Undervandsjagt ved Knud Rasmussen, København

Bedste vindretning

Knud Rasmussen statuen i fralandsvind.

Dette sted er en klassiker når det handler om dykning og undervandsjagt ved København.

Dykkerspottet er meget populært fordi det er nemt at komme til. Helt ærligt så er der sjældent en masse fisk ved Knud Rasmussen, men dermed ikke sagt at der er tomt og ikke noget at kigge på.

Spottet er bedst i april-maj og september-november. Sommermånederne kan være noget ‘døde’.

Godt uv jagt spot til begyndere ved Købehavn

Jeg har selv arrangeret en del undervandsjagt introduktioner her, og til dette formål er spottet rigtig godt. Der er et fint stenrev, der er sandbund – og lerhuler – og man har mulighed for at se meget liv.

Så selv om det ikke er altid at kursisterne fanger skrubber (der sker dog jævnligt at begyndere også fanger fisk her), så har man ofte en god oplevelse fordi terrænet er godt – og området er til at overskue.

Typiske fisk her er ål (som vi ikke fanger), små aborrer, hornfisk og ørreder (på revet foran statuen), skrubber og torsk. Jeg har også stødt på småsej og ising, men det er ikke almindeligt. Sammenlignet med Snekkersten er det ikke lige så godt, men nærhed i forhold til København taget i betragtning er det et udmærket spot. I tæt konkurrence med Strandmøllen et par kilometer nord på.

Er der torsk ved Knud Rasmussen?

Efter jeg havde en del succesfulde ture sidste år (2013) til Snekkersten efter kysttorsk, havde jeg fået en fornemmelse af at der også ville være torsk tæt på land længere nede af kysten i år (2014). Så da en motorvejsbro på helsingørmotorvejen var faldet sammen, skulle området ved Klampenborg uden for Knud Rasmussen prøves af i forhold til at fange lidt torsk med harpunen.

Fra en YouTube video (se her) kunne jeg se at der nogle gange var fine torsk om foråret – så mon ikke også om efteråret?

Valg af harpun

Hele sommeren 2014 har jeg jaget med harpunen Exclapez Exium G2, men min oplevelse var at til torsk (der ofte står i stenhuler) ville det være et bedre valg med et spyd der var mere robust. Så valget i dag faldt på min Rob Allen harpun, da jeg regnede med at skyde torsk der stod ved og i stenbund. Rob Allen har nogle meget robuste spyd og harpuner.

God sigtbarhed og torsk ude på +5 meters dybde

IMG_1576På samme måde som ved Snekkersten, så begynder der først at være torsk på +5 meters dybde på ydersiden af ålegræsbæltet. Her er mørkere tang (sukkertang og blæretang) og lidt muslinger og sten.

Her håbede vi at finde torsk. Og det lykkedes! På 6 meters dybde 150 – 200 meter fra kysten ved en gul bøje fandt jeg et stenrev, og snart havde jeg set en torsk som desværre også havde set mig. Den begyndte at bevæge sig, jeg skød desværre henover den og torsken forsvandt.

Jeg mindede mig selv om at sigte lavere på fisken næste gang (Rob Allen skyder altid højere end jeg forventer). Den næste torsk spottede jeg kun 2 minutters senere, men også denne torsk blev misset med et lang skud, henover fisken. (“sigt lavere, Morten”).

Det var ved at blive pinligt, og snart havde endnu to torsk blevet skræmt op af min makker og jeg – uden at vi fik dem på sigtekornet og fanget fiskene. Det skulle åbenbart ikke lykkes i dag…

Huler på 4 meters dybde, tæt på land

IMG_1577Det blev til en kort tur på i alt 1,5 time og 65 neddykninger, men på vej ind ville jeg undersøge nogle lerhuler som jeg havde en forventning om kunne være gode til torsk. Hulerne skuffede ikke, de var faktisk dybere og størrere når man fik peget dykkerlygten helt ind i bunden end jeg havde troet. På mange måder var hulerne perfekte til torsk, borset fra at de nok er på lidt for lavt vand, lidt for tæt på kysten. Så vi fandt og fangede ingen torsk her.

Men jeg skal huske at besøge dem igen – det er også et godt sted for begyndere at få en fornemmelse af hvor langt man skal have hovedet ind i en hule for at have afsøgt den ordentligt. Lidt samme teknik som at dykke på torskevrag, bare på lavt vand.

Knud Rasmussen dykning

Det endte faktisk med at blive en nultur, men det positive ved turen var at jeg fik bekræftet at det er til at fange fint med torsk ved Knud Rasmussen statuen i efteråret (hvis ellers man kan ramme). Da Klampenborg jo ligger tættere på København end Snekkersten kommer jeg nok tilbage (og har fået lavet noget sigtetræning så længe).

Om at ramme ved siden af

Det er selvfølgelig ikke godt nok at skyde efter fisk og ramme så dårligt som tilfældet var i dag. Heldigvis ramte jeg blankt forbi de gange jeg trykkede på aftrækkeren. Min udfordring var at jeg havde skiftet harpun og ikke helt forstod hvorfor jeg ramte så dårligt. Normalt plejer mine skud nemlig at sidde ret godt. Så lektien må være IKKE at skifte harpun. Og hvis man skifter harpun, skal man huske at “skyde sig ind” med det nye våben før man begynder at undervandsjage efter levende fisk der flytter sig (og er levende væsener). Det mindste man kan gøre er at have styr på at man rammer dem godt og derved sikrer at de hurtigt bliver aflivet.

Kort fakta om turen

Dato 28/9-2014

Sted: Knud Rasmussen Statuen nord for Skovshoved havn

Dykkermakker: Carl Gustav

Fangst: ingen verdens ting

Fisk set: 3 skrubber, 1 stor ål og 5 torsk på 1,5 time (ca 1kg – 1,5 kg).

Udstyr

Harpun: Rob Allen 90 cm

Våddragt: Polosub Forza tre 7 mm

Bly og blybælte: Her

Dykkerhandsker: Salvimar 5mm

Dykkerbøje: Klassisk Torpedobøje

Svømmefødder: Anax XXOne

Neoprensokker: 3mm fra Omer

Dykkerkniv: Omer Laser


Læs om en langt mere succesfuld tur efter torsk i øresund her

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *