Undervandsjagt i Hirtshals

Begge moler ses fra luften

Hirtshals er et fremragende sted til undervandsjagt. Vestkysten giver som regel gode muligheder for især havbars og multer, hvilket der også er gode chancer for her. Der er to vidt forskellige moler, som hver især har deres fordele og ulemper, hvilket vi ser nærmere på i denne spotguide.

Hirtshals sydmole

Starten af Hirtshals mole

Sydmolen er den mest besøgte af undervandsjægere, hvilket der er flere grunde til. Du kan parkere 20 meter fra det sted du går i vandet, hvilket gør det utrolig nemt. Molen er omkring 400 meter lang, så du behøver ikke afsætte hele dagen, når du skal på uv-jagt her. Oftest foregår den bedste undervandsjagt ude på spidsen af moler, hvilket også er tilfældet her. Heldigvis er du hurtigt derude, når du tager sydmolen. 

Selvom det kan være fristende at slå turbo-finnerne til for at komme ud på spidsen i en fart, gælder det om at bevare roen. Sørg for, at du er klar mentalt og har styr på alt dit udstyr, inden du rammer det bedste sted. Det er rigtig ærgerligt at skyde forbi en fisk, fordi ens briller er dugget til. Træk dig langsomt frem langs molen med venstre hånd. Er du heldig, kan du sagtens støde på en multe eller havbars, selvom du ikke er ude på spidsen endnu.

Sørg samtidig for at have taget et par dyk inden du kommer derud – på den måde er dine lunger varmet op og klar til at yde maksimalt når det virkelig gælder. 

Spidsen af molehovedet

Enden af Hirtshals mole

Du er nu kommet til det bedste sted på molen. Når du drejer rundt om det sidste stykke, kan du se en stor cement-konstruktion. Det er ofte lige ud for den, at du finder den fisk du leder efter. Lav dit neddyk helt inde fra kanten, så du kan svømme langs bunden og finde et par gode sten, du kan ligge aspetto bag. Helt inde fra kanten er der kun omkring 2-3 meters dybde, men det bliver hurtigt væsentlig dybere hvis du dykker ud for spidsen. Lav nogle strube-lyde og se hvad der kommer nærmere. Er det muligt, anbefales det at svømme samme vej tilbage, så fiskene ikke ser en stor silhuet, når du svømmer op efter luft.

Der er for nyligt blevet fjernet en del af de sten, der lå lige udenfor, men det er stadig muligt at finde et godt skjul. Specielt hvis du svømmer en anelse mod højre, er der masser af sten. Sigten er ofte dårligere her, men det går vi mennesker mere op i end fiskene. Forvent at sigten kan ligne nedenstående, hvor man lige kan ane en multe der drejede forbi. Du kan dog også opleve det modsatte – at sigten bliver bedre, når du kommer ud til spidsen. Det afhænger af vejret og strømmen de foregående dage. 

Multe svømmer forbi i Hirtshals

Fisk du kan finde på molen

På den rigtige dag, finder du en rigtig stor artsrigdom her. Langs molen er der mulighed for både skrubber og rødspætter. Selvom du sagtens kan finde både lubber og sej, er de sjældent over 40 cm. Der er også gode muligheder for torsk – specielt hvis du er ude omkring solopgang eller solnedgang – husk du ikke må bruge din harpun når solen er gået ned. 

De fleste er på udkig efter den famøse havbars eller multe, som der i sæson er rigtig gode muligheder for. Som nævnt findes de som regel ude for enden af molen, hvor de oftest holder en pæn størrelse.

Jeg har aldrig set hummer i Hirtshals, men det er muligt at finde pæne taskekrabber. 

 

Vær opmærksom på skibstrafikken

Du bør altid bruge en dykkerbøje, når du dyrker uv-jagt. På Hirtshals sydmole er det decideret uansvarligt at dykke uden. Der er masser af små og mellemstore både, der sejler meget tæt forbi molehovedet. Selv med en stor dykkerbøje, kan du opleve, at de sejler tæt på. 

Udover at du skal være opmærksom på de mindre både, skal du også være meget opmærksom på færgerne. De sejler flere gange dagligt og kan ødelægge en ellers god sigt i flere timer. 

Sørg altid for at planlægge dit dyk, så det ikke falder sammen med de færger der sejler ud eller ind i havnen. Du kan finde færgeafgange her:

Pas på dønninger fra færgerne

Udover at det kan være ærgerligt at de ødelægger sigtbarheden i vandet, kan de også udgøre en stor risiko for dig som undervandsjæger, hvis du ikke er opmærksom. Specielt de nye hurtigfærger skaber en voldsom efterdønning. Sørg for at svømme væk fra molen, så du ikke er for tæt på stenene, når den rammer. De varierer meget i kraft, alt efter hvor hurtig færgen sejler, men kan i nogle tilfælde være temmelig voldsomme. 

Hirtshals Nordmole

Hirtshals Nordmole

Hirtshals nordmole er en anelse overset, når det kommer til undervandsjagt. Dette skyldes dog ikke, at der er færre fisk – tværtimod. Molen er ikke helt så tilgængelig og er samtidig meget lang, hvilket kan virke afskrækkende for nogle. Molen er omkring 2 kilometer lang, men det er muligt at parkere bilen og gå i omkring halvvejs ude.

For at dykke her, kræver det altså at der afsættes væsentlig mere tid. Til gengæld har den også en række fordele, der gør den særdeles spændende. Den omtalte skibstrafik er næsten ikke eksisterende her, så man slipper som regel for at høre alle undervandsjægeres værste mareridt – lyden af en motorbåd der er tæt på. Derudover er molen i min optik både flottere og holder flere fisk – mere om det senere. 

Vanddybde

Selvom du går i halvvejs ude af molen, er der kun lidt over 1 meter vand. Du skal altså svømme væsentlig længere her, før du kommer ud på dybt vand. Det er først når du kommer ud til de sidste 500 meter, at vandet er mere end 4 meter dybt.

Dette betyder dog ikke, at turen ud til enden af molen er ren transporttid. Det er en usædvanlig smuk tur, hvor der er et væld af liv og flotte farver. Også her anbefales det at tage den med ro, så du er klar når der pludselig står en fisk. 

God sigtbarhed i vandet til uv-jagt i Hirtshals

Hirtshals nordmole har mange fladfisk

Er dit primære mål at fange fladfisk, er der ingen tvivl om, hvilken mole du skal vælge. Det er ikke alle, der er lige store, men det er desværre en tendens, vi oplever uanset hvor vi går i vandet. De ligger ofte der hvor stenene møder sandbunden, men kan også findes længere ude på ren sandbund. Det er primært skrubber og rødspætter, men du kan være heldig at finde en pighvar eller slethvar.

Mange fladfisk i Hirtshals

Enormt varierende sigtbarhed

Selvom sigten også kan variere en del på sydmolen, er det endnu mere udpræget her. Jeg har endnu ikke oplevet, at det bliver bedre jo længere du svømmer ud, hvilket er muligt på sydmolen. På nordmolen kan du opleve en helt fantastisk sigt på +10 meter når du går i vandet, som ude på spidsen er forvandlet til under en meter. Det skal dog nævnes, at man kan finde lidt sigt inde mellem de store sten, hvis du er til hulejagt. 

Fisk langs hele molen

Modsat sydmolen er der gode chancer for at finde havbars, multe og havørreder langs hele molen. De kan findes helt nede på 1 meters dybde, hvilket jeg ikke har oplevet på sydmolen. Fisken på billedet er ingen rekordfisk, men med sine 42 cm var det et perfekt spise størrelse for to sultne voksne. 

Havbars skudt på uv-jagt i Hirtshals

Når du er ved at nærme dig spidsen af molen, skifter stenene til de menneskeskabte t-kryds. På denne strækning er der rigtig gode muligheder for at finde store torsk. Husk at medbring en lygte, så du kan lyse hulerne op. Ude på spidsen kan du også finde de obligatoriske sej og lubber, som dog sjældent er ret store.

Selvom sigtbarheden ofte er usædvanlig dårlig ude på spidsen, er der også masser af havbars. Oftest er de også større end dem du finder på det lave vand, men det kan være mere udfordrende hvis sigten er under 1 meter.  

Sammenligning af de to moler: 

Sydmolens fordele

  • God hvis du kun har tid til et kort dyk
  • Ofte bedre sigt ude på spidsen
  • Foretrækker kun at jage på spidsen
  • Suveræne parkeringsmuligheder
  • Foretrækker at uv-jage på dybere vand

Nordmolens fordele:

  • Næsten ingen skibstrafik
  • Hvis du foretrækker lavt vand
  • Oftere bedre sigt på det første stykke
  • Gerne vil have et langt dyk 
  • Hvis du foretrækker at der ikke er andre uv-jægere
  • Ikke lige så påvirket af færgerne

 

De to moler har altså hver især nogle klare fordele, som jeg håber du er blevet klogere på ved at læse denne spotguide. Husk altid at have fokus på din sikkerhed, samt hvornår færgerne sejler. Jeg håber vi ses i vandet 🙂 

 

Skrevet af: Nikolaj Bersang – www.danskuvjagt.dk

Uvpodcast 87 – live fra Naturmødet “Havets presfaktorer”

Podcast widget

Live fra naturmødet 2023

Denne torsdag eftermiddag efter Mette Frederiksen netop havde klippet snoren over til endnu et naturmøde i Hirtshals (og efter at jeg lige var kommet op fra et dejligt dyk langs molen – uden fisk) så stod jeg klar ombord på skibet Anton som var chartret af Danmarks Naturfredningsforening. Her skulle jeg fortælle om hvordan jeg gennem de sidste 20 år har set havet gå mere og mere tilbage.


Læs mere

Den bedste Uvjagt træning #86

Podcast widget

Den bedste vintertræning

Så er vi tilbage med et afsnit omkring undervandsrugby.

En sen aften på p-pladsen i Farum.

Johan og Morten.

Vi skal også hører om tæppemuslinger og undervandsjagt højskole!

UVpodcast har ikke nogen sponsor – men lever af dine sponsorater på 10er.dk – eller mobile pay.


Læs mere

Nordisk Mesterskab i uv jagt 2022 #85

Podcast widget

Nordisk Mesterskab i undervandsjagt 2022

Her kommer du med til Nordiske mesterskab hvor Johan placerede sig som nummer 3 og hvor Lisbet blev nordisk mester.

Reportageklip med Kim Jattinen, Matti Pykko og en række andre legender fra de nordiske mesterskaber.

I studiet: Morten Rosenvold Villadsen og Johan Wedell Nielsen.

 

Sponsorer: Garmin og Grøndals

Garmin der netop har lanceret dykkeruret G1 og G1 solar der kan alt hvad et dykkerur/smartwatch skal kunne + GPS! Kan i Danmark købes i Kingfish og i Diving2000

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast”. Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere

I vandet med fiskeriministeren via Twitter

Podcast widget

Undervandsjagt med fiskeriministeren

Jeg lavede i juni 2022 et tweet der gik viralt.

Tweetet er blevet set af mere end 150.000 twitterbrugere, hvilket er en hel del.

Pludselig blev jeg ringet op af medier, radioprogrammer, Go Morn Danmark og Danmarks Naturfredningsforenings magasin – og det endte med at fiskeriministerens embedsmænd ville have mig med ud at uvjage med ministeren.

Baggrunden er dyster. Havet har det virkelig dårligt.


Sponsorer: Garmin og Grøndals

Garmin der netop har lanceret dykkeruret G1 og G1 solar der kan alt hvad et dykkerur/smartwatch skal kunne + GPS! Kan i Danmark købes i Kingfish og i Diving2000

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast”. Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere

DM i uvjagt 2022 på Korsør og Sprogø #82

Podcast widget

Danmarksmesterskabet i undervandsjagt 2022.

Korsør og Reersø er konkurrencens områder og det plejer at være nogle super gode områder med mange fisk og gode muligheder for mange forskellige strategier.

Sprogø har været et super torskespot, mens Halskov Rev har været Danmarks bedste skrubbespot.

Det var med forventningens glæde at vi mødtes fredags aften og skulle dykke hele weekenden.


Sponsorer: Garmin og Grøndals

Garmin der netop har lanceret dykkeruret G1 og G1 solar der kan alt hvad et dykkerur/smartwatch skal kunne + GPS! Kan i Danmark købes i Kingfish og i Diving2000

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast”. Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere

Øresundscup 2022 – Uvpodcast #81

Podcast widget

Danmarks største internationale konkurrence i undervandsjagt Øresundscup!

Undervandsjagt i Øresund i maj kan være helt fantastisk.

Torskestimer, god sigt, pighvar, hornfisk, sej, rødspætte, havørred og masser af muligheder for forskellige dybder, terrænner, vrag, muslingebanker og sandpletter.

Øresundscuppen har snart 5 år været samlingspunkt for en række skandinaviske, men også internationale, undervandsjægere.

Lyt til denne episode #81 af Uvpodcast.


Sponsorer: Garmin og Grøndals

Garmin der netop har lanceret dykkeruret G1 og G1 solar der kan alt hvad et dykkerur/smartwatch skal kunne + GPS! Kan i Danmark købes i Kingfish og i Diving2000

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast”. Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere

Hornfisken er kommet! Uvpodcast #80

Podcast widget

Hornfisken!

Belone belone der er havets forårsbebuder.

Hvert eneste år trækker hornfisk i hundredetusindvis ind i de indre danske farvande.

Den kan ikke blive voldsomt stor (2 kg max), men selv ned i 500g størrelsen er det en glimrende spisefisk. Med synligt grønne og ufarlige ben.

Undervandsjagt på hornfisk er en meget spændende form for uvjagt og det giver rigtig god mening at kende lidt til dette fiskeri inden man begiver sig ud i det.

Lyt til denne episode #80 af Uvpodcast.


Sponsorer: Garmin og Grøndals

Garmin der netop har lanceret dykkeruret G1 og G1 solar der kan alt hvad et dykkerur/smartwatch skal kunne + GPS! Kan i Danmark købes i Kingfish og i Diving2000

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast”. Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere

Havplanen – if you fail to plan… #79

Podcast widget

Havplanen!

Den vigtigste plan for havet.

Hvor skal der være havvindmøller, bundtrawl, broer, muslingeopdræt, havbrug, bundgarnsfiskeri, kunstige øer, inddæmmede fjorde, ålegræs, sælreservater, fuglereservater, sejlrender, havne, kunstige stenrev, kystsikring, kajanlæg – og hvor skal der reservater med beskyttelse af fiskebestandene?

Havet har det historisk dårligt og i Uvpodcast #79 interviewer vi Thomas Kirk Sørensen fra WWF omkring hvad en havplan er, hvorfor den nuværende er for dårlig og hvad vi mennesker skal gøre for et hav i en god miljøtilstand fremover.

Undervandsjagt giver jo kun mening hvis det kan gøres bæredygtigt, så vi ude på en mission her.

Skal uv-jagt og lystfiskeri forbydes i Øresund (igen) og i Lillebælt nu hvor der skal være maine naturnationalparker?

Hvad er de største trusler mod havmiljøet?

Lyt til denne episode #79 af Uvpodcast.


Sponsorer

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast”. Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere

Har man været for grådig? Hvad er urørt hav? Uvpodcast #78

Podcast widget

Har man simpelthen været for grådig da man fastsatte fiskekvoterne?

Det er jo tydeligt at selvom fiskeriet har været reguleret siden 80´erne, så er blandt andet torskebestanden styrtdykket mod 0 i mange havområder alligevel.

Undervandsjagt giver jo kun mening hvis det kan gøres bæredygtigt, så vi ude på en mission her.

Vi interviewer Karsten Dahl om marine presfaktorer, Henrik Mosegaard om fiskekvoter, Torsten Schack Pedersen fra Venstre og Therese Goodley Dannisøe Nissen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Skal uv jagt og lystfiskeri forbydes i Øresund (igen) og i Lillebælt?

Hvad er de største trusler mod havmiljøet?

Hvad siger forskningen? – og hvad siger politikerne, og NGO´erne?

Lyt til denne episode af Uvpodcast.


Sponsorer

Grøndals sponserer Uvpodcast – og du kan få 20% rabat med koden “uvpodcast” i resten af 2021 (mindst). Det er super lækre dåsefisk – sådan på gourmet niveau.

 

 


Læs mere