Undervandsitetet modtager mange spørgsmål omkring fridykning (APNEA), undervandsjagt, snorkling og anden vandsport. Spørgsmålene kommer på mailvia vores Facebookside eller som kommentarer på Undervandsitetets blog. Her er samlet en del af spørgsmålene i en FAQ. Siden her vil vokse i takt med at jeg får tilføjet flere spørgsmål og svar.

Læs også:

FAQ – Snorkling

FAQ – Undervandsjagt

FAQ – Vandsport

Hvordan holder man vejret længere?

De fleste vil gerne kunne holde vejret længere i forbindelse med fridykning eller undervandsjagt. Det er selvfølgelig noget man altid skal sørge for at gøre på en sikker måde – det vil sige at man har en sikkerhedsdykker til at holde skarpt øje med en, mens man holder vejret. De fleste vil kunne holde vejret længere ved at træne afslapningen. Afslapningen mens det er nemt – og afslapningen mens det er svært (senere i dykket). Mit bedste råd til dig der vil lære at holde vejret længere er, at du træner din afslapning.

Læs artikel om fridykning

Læs om bogen “Hold Vejret”

Hør udsendelsen fra Uvpodcast.dk/7

Hvor længe kan man holde vejret?

Hvor lang tid kan man være under vandet? Det er et spørgsmål om hvor meget luft (ilt) man har i lungerne, og hvor hurtigt man bruger det. Der er flere ting der spiller ind, men en af de vigtige faktorer er dykkerrefleksen og evnen til at slappe af mens man holder det. Det afhænger selvfølgelig også af om man bevæger sig eller ligger helt stille. Verdensrekorden for mænd er over 11 minutter og for kvinder er rekorden over 9 minutter.

Se de opdaterede verdensrekorder her

Er fridykning en ekstremsport?

Spørgsmålet kan jo først besvares når man har defineret hvad en ekstremsport i bund og grund er. Hvis vi tager udgangspunkt i at det “vildt” og “farligt” så kan fridykning godt ses som en ekstremsport. Det ER farligt at holde vejret og dykke til mere end 100 meters dybde, og det er da vildt at det kan lade sig gøre.

Hvis man kigger på ulykker, så er der i forbindelse med konkurrencefridykning og rekorder faktisk en meget lav risiko for at du dør af det (statistisk). Siden 1990 (hvor fridykningen for alvor begyndte at vokse) har der i alt været 5 dødsfald inden for konkurrencer, rekordforsøg og organiseret træning. Nick Mevoli, Audrey Testre, Abdel Abu Haliqa og Loic Leferme. Der sker langt flere ulykker blandt snorklere, badegæster og undervandsjægere.

Hvordan snorkler man?

For at komme igang med at snorkle skal man have noget snorkeludstyr. Du kan læse en guide til snorkeludstyr her på siden. Snorkeludstyr består af en dykkermaske, en snorkel og svømmefødder. Når man taler om snorkling, så handler det om at trække vejret i overfladen gennem snorkelen. Ofte vil man være på “opdagelse” i havet og på udkik efter fisk, krabber, muslinger eller andet spændende.

Mange starter med deres første snorkeloplevelse på en ferie i Middelhavet eller et andet varmt sted, men jeg vil faktisk anbefale at man køber sig noget udstyr hjemmefra og lærer at snorkle i en svømmehal. Det vil give en erfaring og fortrolighed med udstyret som gør at man får langt mere glæde af det når man endelig kommer til et sted hvor det er dejligt at snorkle og hvor der er meget at se på.

Læs guiden 10 tips til snorkling

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *