Undervandskamera


Leder du efter et undervandskamera?

Her har vi samlet nogle af de bedste bud på et kamera til at tage billeder under vandet. Skal du tage fotos eller skal du tage video under vandet?

Du kigger efter et undervandskamera, men dykkerkameraer er forskellige.

Du skal have et undervandskamera. Læs vores guide herunder, men se først de testede og anbefalede vandtætte kameraer her:

Køb undervandskamera og vandtætte kameraer her

Artiklen fortsætter herunder


Guide til valg af undervandskamera

I det følgende prøver jeg at guide til hvordan man vælger alt efter hvad du skal bruge dit kamera til: snorkling, undervandsjagt, fridykning og nørdet uvfoto (evt. med scubadykning).

Et dykkerkamera til dykning

Når man dykker har man muligheder for at håndtere store kameraer med blitz, lys og store to håndsgreb. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser for størrrelsen og mulighederne i et dykkerkamera.

Men hvis man er snorkler, uvjæger eller fridykker så vil man typisk prioritere at vælge et mindre vandtæt kamera eller et actionkamera der er lettere at håndtere og kan tål vand.

At tage billeder når man snorkler (fototips)

Foto på lavt vand

Foto på lavt vand

Når man skal snorkle (0-10 meters dybde) er der gode muligheder for at få nogle flotte undervandsfotos.

Tæt på overfladen har man det fulde farvespekter, masser af lys og det er også her der er mest liv i vandet.

Hvis man lærer nogle få tricks så kan det blive til virkelig flotte ferieminder eller dokumentation af en dansk snorkeloplevelse.

Her er 5 gode tricks til at få gode fotos under vandet når du snorkler i overfladen eller på lavt vand.

1. Tag aldrig billeder oppefra og ned – kom altid i niveau med motivet (eller lidt under).

2. Hold dig fast til en sten eller anden struktur for at få ro på billedet og give dig god tid til at få “indrammet” motivet

3.Gå altid tæt på. Som fotograf under vandet kan man næsten kun være for langt væk. Så sørg for at komme så tæt på som muligt (eller som motivet nu tillader).

4. Tag fotos af mennesker. Mennesker under vandet udgør ofte meget flotte motiver og kan give skægge ferie minder.

5. Tag også fotos af fugle og landskabet ovenvande. Når du snorkler kan du ofte kommer tæt på fugle og andet dyreliv og vinklen fra vandoverfladen kan give dig et unikt billede som ingen andre kan tage (med mindre de hopper i vandet og gør dig kunsten efter) hvis du vender blikket og kameraet mod kysten.

Jeg anbefaler at man køber et undervandskamera uden hus (“født undervandskamera”) hvis man skal bruge det til snorkling. Se herunder. 

Undervandskamera uden hus – vandtæt kamera

VandtætDer findes efterhånden en række gode kameraer som er “fødte” undervandskameraer. De kan tage billeder ligeså godt under vandet som over vandet og behøver ikke et undervandshus. Det er på mange måder enormt praktisk og de er svære at ødelægge (men overhold dybdegrænsen).

Jeg anbefaler de vandtætte digitalkameraer til snorkling og badeferie i udlandet, snorkling i Danmark, undervandsjagt på lavt vand i Danmark og til undervisningsbrug i forbindelse med fridykning. Det er en stor fordel at man ikke skal bekymre sig omkring kamerahus, utætte lukninger osv. men blot skal bekymre sig om at skylle kameraet af i ferskvand efter brug.

Vandtæt digitalkamera

Kameraer der er født vandtætte kan langt mere i dag end de første typer af vandtætte digitalkameraer der udkom omkring 2005 og selvom billedkvaliteten ikke altid er god nok til trykte magasiner og store plakater så er den i mange tilfælde tilstrækkelig for langt de fleste brugere. Prisen for denne type kameraer er generelt billig og udbyttet stort.

Se prisen på Olympus Tough TG 5 – vandtæt kamera -15 meter

Valg af GoPro kamera

Gopro har efterhånden overtaget alt salg indenfor actionvideokameraer og det er sådan set ikke så mærkeligt. De var først på markedet og der kommer nye og forbedrede udgaver af de små lækre vandtætte actionkameraer hvert år.

Se prisoversigt over seneste GoPro kameraer

Undervandskamera til uvfoto entusiasten

Når du skal have rigtig gode fotos så skal du have fat i et kamera der kan indstilles manuelt. Der er næsten ingen vej udenom. Jo mere du dykker ned i uvfoto, jo flere indstillingsmuligheder på kameraet vil du have fuld kontrol over. Blænde, lukketid, hvidbalance, ekstern blitz, iso, macro, domeport og vidvinkel bliver pludselig “must haves” og når man først starter så er der næsten ingen grænser for hvor meget fotoudstyr som den seriøse undervandsfotograf kan ønske sig.

Herunder gennemgår jeg 3 typer af kameraer som er relevante for den entusiastiske undervandsfotograf.

Pocket kamera med undervandshus

Når man dykker – og særligt når man fridykker – så betyder størrelsen meget. Jo mindre kamera man skal bøvle rundt med jo bedre. Derfor bliver det første valg for de fotointeresserede dykkere ofte et digitalt pocketkamera med undervandshus (istedet for et vandtæt digital kamera).
De fleste undervandshuse af denne type er garanteret brug til 40m dybde. De bedste pocket kameraer har i udgangspunktet fulde manuelle indstillingsmuligheder – men vær opmærksom på om de også er tilgængelig når kameraet er i undervandshuset!

Jeg har selv gennem flere år benyttet adskillelige kameraer fra Canons G serie. G serien er virkelig gode pocketkameraer. Fuld manuelle indstillingsmuligheder, godt objektiv, god makro funktion, billig pris og virkelig god billedkvalitet. Jeg har flere gange fået trykt fotos i magasiner som er taget med Canons G kameraer.

Systemkamera med avanceret undervandshus (Sony Alpha)

Systemkamera eller hybridkameraer er kommet for at blive. De kan næsten det samme som de store spejlreflekskameraer, men de vejer og fylder det halve – og koster heller ikke så meget. Sony har lavet en populær serie “Alpha” hvor de billigste er på niveau med pocket kameraer, mens de dyreste er som et spejlreflekskamera og i mange henseender lige så gode (på specifikationer) men fylder fortsat meget mindre.

Vil du gå ind i uvfoto og har udtømt muligheder på pocketkameraer, ønsker du udskiftligt objektv – så køb et systemkamera. Personligt har jeg set mig lun på Sony Alpha A6500 som jeg har netop har brugt i en videosammenhænge. Se optagelser her:

Her kan du købe Sonys Alpha kameraer

Spejlreflekskamera med vidvinkel objektiv og avanceret undervandshus

Men der er ikke noget der slår et spejlreflekskamera når det kommer til kvalitet, lysstærke objektiver, lysfølsomhed, manglende støj og manuelle indstillingsmuligheder.

Et spejlreflekskamera tager selvfølgelig de bedste fotos (- og de bedste videoer!). Der er ingen tvivl. Men ofte er der en store udfordringer ved at bruge et sepjlreflekskamera under vandet. Her er nogle af de største udfordringer ved at fotografere med spejlreflekskameraer under vandet.

1. Det er stort og tungt og skaber vandmodstand når man svømmer med det.

2. Det kræver ofte begge hænder at benytte.

3. Undervandshuset er ofte endnu dyrere (!) end selve kameraet.

4. Alle undervandsfotografer oplever på et tidspunkt at drukne deres kamera… og det er ekstra surt når man har betalt mange penge for det.

5. Tanken om at man kan drukne kameraet, at det er tungt, at det er besværligt gør ofte at man afholder sig selv fra at tage kameraet med- og det ender med at samle støv på grejhylden derhjemme i stedet for at blive brugt.

Men hvis man fotografisk er nået op på et niveau hvor man føler sig begrænset af et pocket kamera og et systemkamera eller ikke er tilstrækkeligt  – så ender man med at må punge ud og købe et spejlreflekskamera med undervandshus. Men kan du klare dig uden, vil det være min anbefaling.

Farverne forsvinder – helt basalt omkring filtre

Filter til GoPro

Filter til GoPro

I overfladen har du det fulde farvespekter, men farverne forsvinder efterhånden som man kommer dybere og dybere. Rød forsvinder som det allerførste og er næsten forsvundet allerede på 3 meters dybde. Efterhånden som man kommer dybere er der kun farven blå tilbage. Derfor bruger man filtre.

I dansk (grønt) vand bruger man ofte lilla eller violette filtre, mens man i tropiske og subtropisk (blåt) vand bruger et rødorange filter.

Forskellen på at bruge filtre eller at undlade er kæmpestor og det er virkelig en nem måde at få langt flottere undervandsfotos. Vil du tage fotos under vandet som skal foregå dybere end 3m vil jeg anbefale at du bruger et filter – evt. kan du nøjes med at korrigere hvidbalancen på kameraet eller sætte den på forudindstillet “underwater mode”.

Dyrekøbte erfaringer omkring undervandskameraer

Første gang du tager et kamera under vandet er det ofte med en vis uro og ængstelse. Vil huset nu holde vandet ude?

Her er en række anbefalinger der forhåbentlig vil gøre dine kameraudgifter og frustrationer mindre:

  • Overvej at købe et vandtæt kamera og overhold dybdegrænsen (de fleste går til 10m).
  • Tjek altid O-ringen på dit kamerahus og sørg for at vedligeholde den og rense den for snavs, hår, støv osv.
  • Tjek altid at dit kamera er helt lukket – og at der ikke sidder noget i klemme (snor, silicakugler, stof, hår).
  • Hvis du køber et undervandshus så vælg et hus der selv kan tjekke om huset er vandtæt (dyrt, men god sikkerhed)
  • Sørg for at dit videokamera til uvjagt brug, også er sat fast med en snor til enten kamera eller til blybælte
  • Vær sikker på at dit videokamera til uvjagt brug ikke sidder i vejen når du skal lade harpunen eller når harpunen affyres.
  • Når kameraet alligevel er blevet vådt så tag det hurtigst muligt ud af vandet. Er kameraet gennemblødt af saltvand bør det skylles i ferskvand. Er det gennemblødt af ferskvand skal det tørres så hurtigt som muligt. TÆND IKKE KAMERAET før det er 100% tørt. Send kameraet til vurdering hos en fotobutik og håb på at det kommer sig – eller at din forsikring dækker.
  • Køb en forsikring til kameraet

Vandtætte kameraer


Se også oversigt med billige GoPro kameraer

Systemkameraer og spejlreflekskameraer

Priserne på disse high-end kameraer er altid høje og det godt svare sig at kigge sig lidt omkring før man køber. Jeg har samlet nogle bud på hvor jeg ville kigge hvis jeg skulle ud og købe et systemkamera eller et spejlreflekskamera:

Olympus Tough Tg 5 hos Dustin.dk

Vandtætte kameraer

Det smarte ved et vandtæt kamera er, at man ikke skal passe så meget på det. Kameraet er vandtæt og hvis du ellers overholder max-dybden og husker at være omhyggelig med låsemekanismerne, så kan du tage kameraet med dig ud at surfe, sejle kajak, snorkle, dykke eller med i svømmehallen.

Læs også om undervandshus til iPhone

Lys under vand

En af de meget vigtige ting at holde øje med er kameraets blændeåbning. Skal du bruge kameraet under vand, vil dine billeder ofte mangle lys hvis ikke du har en blændeåbning der er er stor nok. Blændeåbningen kan eksempelvis være 3 eller 2,4. I det tilfælde vil 2,4 være den største blændeåbning. Jo lavere tal der beskriver blændeåbningen, jo mere lys – jo bedre!

Kameraet skal være robust

Vælg et kamera der kan holde til noget. Det skal helst kunne tabes ned af et vandfald uden at tage skade. Når man køber et vandtæt kamera er det jo netop for at slippe for bekymringerne med et kamerahus, hvor man skal sørge for at o-ringen er blevet smurt med silikone og er rengjort for støv og evt. hår der kan skabe utætheder.

Et undervandskamera skal ikke være noget man konstant går og er nervøs over at skulle tage i brug. Hvis det er tilfældet får man aldrig brugt det.

Vandtæt digtalkamera video

De fleste vandtætte kameraer tager gode fotos, men laver kun middelmådige videoer. Ønsker du at optage video under vandet eller i våde omgivelser fra din kajak eller surfboard, så vil jeg i stedet anbefale dig at se på et GoPro kamera.

Her på siden er der en prissammenligning af den seneste GoPro model, sådan at du kan være sikker på at finde og købe det billigste GoPro kamera. GoPro laver vanvittigt gode videoer, men tager til gengæld ikke så gode fotos.

Vandtæt kamera test

Min egen research gjorde at jeg i synes at det bedste vandtætte kamera er fra  Olympus Tough Tg. Kameraet tager ode fotos, der er gode manuelle indstillingsmuligheder, dog ikke så mange som i et spejlreflekskamera. Billederne kommer i en høj opløsning og med fine nuancer. Se fotos herunder.

Kameraet er TOUGH og jeg har brugt kameraet under vandet og det har ligget i bunden af en gummibåd i mange timer. Desuden har jeg tabt kameraet mange gange. Kameraet holdte fint til den hårde behandling, men man skal selvfølgelig stadig være opmærksom på at lukke kameraet efter man har skiftet batteri eller memorycard. Det glemte jeg en dag og det kan det altså ikke tåle.

Omkring Olympus Tough

Olympus Vandtæt kameraJeg var i Panama for at fridykke og undervandsjage i 14 dage havde jeg Olympus Tough med. Kameraet lå i bunden af gummibåden eller hang på strop på skibet hele dagen, og der er kommet et par fotos op her fra turen. Den sidste dag glemte jeg desværre at sætte sikringen til batteriåbningen i, vandet løb ind til batterierne og det overlevede kameraet desværre ikke. Nok er kameraet vandtæt, men ikke hvis man glemmer at lukker det.

Isla Coiba, landskab fotoUndervejs havde jeg taget fotos både vådt og tørt og haft kameraet dinglende steder hvor det fik nogle knubs i to uger, og det havde kameraet klaret fint.

Heldigvis skete forglemmelsen den sidste dag på turen, så jeg fik stadig en masse gode fotos og hvis jeg skulle købe et vandtæt kamera igen, vil jeg fortsat anbefale det samme kamera.

Dog ville jeg nok vælge den nye model “Tough TG-6“.

Jeg brugte kameraet over vandet og jeg brugte det under vandet. Det gode var at jeg ikke skulle tænke på om jeg var i vand, sand eller på land.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKameraet var med hele tiden og derfor fik jeg taget mange fotos.

Videokamera til undervandsjagt (GoPro)

Det er blevet meget populært at optage videoer når man undervandsjager og man kan få nogle ret fede optagelser når man spænder sit videokamera fast på harpunen. Det er nogle ret seje Wolfenstein eller Doom (computerspil fra 90´erne) inspirererede scener man kan se med sådan et set-up. Jeg har selv brugt det et par gange hvor jeg har benyttet GoPro kameraerne.

Se video med kamera sat fast på harpunen

GoPro på harpunen

GoPro kameraerne har virkelig været en gave til undervandsvideo og især undervandsjagt. Siden Gopro 3, 4, 5, 6 og den nye Gopro7 der med et nyt og forbedret hus der har en flad skærm og derfor også fungerer fortrinligt under vandet har vi set den ene flotte optagelse efter den anden.

Der er nu også kommet forskelligt farvede filtre som kan kompensere for de manglende farver under vandet. Til danske forhold (grønt vand) fungerer magentafilteret bedst hvorimod blåt vand fungerer bedst med et orange filter.

Se priser på GoPro kameraerne

Beslag til harpunen

Når et GoPro skal man monteres på en harpun kræver det en særlig løsning. Der findes endnu ingen færdigløsninger, så man skal selv i gang med at være kreativ og lægge hovedet i blød. Min personlige løsning blev en særlig skåret aluminiumsskive (lavet af en ven der arbejder på en fabrik og har adgang til den slags udstyr) sat fast på siden af harpunen med to skruer – og på denne limet nogle af GoPros fabrikslavede fæstninger. Der findes enkelte løsninger der kan købes. Jeg skal lægge et link til dem når jeg finder dem.

Mit første GoPro mistede jeg på et vrag i Kattegat da jeg bøvlede lidt med at få harpunen ind i en hule, så fra nu af har jeg også fæstnet kameraet til harpunen med en snor (og en elastik rundt om kamerahuset for alle tilfældes skyld).

Vandtæt kamera som træningsredskab i fridykning

Til tekniktræning er et kamera med videofunktion genialt. Et vandtæt kamera med skærm bag på kan gøre underværker for din teknikudvikling på rekordtid. Du kan med det samme se hvordan du svømmer, vender, tager et armtag eller bevæger benene. Og med fornemmelsen i kroppen og videooptagelsen frisk i erindring kan du med det samme gentage bevægelsen og rette det tekniske.

Et vandtætvideokamera med mulighed for at se optagelserne med det samme svarer til et spejl for en danser eller en musikers mulighed for at høre sig selv efter en optagelse – og det er faktisk underligt at det ikke benyttes mere.

Det er afgjort et værktøj som med fordel vil kunne forbedre mange fridykkeres forståelse af teknik og bevægelse nu og her – og i fremtiden. Som træningsredskab i fridykning anbefaler jeg at man vælger et vandtæt kamera (se ovenfor).