dykkerlygte

Dykkerlygter

Dykkerlygter bliver brugt i huler, om natten og på skibsvrag.

dykkerlygter

Denne artikel handler om dykkerlygter generelt – det vil sige både lygter der bruges af flaskedykkere på vrag og lygter til uv-jagt der bruges af uvjægere.

Er du undervandsjæger og vil undervandsjage om natten, så er det vigtigt med en dykkerlygte der har kraftig styrke, god batteritid og god batteriløsning.

Leder du til gengæld efter en lygte til undervandsjagt om dagen i huler og på skibsvrag så kan du godt klare dig med mindre lys, til gengæld skal lygten være robust og kunne tåle sammenstød med store sten og jernplader.

Se udvalg af dykkerlygter

Artiklen fortsætter under dykkerlygterne

 


Valg af dykkerlygte

Når man skal vælge en dykkerlygte er der en række spørgsmål man skal stille sig selv og jeg har forsøgt at give svarene på de mest almindelige spørgsmål om lygter til uvjagt og dykkerlygter generelt her. Jeg er ikke ingeniør, men en erfaren bruger af dykning med lygter og det er i det lys at mine svar skal ses.

Hvordan betjenes knapperne på lygten

Jeg har haft en del forskellige dykkerlygter og jeg foretrækker afgjort de knapbetjente lygter. Enten en “enhåndsbetjent” skydeknap, eller en simpel tænd/sluk knap. Det vigtige er at jeg kan betjene den med en hånd og at den er meget pålidelig.
Der findes også drejeknapper, men dem kan man ikke betjene med en enkelt hånd og hvis den anden hånd er optaget af en harpun eller et kamera eller trykudligning er det vildt irriterende.
Den sidste “knap” er metoden hvor man drejer på selve lygtehovedet (som om man vil skrue det af) og det synes jeg selv personligt virker meget utrygt og jeg undgår også helst denne løsning da den kræver to hænder.


våddragt til fridyknin og uvjagt


Hvor meget lys skal en lygte give?

Jeg plejer at sige at man kan nøjes med 400 lumen til dagsjagt, men at man skal op over 1000 lumen til natjagt i Danmark. I god sigtbarhed kræves mindre lys, men selv i dårlig sigtbarhed er det ikke altid en fordel med kraftigt lys, da man så kan risikere at opleve “langt-lys-i-snevejr”-effekten hvor det ekstra kraftige lys kun er til ulempe.

Hvor stor spredning skal der være på lyskeglen?

Personlig kan jeg godt lide en fokuseret kegle til dagsjagt og en lidt mere spredt kegle ved undervandsjagt om natten. Dagsjagt i huler efter torsk skal ikke nødvendigvis være andet end et lyssværd der præcist oplyser det område man gerne afsøge.

Det er heller ikke så nødvendigt med en meget kraftig dykkerlygte til dagsdyk, da man ofte vil lyse ind i en hule og derved skal oplyse et relativt lille område.

Til natjagt efter fladfisk er en stor spredning en god idé da man skal orientere sig i et større område. Til natjagt efter havørreder (som ikke kan lide at blive lyst på) er det en god idé med en mere fokuseret lyskegle, så det er muligt at lyse væk fra fisken.

Dykkerlygten lyser i et vrag

Dykning i en bunker på den Jyske Vestkyst


Hvor lang batteritid er der på dykkerlygten?

De bedste dykkerlygter har +3 timers batteritid med fuldt blus, men de fleste ligger mellem 2-3 timer og jeg vil mene at et minimum er 2 timer. Det er klart at meget brandtid og meget kraftigt lys betyder at der skal være en stor batteripakke og at man derfor skal have en relativt stor lygte, men der er også forskel på led-pærerne og på hvor meget hver enkelt batteri rummer – så der er flere faktorer.

Hvilken batteritype skal man vælge

Li-On batterier er standard batterierne i dykkerlygter for tiden. Li-On står for Lithium-ion batterier og i sammenligning med de tidligere typer som nikkelmetalhydrid-batterier (NiMH) så er Li-On batterier gode til at aflevere strømmen, hurtige at oplade og har en større energitæthed end den tidligere batteriteknologi. Li-On har også et mindre energitab i form af varme sammenlignet med den ældre batteritype.

Hvilke batterier bedst til min dykkerlygte?

På markedet over Li-On batterier er der desværre en del fake batterier. Der er også en del batterier der er “ubeskyttede” hvilke betyder at de er i risiko for at eksplodere eller på anden måde gå i stykker hvis de bliver opladt forkert eller vendt forkert når man putter dem i dykkerlygterne. Det bedste er at købe sine batterier fra store kendte brands som Sony, Samsung, LG and Panasonic/Sanyo eller lignende, da man kan forvente et vist niveau her. Undgå en billig Kina-version.

Hvordan oplades batterierne i lygten?

Det er selvfølgelig essentielt at have en oplader til sine batterier. Ikke-genopladelige batterier er heldigvis ikke normen længere og de genopladelige batterier krver selvfølgelig en god lader. Du skal igen sørge for at købe en lader af et stort og respekteret brand, da du ellers kan risikere kortslutning, eksplosioner og i sidste en brand fordi opladeren og batteriet overophedes eller noget andet går galt.

Er det tilladet at Uvjage om natten?

Siden EU forordningen trådte i kraft d. 14 august 2019 har det ikke vlret tilladt at bruge harpun om natten. Man må fortsat gerne dykke med sin dykekrlygte og fange fisk med andre redskaber. Fiskelasso, net, kniv og hænder – men ikke harpun. Læs mere om fiskelasso her.

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  

Læs mere om dykkerudstyr og udstyr til undervandsjagt