Svømmeudstyr

Svømning er en kæmpe sport i Danmark. Vi er en nation af svømmere!

Man skulle tro at svømning ikke var en særlig udstyrskrævende sport, men når man så begynder at blive en rigtig svømmenørd så griber det alligevel om sig.

Svømmeudstyr er først og fremmest badetøj, håndklæde og svømmebriller, men når man først kommer ind i sporten så griber det om sig med svømmetasker, pullbuoy, finger paddles, badehætter, stævnedragter, klorshampo – og hvis man holder af at svømme i havet skal man have en svømmedragt og en svømmetaske/svømmebøje.

Se udvalg af svømmeudstyr

Artiklen fortsætter under produkterne


Hvad findes der af svømmedustyr?

Svømmebriller og badetøj giver sig selv, men hurtigt begynder man også at back-up udstyr og dubletter hvis noget går i stykker eller er til vask. Snart træner man med små svømmefødder, svømmeplader, håndplader, badehætter, næseklemmer, svømmedragter, fingerpaddles, frontsnorkler, ørepropper, neoprenlim  og man får brug for håndklæder og måske også sengetøj og plakater med svømmemotiver. Det er en kæmpe verden af udstyr til svømning der åbner sig så snart man springer ud i bassinnet for alvor.

Svømmeudstyr

Til sammenligning med dykning, skal du ikke bruge meget udstyr for at være svømmer på professionelt eller afslappet niveau. Det kan gøres ganske enkelt. Men da du skal bruge udstyret meget og gerne vil yde bedre og bedre performance i vandet, bør du investere i udstyr af ordentlig kvalitet. Her kommer det ikke nær så meget an på prisen. Det handler mere om at finde det udstyr, som opfylder dine behov. 

Der findes et utroligt bredt udvalg af svømmeudstyr på markedet. Bruger du briller, kan du få dykkerbriller med linser samt professionelle dykkerbriller til det formål, du skal bruge dem til. Ønsker du også at snorkle, findes der også et bredt udvalg til for eksempel at montere snorkle direkte på din dykkermaske. 

Badetøj er en helt anden snak. Her skal du først og fremmest overveje, om dragten er til fritidssvømning eller til at træne sig op til at være professionel. Udviklingen af disse er nemlig vidt forskellig. I denne artikel kommer vi godt omkring de forskellige muligheder for svømmeudstyr, og hvordan du passer godt på det. 

Udstyr til åbent vand svømning

På åbent vand kan du i princippet bruge det samme svømmeudstyr, som du ville bruge i et svømmebassin. Dog er der ekstra udstyr som kan være nyttigt, hvis du skal på en længere svømmetur eller hvis du gerne vil eksperimentere i at snorkle. Du kan for eksempel investere i en havtaske, så du kan have de vigtigste ejendele med, mens du svømmer. En svømmetaske eller et svømmenet er også essentiel til at holde styr på alt dit grej. Denne skal du sørge for er solid  til vind og vejr. Anskaf en ekstra rummelig taske, så der både er plads til svømmefødder samt tørt tøj og sko til bagefter. Proviant er også vigtigt at have med, idet du bruger meget energi på åbent hav. 

Professionelt svømmeudstyr til bassin svømning

Til bassinsvømning er det nødvendige udstyr relativt simpelt. Sørg for at skaffe badetøj, som sidder komfortabelt og som giver dig den bedst mulige bevægelighed. Anvend dykkerbriller som passer til dine øjne, så de holder tæt. I modsætning til open water, vil en badehætte også være relevant her. Den beskytter håret mod klor og mindsker samlingen af bakterier fra vandet. Husk også en svømmeplade til din træning. Den er god til din bentræning og gør dig en stærkere svømmer generelt. 

Til at tracke din performance kan du anskaffe et sportsur. Der findes ure som både kan tælle baner for dig, tracke din distance samt holde øje med din puls. Du kan finde sportsure af simpel og mere kompliceret variant. Jo flere funktioner uret skal have, jo højere pris. 

Svømmeudstyr til børn

Når dit barn skal have svømmeudstyr, er det vigtigt at det sidder komfortabelt og giver barnet en god oplevelse med vandet. Sørg for at sikkerheden er i top, så barnet kan lære at svømme og snorkle i sit eget tempo. Her kan du for eksempel anskaffe en ekstra sikker snorkel maske, som dækker hele ansigtet og derved sikrer, at barnet ikke får vand i hverken næse, mund eller øjne. 

Skal I på strandferie under eksotiske himmelstrøg, er det vigtigt at beskytte barnet mod den kraftige sol. Her kan I vælge en soldragt til leg på stranden eller en UV beskyttende badedragt til at pjaske i vandkanten. På den måde kan de helt små medlemmer af familien også være med på stranden helt uden bekymringer. 

Pas godt på dit svømmeudstyr

Når du har investeret i lækkert og professionelt udstyr, gælder det om at passe godt på det. Har du købt dit svømmeudstyr af god og solid kvalitet kan det holde i mange år frem. Men det kræver, at du gør lidt for at vedligeholde det. 

Især når det kommer til badetøjet, bør du være nænsom. Vrid aldrig badedragten – det ødelægger nemlig elasticiteten. Rul den i stedet ind i et håndklæde og lad den lufttørre, når du kommer hjem. Til at fjerne lugten af klor, bør du vaske badedragten straks efter brug. Du bør helst vaske den i hånden, hvor du anvender almindelig håndsæbe. Maskinvask kan nemlig være groft ved materialet.

Se også