Home / Uv-jagt udstyr / Dykkermaske til undervandsjagt

Dykkermaske til undervandsjagt

Morten bro2 300x200 - Dykkermaske til undervandsjagtDe fleste dykkermasker er ikke egnede til undervandsjagt og fridykning. Hvis du skal uv jagte eller fridykker uden flasker, skal du derfor vide hvad du vælger imellem når du står i butikken eller browser rundt i en webshop.

En dykkermaske til undervandsjagt / fridykning skal have følgende karakteristika:

  • Lav indre volumen
  • Fleksibelt materiale
  • Ikke-gennemsigtigt skørt
  • God pasform
  • Klart plastikglas
  • God udsynsvinkel

Se udvalg af testede og anmeldte dykkermasker til uv-jagt

Video og artikel fortsætter under produkterne

Dykkermaske til fridykning og undervandsjagt

Lav volume – trykudligning af dykkermasken

Under fridykning i dybden er masken et af de luftrum der skal trykudlignes. Derfor ønsker man sig som fridykker en maske med så lille indvendig luftvolume som overhovedet mulig. En anden mulighed for at få dette luftrum endnu mindre (ja, faktisk få det til helt at forsvinde) er at bruge fluid googles. De fleste masker designet til scubadykning (flaskedykning) vil typisk have en meget stor indre volume. Undgå dette.

Fleksibelt materiale og klare glas

Desuden skal dykkermasken være lavet med klare plastikglas så du har et godt udsyn – og så din buddy tydeligt kan se dine øjne når I dykker sammen. Det er også vigtigt at din maske til uvjagt eller fridykning er lavet i et fleksibelt materiale som kan være eftergiveligt under de trykforandringer der sker på et dybdedyk. Nogle masker er så fleksible og bløde at de nærmest kollapser på ansigtet af fridykkeren i dybden. Dette sparer fridykkeren for at bruge en masse luft på at trykudligne dem. Den mest fleksible maske jeg kender er Sommap Flow – det er samtidig også den maske det forvrænger synet mest.

God pasform på dit ansigt

Dette er ikke en særlig fancy feature, men den er vigtig! Det meste af tiden skal din maske ikke være andet end et vindue til verden under vandet og rar at have på. Alle ansigter er forskellige og nogle mennesker har særligt store ansigter, smalle ansigter, store næser, fremspringende pander eller andet der gør at de ikke passer ind i gennemsnitsansigtsprofilen. Derfor er det vigtigt at man prøver nogle forskellige masker. Lån din makkers maske, lån din klubkammerats maske, tag ned i en dykkerbutik og prøv dig frem. Det vigtigste er at masken er rar at have på – og sidder til.

Skørtet i siderne på din dykkermaske

Dette er ikke så vigtigt igen. Men som fridykker og undervandsjæger bruger man en del tid i overfladen og aktiviteterne foregår ofte i solskin. Når solen over fridykkeren i overfladen kan trænge gennem skørtet, vil det ramme indersiden af maskes glas og reflektere i dykkerens øjne. I løbet af et stykke tid vil det give meget irriterede øjne og i værste tilfælde ødelægge oplevelsen. Husk i øvrigt altid at have skørtet indenfor hætten og hårtotter udenfor skørtet.

God udsynsvinkel

Selvom fridykkere generelt er bedre til at orientere sig end flaskedykkere, så er udsynsvinklen på selve masken også vigtig. Synsvinklen kan bestemmes ved at strække armene ret frem for sig og langsomt sprede armene til hver deres side indtil de ikke længere er synlige for dig og synsvinklen derfor tydeligt afgøres. I sammenligning med andre masker vil man på denne måde hurtigt få en fornemmelse af om der er stor eller lille udsynsvinkel maskerne indimellem.

Masken Aqualung “Sphera” eller Aqua Sphere (som den også kaldes) har i de sidste 5 år været fridykkernes foretrukne valg. Men en anden (billig) lav volume masker som Cressi Super Ochio er også populær.

________________________________________________________________

Fluid Goggles – for den avancerede fridykker

Fluid googles1 300x216 - Dykkermaske til undervandsjagt

  • Avanceret udstyr
  • Relevant til CNF, FIM og til CWT +50m
  • Kun relevant for ambitiøse konkurrencefridykkere
  • Bruges altid sammen med næseklemme

“Fluid googles” er opfundet af Eric Fattah og er kort fortalt en fridykkermaske der kun omslutter øjnene og ikke skal trykudlignes da den er fyldt med væske. Denne opfindelse er kun relevant for konkurrencefridykkere der skal dykke meget dybt.

Det særligt smarte ved fluid goggles er at selvom brillerne er fyldte med vand er de udstyret med korrigerende linse der faktisk tillader et nogenlunde undervandsssyn.

Kun til de helt dybe dyk

En udfordring ved brug af fluid goggles er at de ofte giver dobbeltsyn, er svære at få helt fyldt op med vand og at man har et meget dårligt syn over vandet. Dette kan delvist løses ved at bore små huller igennem masken (der sikrer at brillerne altid er helt fyldte) og ved kun at sætte en korrigerende linse for det ene øje (sådan undgår man at se dobbelt – og man kan således bruge det ene øje under og det andet over vandet) dette giver dog en svagere afstandsbedømmelse.

Fluid goggles benyttes altid sammen med næseklemme, hvorfor de er mest populære i disciplinerne CNF og FIM hvor man skal bruge armene til at svømme med (trække sig ned med) og derfor vil man helst undgå at trykudligne med en hånd på næsen. Fluid goggles gør nogle ting lettere når man skal dykke dybt, men det kræver også tid at vænne sig til at bruge dem. Personligt har jeg ikke kunne få en fordel endnu, jeg har dykket med maske til +80m, men på et tidspunkt når jeg ikke føler jeg kan komme dybere ned og det er masken der begrænser mig vil jeg også skifte til fluid goggles.

Link til køb af fluid goggles

At dykke uden en dykkermaske (?)

Jesper af MRV 41 225x300 - Dykkermaske til undervandsjagt

Jesper Stechmann, Nice 2012.

Flere og flere fridykkere der dykker rigtig dybt (+70m), bruger faktisk slet ikke en maske. Man kan faktisk godt se lidt under vand selvom man ikke har maske på, så selvom det er lidt uhyggeligt og utrygt i starten så kan man faktisk godt orientere sig og finde rundt med nøgne øjne. Det kræver selvfølgelig en del tilvænning og jeg vil ikke anbefale det til fridykkere der ikke skal dybere end 50-60m.

Det er selvfølgelig en stressfaktor ikke at have maske på, men når du lært at fridykke uden maske så har du mindre udstyr at bekymre dig om, du har ingen luft der går til spilde på at trykudligne masken og der er alt i alt mindre bøvl. Prøv dig frem på lavt vand, eller øv dig i at lukke øjenene når du dykker. Fridykning på de helt store dybde handler alligevel mere om hvad der foregår inden i dig, end omkring dig.

Én dykkermaske til uvjagt, uv-fotografi og fridykning

Skal du have en maske – og vil du kun have en der virker til det hele. Så gælder det at særligt for uv jagt skal masken forvrænge synet mindst muligt. Alle dykkermasker forstører en smule under vandet – det lærer man hurtigt at kompensere for, men det er vigtigt at glassene ikke er buede – som på dykkermasken Aqualung Sphera.

Skal du bruge din maske til uvjagt eller uvfotografi (og kun vil købe én dykkermaske) så er min anbefaling at du vælger Aqualung Micromask.

Læs mere om dykkerudstyr til undervandsjagt og fridykning.