En dykkerkniv til uvjagt har 2 hovedfunktioner

  1. Du skal kunne skære dig fri af reb og net – derfor skal der være en sav-funktion
  2. Du skal kunne aflive de fisk du fanger med din harpun – derfor skal en kniv til uvjagt være spids (modsat knive til scubadykning)

Dertil kommer et hav af praktiskheder, (rense fisk, frigøre spyd, fange fladfisk, reparere udstyr mm.) som også gør at en dykkerkniv altid er et nødvendig stykke dykkerudstyr når du er ude at dykke. Det gælder både snorkling, fridykning, scubadykning og uv-jagt.

Se udvalg af dykkernive til undervandsjagt

Artiklen og videoer fortsætter under produkterne


I denne artikel og video forklarer jeg om brugen og funktionen af en dykkerkniv.

 

Se priser og forhandlere herunder – jeg anbefaler at man benytter sig af danske webshops (næsten uanset prisen):

Sikkerhed: En dykkerkniv til at skære sig fri af reb og liner

Det vigtigste ved en dykkerkniv er uden tvivl at du kan skære dig fri hvis du sidder fast. Havet i Danmark – og alle mulige andre steder – er desværre fyldt med tabte net, reb og liner. En god dykkerkniv kan betyde forskellen på liv og død.

Du kan enten skære liner over ved at benytte den savtakkede del af kniv, eller hvis der er en indbygget “linecutter” i bladet. Man kan også købe en decideret sakse-kniv der kan skære liner over.

Typisk vil et godt savtakket blad være nok til at skære et tov eller en line over, men når det gælder sikkerhed så skal man ikke gå på kompromis og derfor vil en ekstra kniv eller linecutter være en overvejelse værd.

En uvjagt kniv til at håndtere fisk

En kniv til uv jagt skal være spids, sådan at man kan slå fisken ihjel ved at stikke den i nakken eller i hjernen.

Dette kræver lidt træning, men kan gøres meget hurtigt og effektivt hvis man øver sig. Bladet skal være skarpt, så man kan skære igennem de fisk der har et meget sejt skind.

Derudover er det vigtigt at bladet har en vist robusthed, så det ikke knækker eller bliver deformeret inde i en større fisk man forsøger at slå ihjel efter fangst.


Hvor skal en dykkerkniv sidde?

Harpun

Kniven på overarmen

Det vil være en fordel at man bestemmer sig for hvor ens dykkerkniv sidder, en gang for alle, for derefter ikke at flytte rundt på placeringen hele tiden.

Rutiner og fornemmelse af grejet vil være afgørende at have på plads når det gælder – og i en presset situation skal man ikke begynde at lede efter kniven.

Man placerer typisk sin kniv på:

  1. Benet
  2. Overarmen
  3. Blybæltet
  4. Underarmen

Der er fordele og ulemper ved alle placeringer, hvorfor mange vælger at have 2 dykkerknive på, sådan at hvis benet eksempelvist er viklet ind i et net, så er kniven på overarmen eller blybæltet fortsat tilgængelig. Jeg har selv altid en kniv i blybæltet som minimum.

Vedligehold af dykkerkniven

Dykkerknive er ofte i rustfrit stål (420), men man kan også få knive i titanium og keramik.  Selv rustfrit stål ruster hvis det får skræmmer og ikke skylles af efter ophold i saltvand. Et minimum af vedlighold er derfor nødvendigt.

Skyl altid din kniv af i ferskvand efter brug – både af hygiejniske årsager, men også for at undgå den ruster.

Tab af dykkerknive

Ofte mister man sine knive fordi de bliver tabt mens man håndterer en fisk eller løser en anden opgave, men forbavsende ofte TROR man at kniven sidder sikkert i skeden, men pludselig er den væk. Dette skyldes ofte en låsemekanisme der svigter, eller at man ikke har fået kniven ordenligt placeret i skeden efter brug.

Vælg derfor altid en kniv som har et låsesystem der er nemt at bruge, og som giver et passende “klik” eller lignende som feedback når kniven er korrekt placeret i skeden.

Min egen dykkerkniv til uv-jagt

dykkerknivJeg har prøvet en del uvjagt knive, men foretrækker denne  klassiske dykkerkniv der i mine øjne er den bedste kniv til prisen når det gælder uvjagt. Kniven er spids og lavet i rustfrit stål, har et savtakket blad på denne ene side og et regulært skarpt blad på den anden. Låsemekanismen er sikker og giver et hørbart klik når den sættes korrekt tilbage efter brug.

Labrax, Omer, Kingfish, Frivannsliv m.fl producerer præcis den samme dykkerkniv fra den samme fabrik, men med et andet logo på. Den kaldes Razor, Laser osv.

Der findes forskellige størrelser (Mini, Maxi), jeg foretrækker “den almindelige” mellemstørrelse. Den passer i mine øjne rigtig godt til danske forhold.

 

Se priser og forhandlere herunder for Omer Laser – jeg anbefaler at man benytter sig af danske webshops (uanset prisen):

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.