Undervandsitetet får en hel del spørgsmål omkring fridykning, undervandsjagt, snorkling og anden vandsport. Spørgsmålene kommer på mailvia vores Facebookside eller som kommentarer på Undervandsitetets artikler.Jeg har samlet en del af spørgsmålene herunder. Siden her vil vokse i takt med at jeg får tilføjet flere spørgsmål og svar.

Læs også om:

FAQ – Fridykning

FAQ – Undervandsjagt

FAQ – Snorkling

Skal man have dykkerflag på sin bøje hvis man er undervandsjæger?

Loven er klar hvis du dykker med flasker. Så skal du have et dykkerflag. I Danmark er flaget blåt/hvidt, mens det internationale er rødt/hvidt. I princippet er man ikke at betragte som “dykker” når man er undervandsjæger, snorkler eller fridykker – og det tyder på at man juridisk er at ligestille med badegæster der ikke skal markere sig med dykkerflag. Det er endnu ikke efterprøvet ved en domstol, og det virker uanset som en rigtig god idé at markere sig med dykkerflag når man er ude på havet. Det er sund fornuft.

Hvornår skal man bruge redningsveste til dykning og snorkling?

Lovgivningen siger at der skal være redningsveste ombord til alle passagerer på en båd. Det virker meget fjollet i forbindelsen med dykning hvor pointen jo er at man skal i vandet, men sådan er loven. Hvis man tænker efter kan der jo også opstå situationer hvor en redningsvest vil være forskellen mellem liv og død – også når man er på dykkertur og ikke mindst – på vej til eller fra det sted hvor man skal dykke.

Læs artikel om redningsveste

Skal snorkeldykkere have redningsvest på?

Blandt snorkeldykkere har det i mange år været god latin at man havde en oppustelig redningsvest på. De oppustelige redningsveste kan man have på og dykke med uden problemer, og hvis man pludselig er i nød kan man udløse mekanismen der puster dem op – er tanken. Det virker som en lidt tænkt situation og jeg har aldrig hørt om at der har været brug for det – eller at folk der har haft brug for det, har benyttet sig af denne mulighed når det var nødvendigt. Stadig er der mange der foretrækker oppustelige redningsveste.

Læs artikel om oppustelige redningsveste

Må man snorkle i et fredningsbælte?

Fredningsbælterne gælder kun fiskeri. Det vil sige at lystfiskere, fritidsfiskere, garnfiskere, undervandsjægere og alle der fanger fisk skal undgå at fiske i disse fredningsbælter (typisk ud for udmundingen af en å). Det er som sådan tilladt at sejle igennem med havkajak eller svømme, bade og snorkle i et fredningsbælte. Fredningen handler altså kun om at man ikke må fiske i pågældende område. Snorkler du med en harpun (ladt eller ej) vil jeg vurdere at det vil blive betragtet som ulovligt fiskeri, men der har (så vidt jeg er orienteret) ikke været en sag prøvet ved retten. Jeg vil opfordre dig til at lade være.

Du kan se alle fredningsbælter her og læse mere om reglerne for harpunfiskeri her.

2 replies
  1. Lars
    Lars siger:

    Angående påbudte redningsveste i båd. Nu står der let forståeligt i loven at der skal medføres veste tilsvarende antal ombord. Ikke at de skal bæres!
    Selv en dykker kan komme i havsnød.
    Virker uprofessionelt at latterliggøre gældende lov på så tyndt et grundlag…
    Kan i øvrigt som sejler hilse at en anden del af jeres lave sikkerhedsbevidsthed er direkte uansvarlig.
    Nemlig svømning/dykning uden den meget tydelige A-flagsbøje!
    Jeres små orange flydebøjer forsvinder meget nemt i modlys og selv små bølger..
    A-flag på kysten hjælper heller ikke på jeres sikkerhed!

    Sikker er sikker, også til søs!

    Svar
    • Morten Rosenvold Villadsen
      Morten Rosenvold Villadsen siger:

      Hej Lars,
      Tak for din kommentar.

      Jeg har præciseret ovenfor så det fremstår tydeligere omkring brugen og meningen med redningsveste. Omkring dykkerbøjen er vi meget enige i at det er et stykke vigtigt sikkerhedsudstyr til dykning.

      Vh
      Morten

      Svar

Trackbacks & Pingbacks

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *