Fridykning i Ferskvand - Morten Villadsen

Fridykkermasker, fluid goggles og næseklemmer

Når man skal have en dykkermaske til fridykning (og denne artikel handler om konkurrence fridykning eller klub-fridykning) så skal man muligvis vælge forskelligt set-up til de forskellige discipliner.

SKAL man pege på en fridykkermaske der kan det hele og som vil være et allround valg til samtlige discipliner for de fleste fridykkker, så er det nok Aqualung Sphera (eller kopier) eller Aqualung Micromask (eller kopier). Der er i øvrigt ikke noget nedsættende eller problematisk omkring kopi-maskerne. De er som regel lavet på den samme fabrik og af det samme materiale som originalerne der er bare sat et andet klistermærke på. Kvaliteten (masken som sådan) er den samme.

Se udvalget af masker til fridykning

Artiklen fortsætter under maskerne


Hvad er en god maske til fridykning?

Den gode dykkermaske til fridykning er en maske der passer godt, har en lille indre volumen, er strømlinet og lavet i et fleksibelt (men dog holdbart) materiale.

God pasform

Dette er et nøglepunkt i forhold til alle typer har dykkermaske (se den store guide om dykkermasker her) og ikke mindst vigtigt i dybdefridykning hvor masken kan risikere at blive presset hårdt mod dit ansigt.

Fleksibelt materiale og klare glas

Desuden skal dykkermasken være lavet med klare plastikglas så du har et godt udsyn – og så din buddy tydeligt kan se dine øjne når I dykker sammen. Det er også vigtigt at din maske er i meget fleksibelt materiale. Nogle masker er så fleksible og bløde at de nærmest kollapser på ansigtet af fridykkeren i dybden. Dette sparer fridykkeren for at bruge en masse luft på at trykudligne dem. Den mest fleksible maske jeg kender er Sommap Flow – det er samtidig også den maske det forvrænger synet mest. Aqualung Sphera er også en maske der er kendt for at være meget fleksibel.

Glasset skal være klart så din sikkerhedsdykker kan se dine øjne og bedømme situationen. Ingen tonede ruder her.

Andre løsninger for ansigt, trykudligning og syn

Dykkermasker i fridykning er på nogle områder overflødige. Man skal strengt taget ikke kunne se noget. Istedet for en dykkermaske kan man dykke med næseklemme, fluidgoggles eller slet og ret ingenting på ansigtet. De forskellige løsninger kræver en del tilvænning, men de fleste ser nogle fordele i simpelthen at undvære masken.

Fluid Goggles – for den avancerede fridykker

  • Avanceret udstyr
  • Relevant til CNF, FIM og til CWT +50m
  • Kun relevant for ambitiøse konkurrencefridykkere
  • Bruges altid sammen med næseklemme

“Fluid googles” er opfundet af Eric Fattah og er kort fortalt en fridykkermaske der kun omslutter øjnene og ikke skal trykudlignes da den er fyldt med væske. Denne opfindelse er kun relevant for konkurrencefridykkere der skal dykke meget dybt.

Det særligt smarte ved fluid goggles er at selvom brillerne er fyldte med vand er de udstyret med korrigerende linse der faktisk tillader et nogenlunde undervandsssyn.

Kun til de helt dybe dyk

En udfordring ved brug af fluid goggles er at de ofte giver dobbeltsyn, er svære at få helt fyldt op med vand og at man har et meget dårligt syn over vandet. Dette kan delvist løses ved at bore små huller igennem masken (der sikrer at brillerne altid er helt fyldte) og ved kun at sætte en korrigerende linse for det ene øje (sådan undgår man at se dobbelt – og man kan således bruge det ene øje under og det andet over vandet) dette giver dog en svagere afstandsbedømmelse.

Fluid goggles benyttes altid sammen med næseklemme, hvorfor de er mest populære i disciplinerne CNF og FIM hvor man skal bruge armene til at svømme med (trække sig ned med) og derfor vil man helst undgå at trykudligne med en hånd på næsen. Fluid goggles gør nogle ting lettere når man skal dykke dybt, men det kræver også tid at vænne sig til at bruge dem. Personligt har jeg ikke kunne få en fordel endnu, jeg har dykket med maske til +80m, men på et tidspunkt når jeg ikke føler jeg kan komme dybere ned og det er masken der begrænser mig vil jeg også skifte til fluid goggles.

At dykke uden en dykkermaske (?)

Hvilken maske til dykning skal man vælge? Måske ingen?

Jesper Stechmann, Nice 2012.

Flere og flere fridykkere der dykker rigtig dybt (+70m), bruger faktisk slet ikke en maske. Man kan faktisk godt se lidt under vand selvom man ikke har maske på, så selvom det er lidt uhyggeligt og utrygt i starten så kan man faktisk godt orientere sig og finde rundt med nøgne øjne.

Det kræver selvfølgelig en del tilvænning og jeg vil ikke anbefale det til fridykkere der ikke skal dybere end 50-60m.

Det er selvfølgelig en stressfaktor ikke at have maske på, men når du lært at fridykke uden maske så har du mindre udstyr at bekymre dig om, du har ingen luft der går til spilde på at trykudligne masken og der er alt i alt mindre bøvl. Prøv dig frem på lavt vand, eller øv dig i at lukke øjnene når du dykker.

Fridykning på de helt store dybde handler alligevel mere om hvad der foregår inden i dig, end omkring dig.


Næseklemmer til fridykning

Næseklemmer til fridykning er meget kraftigere end dem man ellers ser til svømning, synkronsvømning mm. De skal kunne holde til at der bliver trykudlignet “mod” dem og derfor skal de kunne spændes hårdt og holde trykket. Næseklemmer bruges i alle discipliner i fridykning.

Personligt bruger jeg (Morten Rosenvold Villadsen) næseklemme til statisk (STA) og Constant No weight (CNF). Der findes en række modeller og de koster typisk 150kr – 500 kr.

Læs også om andet udstyr til fridykning – eller om andre typer af dykkermasker.