefod du bruger, så vil den gnave i din hud hvis du ikke har et par millimeter neopren på.

Brug derfor altid dykkersokker (også selvom du bare skal snorkle lidt) for at undgå gnavesår.

Derfor skal du have noget på fødderne når du dykker.

Der findes i udgangspunktet 2 forskellige løsninger.

  1. Neoprensokker – til helfodsfinner (typisk snorkling, fridykning og uvjagt)
  2. Dykkerstøvler – til hælremsfinner (typisk scuba- og flaskedykning)

Se udvalg af neoprensokker og støvler her


 

Neoprensokker

neopren sokker

Neoprensokker fra Omer

Neoprensokker er udstyret du skal bruge hvis du har helfodsfinner og det vil typisk være som fridykker, undervandsjæger eller snorkler.

>Se neoprensokker fra Omer<

Neoprensokker er lavet til den type af svømmefødder man kalde fuldfodsfinner, eller helfodsfinner. Pointen er at svømmefoden omslutter hele din fod når du har den på.

Svømmefoden skal passe til din fod (i forhold til skostørrelse) og du skal derfor indregne sokkens tykkelse i forhold til den størrelse svømmefødder du bruger.

Svømmeføder til fridykning og undervandsjagt

Svømmefødder med fuldfodslomme

Den store fordel ved sokker af neopren er smidigheden. Du kan gennemføre dine finneslag med strakt vrist, hvilket er den mest effektive måde at svømme på.

Den store ulempe ved sokker af neopren er at de er skrøbelige på land, og de bliver meget hurtigt slidt op hvis man går en tur på en strand eller en vej. Derfor skal man tage dem på som det allersidste inden man går i vandet og huske at tage dem af så snart man går op.

Mange benytter Crocs (skumsandaler) til at have på når man har brug for at gå på land med sine neoprensokker, så holder ens sokker længere.

Hvor tykke skal mine neoprensokker være?

Man kan købe sokker i alle tykkelser fra 1 mm-10 mm, men de fleste benytter sig af 3mm om sommeren (i Norden) og 5mm om vinteren.

Oftest behøver man ikke at bekymre sig om ens svømmefødders størrelse (en neoprensok er jo lavet af eftergiveligt materiale), men hvis ens svømmefødder sidder meget stramt med en 3mm sok, så vil det ikke være en fordel at vælge en 5mm sok for at få det varmere om tæerne. Sidder svømmefoden alt for stramt mister man blodomløbet, og så begynder tæerne for alvor at fryse og fødderne at krampe.

Hvis det føles behageligt med 3mm sokker i din svømmefod om sommeren, så er der nok også plads til en 5mm sok om vinteren. Neopren er jo et eftergiveligt materiale.

Reparation af neoprensokker

Hvis man er lidt uforsigtig med sine negle når man tager sine dykkersokker af og på, så kan der komme nogle små karakteristiske neglskader i neoprenen. De kan heldigvis limes igen – og det viser jeg hvordan man gør i videoen herunder:

Neoprenlimen i videoen er ganske billig og kan købes her

 

Dykkerstøvler

dykkerstøvlerDykkerstøvler er det foretrukne udstyr til scubadykkere – og til institutioner (læs mere herunder).

>Se pris på dykkerstøvler her<

Det smarte med dykkerstøvler er at du kan gå rundt med dem på land – og at de kan holde til det. Du rejse dig op i vandet og gå hele vejen op i bilen, dykkercenteret eller nærmeste café uden at skulle tænke på at tage støvlerne af. De er bygget til at gå i.

En anden smart ting ved dykkerstøvler er at du ikke skal spekulere over om svømmefoden passer. Når man bruger hælremsfinner (se eksempel her), så tilpasser man blot størrelsen ved hjælp af hælremmen der kan justeres.

dykkerstøvlerUlempen ved dykkerstøvler er at man ikke kan strække vristen. De er simpelthen for stive til at det kan lade sig gøre på en afslappet måde. Derfor må man kompensere ved at bøje i knæet for at svømmefoden kan bevæge sig rigtig gennem vandet, og denne knæbøjning er meget lidt hydrodynamisk (aerodynamisk i vand). Man svømmer simpelthen meget lidt effektivt.

Valget for mange institutioner

Som sagt er det oftest flaskedykkere der bruger hælremsfinner og dykkerstøvler, men enkelte institutioner (efterskoler og lignende) vælger alligevel dykkerstøvler selvom brugerene kun skal snorkle.

Der er nogle praktiske og slitagemæssige hensyn som alligevel trumfer funktionaliteten under vandet.

Se eksempel på dykkerstøvler her

Læs vores øvrige guides til snorkeludstyr, dykkerudstyr, fridykning og udstyr til uvjagt.

I uvpodcast afsnit 3 gennemgås alt udstyr til undervandsjagt. Det er gratis at høre.

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.