De fleste dykkermasker er ikke egnede til undervandsjagt og fridykning. Hvis du skal uv jage eller fridykke uden flasker, skal du derfor vide hvad du vælger imellem når du står i butikken eller browser rundt i en webshop.

En dykkermaske til undervandsjagt / fridykning skal have følgende karakteristika:

  • Lav indre volumen
  • Fleksibelt materiale
  • Ikke-gennemsigtigt skørt
  • God pasform
  • Klart plastikglas
  • God udsynsvinkel

Se udvalg af testede og anmeldte dykkermasker til uv-jagt

Video og artikel fortsætter under produkterne


Dykkermaske til fridykning og undervandsjagt

Lav volume – trykudligning af dykkermasken

Under fridykning i dybden er masken et af de luftrum der skal trykudlignes. Derfor ønsker man sig som fridykker en maske med så lille indvendig luftvolume som overhovedet mulig. En anden mulighed for at få dette luftrum endnu mindre (ja, faktisk få det til helt at forsvinde) er at bruge fluid googles. De fleste masker designet til scubadykning (flaskedykning) vil typisk have en meget stor indre volume. Undgå dette.

Fleksibelt materiale og klare glas

Desuden skal dykkermasken være lavet med klare plastikglas så du har et godt udsyn – og så din buddy tydeligt kan se dine øjne når I dykker sammen. Det er også vigtigt at din maske til uvjagt eller fridykning er lavet i et fleksibelt materiale som kan være eftergiveligt under de trykforandringer der sker på et dybdedyk. Nogle masker er så fleksible og bløde at de nærmest kollapser på ansigtet af fridykkeren i dybden. Dette sparer fridykkeren for at bruge en masse luft på at trykudligne dem. Den mest fleksible maske jeg kender er Sommap Flow – det er samtidig også den maske det forvrænger synet mest.

God pasform på dit ansigt

Dette er ikke en særlig fancy feature, men den er vigtig! Det meste af tiden skal din maske ikke være andet end et vindue til verden under vandet og rar at have på. Alle ansigter er forskellige og nogle mennesker har særligt store ansigter, smalle ansigter, store næser, fremspringende pander eller andet der gør at de ikke passer ind i gennemsnitsansigtsprofilen. Derfor er det vigtigt at man prøver nogle forskellige masker. Lån din makkers maske, lån din klubkammerats maske, tag ned i en dykkerbutik og prøv dig frem. Det vigtigste er at masken er rar at have på – og sidder til.

Skørtet i siderne på din dykkermaske

Dette er ikke så vigtigt igen. Men som fridykker og undervandsjæger bruger man en del tid i overfladen og aktiviteterne foregår ofte i solskin. Når solen over fridykkeren i overfladen kan trænge gennem skørtet, vil det ramme indersiden af maskes glas og reflektere i dykkerens øjne. I løbet af et stykke tid vil det give meget irriterede øjne og i værste tilfælde ødelægge oplevelsen. Husk i øvrigt altid at have skørtet indenfor hætten og hårtotter udenfor skørtet.

God udsynsvinkel

Selvom fridykkere generelt er bedre til at orientere sig end flaskedykkere, så er udsynsvinklen på selve masken også vigtig. Synsvinklen kan bestemmes ved at strække armene ret frem for sig og langsomt sprede armene til hver deres side indtil de ikke længere er synlige for dig og synsvinklen derfor tydeligt afgøres. I sammenligning med andre masker vil man på denne måde hurtigt få en fornemmelse af om der er stor eller lille udsynsvinkel maskerne indimellem.

Masken Aqualung “Sphera” eller Aqua Sphere (som den også kaldes) har i de sidste 5 år været fridykkernes foretrukne valg. Men en anden (billig) lav volume masker som Cressi Super Ochio er også populær.

Anmeldelse af dykkermasker

 

Én dykkermaske til uvjagt, uv-fotografi og fridykning

Skal du have en maske – og vil du kun have en der virker til det hele. Så gælder det at særligt for uv jagt skal masken forvrænge synet mindst muligt. Alle dykkermasker forstører en smule under vandet – det lærer man hurtigt at kompensere for, men det er vigtigt at glassene ikke er buede – som på dykkermasken Aqualung Sphera.

Skal du bruge din maske til uvjagt eller uvfotografi (og kun vil købe én dykkermaske) så er min anbefaling at du vælger Aqualung Micromask.

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  


Se andre dykkermasker og andet udstyr