Home / Undervandsjagt / Harpun til undervandsjagt

Harpun til undervandsjagt

Harpun

Harpun til undervandsjagt

Køb den rigtige harpun fra start! Harpunen er din forlængede arm og det er fantastisk at fiske med harpun man kender og stoler på. Derfor er det vigtig at vælge den rigtige harpun.

Bemærk: harpunen også er et potentielt farligt fangstredskab og det er derfor vigtigt at man er forsigtig når man betjener den.

DSF har udgivet en harpunfolder som du kan downloade her og du kan også læse mere om reglerne for harpunfiskeri

Guide til køb af harpun

Jeg vil forsøge at guide til køb af en harpun – og hvilke ting man skal tage højde for når man vælger sig en harpun til uvjagt. Men allerførst en gennemgang af de harpuner jeg kender og bruger:

Mine egne fortrukne harpuner i Danmark:

 • Rob Allen 90 cm  – i øjeblikket min foretrukne harpun i Danmark. LÆS ANMELDELSE
 • Omer ‘Cayman 2000’ 90 cm minder meget om tidligere model ‘Excalibur’.
 • Exium ‘G2’ 90 cm – jeg testede denne harpun i 2014 og skød både torsk, multe og havbars.

Rob Allen 90 cm

ForhandlerLandPrisLeveringTotalprisLæs mere
995,00 DKK 0,00 DKK 995,00 DKK Læs mere

Prisen opdateres automatisk.

 • Rob Allen (90 cm) Klassisk harpun. Robust, stabil og ret billig. Et virkelig godt køb der holder længe. Jeg har denne harpun i 90 cm og 120 cm og mit næste køb bliver 70 cm (til vrag og den danske vestkyst).

Omer Cayman 90 cm

ForhandlerLandPrisLeveringTotalprisLæs mere
796,25 DKK 0,00 DKK 796,25 DKK Læs mere
864,95 DKK 0,00 DKK 864,95 DKK Læs mere
999,00 DKK 0,00 DKK 999,00 DKK Læs mere

Prisen opdateres automatisk.

 • Cayman 2000 ( 90 cm) – Ny udgave af den klassiske Excalibur som jeg har jaget med siden 2007. Billig og stabil. Anbefalet. Prisen kan du se her i tabellen. Jeg vil generelt anbefale at du køber fra danske webshops. De har generelt en bedre service og både hurtigere og billigere levering.

Exium G2 90cm

ForhandlerLandPrisLeveringTotalprisLæs mere
799,00 DKK 0,00 DKK 799,00 DKK Læs mere
1.199,00 DKK 0,00 DKK 1.199,00 DKK Læs mere

Prisen opdateres automatisk

 • Exium G2 (90 cm) – En harpun jeg testede i hele 2014 og jeg har fanget både torsk, multer og havbars med denne. Fordele: lækker finnish og ligger rigtiig godt i vandet. Slet ikke næsetung. Har du råd, så er det en lækker og en god harpun. Jeg vil dog overveje et lidt kraftigere spyd, da standardspyddet let bøjes hvis det rammer sten. Kan rigges med ekstra elastikker efter behov.

Andre gode harpuner

Af gode grunde kan jeg kun anbefale og anmelde harpuner jeg selv har testet eller bruger til daglig, men flere  af mine venner har været glade for harpunerne her:

Kraftigere harpuner i udlandet

Når jeg tager på uvjagt rejser til steder med store fisk foretrækker jeg Rob Allen 120 cm der har lidt power og kan holde til større belastninger. Rob Allen har jeg rejst med og fanget store fisk med i Norge, på Azorerne, Mozambique og i Panama. Jeg har fanget fisk større end 20 kg med Rob Allen 120cm. Se priser her

Hvilken harpun skal man købe? Se video

Når du skal vælge dig en harpun er der en del valg man skal træffe. Den er et vigtigt værktøj for undervandsjægeren. De vigtigste spørgsmål man skal stille sig selv når man skal vælge størrelsen er:

Hvor store og stærke fisk skal du fange?

Harpun til undervandsjagt på store torskI Danmark er de stærkeste fisk man kan fange uden tvivl havørrederne. Havørreder kan blive op til ca. 10 kg. I den størrelse er det den allerstærkeste fisk man kan støde på som undervandsjæger i Danmark. En ørred på 10 kg kan godt retfærdiggøre at man har en stor harpun – og muligvis også har et linehjul på harpunen – men der er meget meget langt mellem de havørreder der vejer 10 kg.

Man må selvfølgelig ikke gå ned på udstyret, men det er måske alligevel værd at overveje om man skal have en på 110 cm -130 cm fordi der en sjælden gang kunne være behov for det. Jeg vil mene at til danske fisk er man rigtig godt bevæbnet med en harpun 75 cm-100 cm.

Denne størrelse har både en størrelse hvor man kan manøvrere rundt med den og en power der giver tilstrækkelig gennemtrængning på selv større fisk, hvis de er inden for rækkevidde.

En rørlængde på mellem 75 cm og 100 cm (den længde elastikken spændes) giver god gennemtrængning på 2 m-3,5 m afstand alt efter hvile typer af elastikker man sætter på. Så møder du en havørred på 10 kg eller en torsk på 15 kg, så kan du stadig lave et sikkert skud med 75 cm – 90 cm hvis du bare er tæt nok på ca. 1-1,5 m. De fleste fisk bliver skudt på denne afstand.

Hvor god sigtbarhed er der dér hvor du skal uvjage?

Undervandsjagt i god sigtDette har betydning for hvor lang rækkevidde harpunen skal have. Som en tommelfingeregel gælder at jo bedre sigtbarhed, jo længere rækkevidde kræves, men i Danmark kan der ofte være så dårlig sigtbarhed at man med en længde på 100 cm ikke kan se spidsen af spyddet – og det holder jo heller ikke.

Med en 75 cm-100 cm rørlængde kan du holde armen tilbage sådan at spidsen af spyddet er lige ud for dit ansigt, i tilfælde af dårlig sigt. Det betyder igen at du med 75 cm – 90 cm kan jage godt og effektivt i den danske sigtbarhed som typisk er 1-5 m.

Skal du uvjage i åbent vand eller i huler og vrag?

Undervandsjagt på vrag med en lille harpunEn større harpun er ikke så manøvredygtig som en mindre. Det er klart at du har brug for en større i åbent vand og denne jagtform gør også at manøvredygtigheden ikke er af samme betydning som hvis du undervandsjager i huler eller på et skibsvrag.

Jeg vil anbefale 100 cm i åbent vand med god sigtbarhed og 75 cm til hulejagt og undervandsjagt på vrag. 90 cm er igen allround valget der dækker langt de fleste situationer ( når vi taler danske forhold).

Bemærk i øvrigt at spyddet er længere end harpunen. Eksempelvis skal man bruge et spyd på 130 cm til en 90 cm harpun. Når man taler om længden, så taler man om den del af harpunen “røret” hvor elastikkerne spændes.

Skal du vælge elastikharpun eller trykluftsharpun?

TrykluftsharpunMin første “gun” var en 50 cm trykluftsharpun. Til Nordisk mesterskab i Finland 2007 valgte jeg faktisk at bruge den da sigtbarheden i området var meget lille og kun et meget lille spydlængde  kunne manøvrere rundt i de finske sivskove hvor gedderne og aborrerne lurede i brakvandet. Siden har jeg ikke brugt min trykluftsharpun.

Da jeg var til Nordiske mesterskab i Finland i 2010 ( og blev nummer 2) brugte jeg en 75cm elastikharpun.

Jeg vil anbefale elastik fordi det er en simplere mekanik, hvor man selv kan udskifte alle dele.

Hvis du ender med at vælge trykluft så lad være at skifte imellem de to. Måden man sigter og skyder på er meget forskellig og hvis man hele tiden bytter mellem de to forskellige typer af harpuner vil man ofte have rigtig svært ved at have en stabil præcision. Så enten eller.

Fordelene ved en elastik er at systemet er meget simpelt og man kan udskifte alle ting løbende. Man kan reparere nemt og billigt. Systemet tåler sand (alle vegne) og man skal ikke bekymre sig om at tømme luftcylinderen for tryk, hvis man skal rejse og flyve. En trykluftharpun risikerer at eksplodere hvis den ikke bliver tømt for tryk før en flyrejse. Elastikharpuner er ofte billigere end trykluftharpuner.

Fordelene ved trykluft er at de kan udvikle mere kraft end en elastikharpun af samme længde og så har de mindre rekyl. Det er muligt at der er andre faktorer der også gør sig gældende, men jeg er ikke velbevandret i trykluftsharpuner.

Min anbefaling er at du vælger en elastikharpun.

Open muzzle eller closed muzzle?

Harpun med Closed muzzle

Harpun med closed muzzle. Muzzlen er det sorte stykke plastik som spyddet kommer ud igennem allerforrest på harpunen.

Muzzle er det forreste af harpunen. På en open muzzle harpun ligger spyddet på harpunløbet og er holdt fast af den måde man placerer linen til spyddet på (lidt svært at forklare på skrift). En harpun med closed muzzle (som på billedet til venstre) har en slags spydholder for enden af harpunen hvor man trækker spyddet igennem når man skal lade. Det går relativt hurtigt når man første har det i fingrene (få sekunder) men kan volde en begynder meget bøvl og besvær.

Open muzzle er endnu sværere og endnu mere bøvlet at få rigget til og ladet. Den store fordel ved open muzzle er dog at man ikke har førnævnte muzzle placeret i synsfeltet der hvor man skal sigte. Det er noget man lære at kompensere for, men det er uden tvivl et lettere sigte med open muzzle.

Open muzzle er til gengæld mere bøvlet at lade og det tager lidt længere tid – og på natdyk eller under hårde forhold (bølger, strøm, vind) kan det være lidt stressende med alle de liner.

Der er også den fordel ved open muzzle at man kan benytte sig af en særlig type spyd og wishbone (sharkfins spyd og line/dyneema wishbone) der er meget mere skånsomme for fingre og hænder så man ikke risikere et ordentlig rap over fingrene – brug også af den grund altid handsker. Wishbone er den anordning der forbinder elastikkerne og sidder fast på spyddet. Af ovennævnte to årsager (sigte og wishbone) er der en del af de mere erfarne undervandsjægere der sværger til open muzzle. Det er i høj grad et spørgsmål om personlig smag.

Jeg anbefaler begyndere at gå efter closed muzzle og jeg benytter selv closed muzzle på mine Omer harpuner (Excalibur og Cayman), men jeg kan godt se fordelen ved at bruge open muzzle. Til uvjagt konkurrencer vil jeg altid (på grund af tidsfaktoren) vælge closed muzzle og jeg kan se at det er også valget blandt andre undervandsjægere der konkurrerer.

Jeg anbefaler closed muzzle.

Et alternativ er harpunen ExiumG2 hvor man selv kan vælge om man vil have open eller closed muzzle. På den måde laver man ikke et fejlkøb på den konto. Jeg testede harpunen (hele sommeren 2014) og var meget tilfreds med performance. Du kan læse mere om denne harpun hos forhandleren.

Se video af Multe skudt med ExiumG2

 

Skal man bruge linehjul på harpunen?

HarpunfiskeriTil undervandsjagt i Danmark er det kun i meget sjældne tilfælde nødvendigt at have et linehjul. Jeg kan kun komme i tanke om at det kan være en fordel hvis du møder en stor og stærk ørred på +5kg (dog ikke nødvendigt). Men den eneste situation hvor det er direkte nødvendigt er hvis du skal undervandsjage i huler og vrag på +10m dybde.

Et hjul gør at man ikke behøver at svømme fisken med op til overfladen efter man har skudt den. Det er dog i tilfælde af hulejagt på dybt vand at det er en fordel, i de fleste andre tilfælde (måske med undtagelsen af meget store og stærke havørreder) er et linehjul mest i vejen.

Skal man jage i udlandet hvor der er dybere, større fisk osv. kan et linehjul være en rigtig god idé.

Link til linehjul

Valg af harpun model og mærke

HarpunerDer findes mange gode harpuner. Prismæssigt ligger de mellem 500kr og 7000kr (!). De dyreste er det rene kunsthåndværk med udskårne håndtag, bronzestøbte bundstykker, indlagt kulfiber osv.

Det er dog slet ikke nødvendigt for at man kan fange fisk (men sikkert flot at have hængende på væggen og sjovt at lave, hvis man er til den slags).

Skal du have et godt udgangspunkt for at fange fisk, simpelt og effektivt, afprøvet af mange uvjægere over flere år og velegnet til danske forhold så vil jeg anbefale den type jeg selv bruger.

Til at jage i Danmark og Norge har jeg i en årrække brugt følgende 3 harpuner. Omer Cayman 75 cm, Omer Cayman 90 cm og Omer Cayman 110 cm.

Læg mærke til at jeg har valgt at købe den samme model i flere forskellige størrelser. Det betyder at jeg ikke skal vænne mig til en ny model, men altid har den samme harpun med ud. Det gør at jeg kan overføre mine skills og erfaringer fra den ene til den anden længde.

Jeg forstår godt at man gerne vil prøve en masse forskellige harpuner, men har du fundet noget der virker godt for dig, så hold fast. Til sidste bliver harpunen en naturlig forlængelse af din arm og du vil lave det ene præcisionsskud efter det andet.

Sikkerhed ved harpuner

Husk altid:

 • Hav aldrig harpunen ladt over vandet.
 • Peg aldrig på andre eller på dig selv.
 • Stol aldrig på sikringen, kun på at aflade elastikkerne.
 • Hold den ikke mellem benene med ladte elastikker mens du skal ordne noget med begge hænder og efterlad aldrig harpunen ladt på bunden.

Guide til køb af en harpun til uvjagt

Jeg anbefaler til danske forhold som et generelt udgangspunkt:

 • Længde: 75cm – 100cm (ofte større i udlandet) – min foretrukne længde er 90cm
 • Elastik – ikke trykluft
 • En enkelt elastik 16-20mm
 • Closed muzzle
 • Materiale: Aluminium (pga. prisen) – men Carbon har en fordel i forhold til vægt.
 • Intet linehjul
 • Enkelte billige harpuner har ikke mulighed for at man kan sætte en line i dem og evt. forbinde til bøje. Det skal der være.
 • Vær i øvrigt opmærksom på at man i Danmark kun må jage med enkeltspids – spyd med flere spidser er forbudt at bruge.

Jeg bruger selv harpuner af mærkerne Omer, model Cayman, Epsealon og Rob Allen (90 cm + 120cm).

Anbefalede webshops

Det er ikke alle webshops der sælger harpuner der rent faktisk ved særlig meget omkring undervandsjagt, harpuner og lignende. Derfor har jeg skrevet denne guide til så du er lidt bedre rustet end hvis du bare kom ind fra gaden og ville købe udstyr.

Har du haft glæde af denne artikel om harpuner kan du støtte Undervandsitetet.dk ved at købe din næste harpun eller andet udstyr via links i artiklen her (uden at det koster dig ekstra).

Læs mere om uvjagt steder i Danmark  eller generelt om undervandsjagt

Tilbage til dykkerudstyr

God jagt!

Subscribe to our mailing list

* indicates required Email * Navn Jeg vil særlig gerne høre om: Fridykning Undervandsjagt Alt muligt under vandet - faktisk det hele...