Uvjagt

Torsk fra kysten i Øresund

Tidlig fri fra arbejde, høj blå septemberhimmel med sol, kølig luft og svag vind. Forventningerne var store da vi kørte ud af byen og nordpå langs vandet – sidst vi var her havde vi set torsk og Casper havde fanget en rødspætte på 1,4kg da han havde været her for et par dage siden. Jeg kunne slet ikke vente med at komme i vandet.

Turen kort

Undervandsjagt i Øresund

Dato: 26.09.2013

Sted: Øresund nord for København

Vind: 5 s/m nordvestlig

Sigtbarhed: 4-6m

Jagtdybde: 4-8m

Dykkermakker: Casper.

 

Gode forhold til uvjagt

UvjagtDet var næsten optimale forhold med god sigtbarhed, den helt rigtige årstid (efteråret er bare det bedste til torsk og fladfisk) og næsten ingen strøm og bølger. Området er præget af mange sten og muslinger, så det siger sig selv at hvis man rammer den rigtige dag så er her også torsk (strøm, sten, muslinger = torsk). Og det hér var sådan en dag. Sådan en dag man kan leve længe på bagefter.

I dyk nummer 3 så jeg en torsk svømme sløvt over bunden, den opdagede mig ikke før jeg i den blinde vinkel (direkte ovenfra) havde ramt den med dræbende skud gennem hovedet.

At ramme den rigtige dag

Efter første fangst var jeg helt sikker på at vi havde ramt rigtigt. Der var torsk! Når man skal fange torsk på blandet bund (sten, sand, tang, muslinger osv.) skal man gå efter “det mørke”. Det vil sige sten, tang og til dels; muslinger. Så jeg dykkede ned mod alle mørke områder, svømmede meget langsomt og roligt henover dem og afdækkede så mange kvadratmeter per dyk som muligt. Normalt vil strømmen gøre at man ikke kan bevæge sig roligt og afslappet, men i dag var strømmen næsten ikke til stede og jeg kunne få pulsen helt ned og lave meget langsomme, rolige og behagelige dyk.

Rolige bevægelser giver rolige torsk

DCIM100GOPRODet virkede godt. Torskene stod ofte stille på bunden og sov (en sovende torsk kendes på at finnerne ikke er oppe og halen er krøllet som et “S”).

Jeg kunne med lidt forsigtighed og mine rolige bevægelser kom meget tæt på, og derved blev min træfsikkerhed meget stor. Hvis du ser videoen herunder kan du se en torsk der helt klart sover.

 

Blandede fangster

Fladfisk harpunUdover de mange torsk der var i området, var der også fine stimer af små sej (se video). Vi stødte da også på et par fladfisk, (men kun ganske få) så det blev til en fin blandet fangst af fladfisk og torsk.

Torskene var nu ikke særlig store. Ud af de 7 (!)  torsk jeg endte med at fange i dag, var gennemsnitsvægten kun lige over 1 kg. Den største var muligvis lige under 2 kg.

Gode spisefisk (og de er næsten allerede spist nu, allesammen), men ingen trofæfisk denne gang.

Samlet tid under vandet: 40 minutter fordelt på 61 dyk i løbet af  2 timer og 10 minutter. Længste dyk 1 minut og 9 sekunder.

Alt i alt en overraskende vellykket dag med uhørt gode fangster og selvfølgelig helt fantastisk oplevelse.

Udstyret jeg brugte på turen

Links herunder fører til forhandlerne af udstyret.

Snorkel: Omer Zoom

DykkermaskeAqualung Micromask

Våddragt: 7 mm Forza Tre fra Polosub

Bly: 11 kg – neutral på 5m dybde

BlybælteSeatec

Dykkerkniv: Omer Laser

Harpun: Rob Allen, Caranx 90cm

Torpedobøje og stringer på bæltet

Vandtæt kamera : GoPro

Vil du på kursus i uvjagt kan du også se oversigten med uvjagt kurser

6 replies
 1. Lars
  Lars siger:

  Spændende læsning igen. Lige et spørgsmål til din dragt:
  Hvordan synes du slideevnen er? Så vidt jeg kan se har den noget ala smoothskin yderst. Kan en jagtdragt virkelig holde til det?

  Svar
 2. Morten Rosenvold Villadsen
  Morten Rosenvold Villadsen siger:

  Hej Lars,
  En våddragt til uvjagt af den rigtige slags holder ca. 3 år. Nogle gange mere, nogle gange lidt mindre. Hvis man er erfaren og har god teknik tilat tage dragten af og på kan man godt bruge smoothskin. Er man ny, vil det helt sikkert være en dårlg ide og dragten vil ikke holde længe ( og skulle limes ofte, pga skader).
  Vh
  Morten

  Svar
 3. Henrik
  Henrik siger:

  Hejsa. Vil godt prøve af UV-fiske, ved du om man kan køb et sæt brugt udstyr evt. som dit, dog ej våddragten jeg skal prøve først, jeg er ca. 1.85 cm høj og vejer 118 kg – nok snart kun 100 kg …:-) Henrik

  Svar
  • Morten Rosenvold Villadsen
   Morten Rosenvold Villadsen siger:

   Hej Henrik, tak for kommentaren og spørgsmålet!
   Fedt at du vil igang med at uv-jage! Jeg ved ikke helt hvor man skal købe brugt undervandsjagt udstyr, men mok ikke DBA eller andre sider har noget til salg en gang i mellem?
   Jeg har også lavet et indlæg herinde på Undervandsiteet, der handler om hvordan man kan finde det billigt uvjagt udstyr, kig evt. på den!
   Held og lykke med indkøbet!
   Morten

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *