Udstyr til Undervandsrugby skal være enormt robust, men uanset så bliver det slidt op og man udskifter som regel sit alt sit udstyr i løbet af 2 års tid.
Der er relativt få forskellige produkter i uv-rugby, og du vil se at det stort set handler 3-4 dykkermasker, 3-4 typer af uvrugby finner og diverse stive snorkler. Det er ikke som med andet udstyr til dykning hvor der er en myriade at vælge i mellem. Det er enkelt at købe udstyr til Uvrugby. Følg guiden her og bliv klogere.
Du skal bruge:
Dykkermaske
Snorkel
Svømmefødder
Du kan som regel få et begyndersæt for ca. 1000kr
– dertil kommer der badebukser, hætte, og evt. skridtbeskytter, finnekryds, tandbeskyttere, ekstra maskeremme osv.
Se typer af udstyr til UV-rugby
Artiklen om spillet fortsætter herunder
Forstå spillet: Uv-Rugby
Spillet foregår på tværs af en svømmehal og der spilles med en bold der indeholder en saltvandsopløsning (der gør den tungere end klorvandet). Der scores ved at bolden lægges i en af de kurve der er skruet fast på bunden. Dybden afhænger af den konkrete svømmehal, men der spilles som regel på 3-5 meters dybde.
Der 6 spillere på hvert hold og man som regel organiseret i 3 par, sådan at der er 2 målmænd, 2 backs etc. på den måde kan man afløse hinanden og skiftes til at trække vejret.
Kontaktsport under vand
Uv Rugby er en vild kontaktsport hvor kun udstyret er fredet. Når du har bolden, så går folk til dig! Slipper du bolden, så bliver du til gengæld også sluppet. Man skal derfor spille med nyklippede og nyfilede negle! Og man skal ikke være bange for at blive fastholdt under vandet.
Alle kan spille uv rugby
Når du skal igang med uv rugby, så er det som regel i forbindelse med en dykkerklub. Uv rugby er en sport man kan spille på højt plan til man er højt oppe i årene og selvom det kan se voldsomt ud, så er der mærkværdigt få skader sammenlignet med fodbold, håndbold og andre kontaktsportsgrene på land. Vandet suger simpelthen kraften og tempoet ud af de voldsomme bevægelser, så det er en slags vægtløs brydning på månen…
Første gang du spiller uv-rugby (begyndertips)
Det vigtigste er at holde pulsen nede og forsøge at time sine neddykninger. Alle kan huske de første gange hvor masken faldt af, blev fyldt med vand, man tabte svømmefoden og ikke kunne orientere sig overhovedet. Det er let at blive overvældet. Der er nogle få principper som gør det sjovere for begyndere:
Spillet foregår primært på bunden, så hvis du vil være med i spillet så dyk ned til bunden.
- Øv dig i at gribe og fastholde bolden. Kast (“stød”) bolden mod en væg og grib den igen og lås den fast med din bøjede arm.
- Lær at dreje om din egen længdeakse. Orientering er SÅ svært i uv rugby, men hvis du øver dig i at rotere om dig selv samtidig med at du dykker så har du en chance for at se dine modspillere før du bliver tacklet.
- Aflevér bolden og gør det til en medspiller der er tæt på. En rugby-bold under vandet har næsten ingen rækkevidde og det gør en stor forskel på din aflevering om du skal ramme en medspiller på 1 eller 2 meters afstand. Glem alt om afstande større end 2 meter.
- Start som angriber eller back – det er de enkleste positioner for en begynder, og det er ikke helt så fatalt at lave fejl som hvis du spiller målmand.
- Vær ikke bange for at bruge din styrke, men husk at slippe dine modspillere efter de har afleveret bolden (hvis du ser det).
- Spørg – og lyt. Du er som regel omgivet af erfarne spillere i de danske dykkerklubber, og de er som regel enormt flinke.
Video af undervandsrugby
Uv rugby som træning over vinteren
For nogen handler livet om undervandsrugby. For andre er det god vandtræning hen over vinteren indtil sæsonen for uvjagt starter igen. De fleste i dykkerklubberne er lidt hybrid-dykkere, der holder af flaskedykning, undervandsrugby, men som også dyrker fridykning, snorkling og undervandsjagt i en skøn blanding.
Mange gode undervandsjægere og fridykkere kommer med en baggrund i undervandsrugby, og bruger uv rugby til at holde sig i form hen over vinteren. Rugby er god CO2 træning, giver god vandføling, orientering og god motion.