Multe uvjagt harpun

Multer og tykke skrubber fra Storebælt

Dette er den første af denne type fangstrapport jeg skriver på Undervandsitetets blog. Hidtil har jeg holdt lidt igen med at skrive om fangster og tænkt at det var uinteressant at læse om, men nu giver jeg det et skud.

Så jeg hører meget gerne din kommentar herunder!

Turen kort

Dato: 25. august 2013

Sted: Storebælt, nord for Reersø

Vind: 7 s/m østlig

Sigtbarhed: 5-7 meter

Dybde: 0-4 meter

Dykkermakker: Astrid

Perfekte forhold

Fralandsvind

Fralandsvind er perfekt til uvjagt efter multer

Fralandsvind, sen eftermiddag på en varm solskinsdag i august. Forholdene var lige efter bogen til at jage efter multer, på det lille rev ud for mine forældres sommerhus i Jammerlandsbugten nord for Reersø.

Da vi kom i vandet var den første dejlige overraskelse, at sigtbarheden var mere end 5 meter og at vandet stod ret højt på revet, så chancen for fisk var større end hvis det lavvandede rev knap havde være under vandet (som nogle gange er tilfældet). Revet er et ganske lille rev og selvom jeg har jaget her i næsten 10 år, har jeg endnu ikke fanget multer her.

Multer på stenrevet

uvjagt spots

Stenrev nord for Reersø

Der var lidt brandmænd at tage hensyn til, men strømmen var svag og sigten god – så de var til at holde øje med og navigere i forhold til. Jeg havde rigeligt med bly på og kunne forsigtigt lægge mig ned på bunden og snige mig tungt henover den. Langsom og med rolige bevægelser. Allerede i dyk nummer 3 så jeg en multe forsvinde i fuld fart ud af synsfeltet. Oh!

Endnu et dyk. Super langsomt. Ingenting.

I næste neddykning så jeg et fantastisk syn. Jeg lagde mig tungt på bunden og holdt mig fast til en sten. Helt stille. Nu. Langsomt kom en stime på mere end 30 havørreder cruisende forbi. De så mig slet ikke. De var ikke så store, men super flotte.

Endnu bedre var det at jeg i samme neddyking så 3 – 4 store multer i periferien bag ved stimen af ørrederne. Jeg måtte op til overfladen og have luft, og ørredstimen fortrak da de opdagede mig.

Multe ramt!

I næste dyk fik jeg en skudchance. Hurtigt efter jeg havde lagt mig ned bag en sten, som jeg holdte godt fast i for at ligge helt stille, så jeg multestimen komme mod mig. Ikke direkte mod mig, men de holdte en kurs som ville bringe dem tæt forbi. Desværre afbøjede de lidt da de nærmede sig min sten, og selvom jeg havde en god chance lod jeg dem svømme forbi. De skulle nødigt skræmmes, så ville hele muligheden for at få en multe være forspildt.

I dykket efter så jeg ingenting, bortset fra små hornfisk lige under overfladen . I dykket efter kom multerne tilbage. Nu kom de tæt på og jeg trykkede af. Skuddet var langt og spyddet nåede at dale lidt for meget, og jeg anskød multen gennem den nederste del af kroppen. Ikke godt!

Hvor skal man sigte?

Når man undervandsjager skal man helst skyde fisk gennem den øvre del af kroppen, eller gennem hovedregionen hvor fiskene generelt er hårdest. Skyder man dem gennem maven (hvor der er indvolde), er den en risiko for at fiskene river sig af spyddet og man mister fisken og den dør – kun til glæde for krabberne.

Så snart jeg havde skudt multen kunne jeg se at den var dårlig skudt, og jeg slap med det samme harpunen og svømmede efter fisken i fuld fart. Den sårede multe svømmede også i fuld fart og hev harpunen efter sig, så jeg knap kunne følge med. Efter nogle sekunder satte harpunen sig fast i stenrevet og jeg dykkede resolut ned og tog fat i multen, holdte den ned mod stenbunden og så snart jeg fik fat i hovedet af den, knækkede jeg nakken bagover og vandet blevet dramatisk rødt. Fisken var sikret.

Multe uvjagt harpun

Multe fanget med harpun lige knap 4 kg

Skrubberne på sandet

Lidt længere ude på 3 – 4 meters dybde var der en blandet bund med sand, sten, tang og muslinger. Vi dykkede langsomt henover landskabet og navigerede med stor respekt og afstand udenom de mange brandmænd, og begyndte at kigge efter fladfisk. Skrubberne var tykke og snart havde vi fanget en hver.

Vi fandt også en ising og en lille pighvarre, men de fik lov at svømme videre. I området var der også en del fine blåmuslinger og et par fine stensætninger, hvor der en dag godt kunne fanges lidt torsk (med lidt held).

På vej ind fik vi yderligere en fin skrubbe og kom alt i alt op med en ganske fin fangst.

Udstyret jeg brugte på turen

Snorkel: Omer Zoom

DykkermaskeAqualung Micromask

Våddragt: 5mm Imersion fra Decoshop.dk (sponsorgave fra DM 2009)

Bly: 9 kg – neutral på 4m dybde

BlybælteSeatec

Dykkerkniv: Omer Laser

Harpun: Rob Allen, Caranx 90cm

Bøje: Torpedoformet bøje fra Beuchat

Læs mere om undervandsjagt

Se aktuelle kurser i fridykning og uv jagt

7 replies
 1. fiskerik
  fiskerik siger:

  dejlig beskrivelse! tak for det. jeg har selv gode erfaringer med multer, men har ikke kunne finde dem de sidste par uger, dvs fra midt august. Har du et bud på hvilken type lokalitet man skal søge dem her i september?

  Svar
 2. Morten Rosenvold Villadsen
  Morten Rosenvold Villadsen siger:

  Hej Fiskerik,
  Min erfaringer er at de er begyndt at samle sig i større grupper og trækker mere rundt i løbet af sensommeren/tidlig efterår. Pynter og steder med noget strøm er gode. Og så kræver det lidt mere held at støde på dem nu hvor de bevæger sig mere.
  Morten

  Svar
 3. Johnny Paulick
  Johnny Paulick siger:

  Rigtig godt, når man har et ønske om at prøve, men ikke er nået så langt endnu.. At du beskriver på en god og naturlig måde hvad man eventuelt skal bruge for at komme i gang og hvilken oplevelser der venter en..
  Johnny P.

  Svar
 4. Martin
  Martin siger:

  Skønt at få en beskrivelse af hvordan det kan foregå og hvor og dybder og observationer. Tusind tak Morten – gerne flere beskrivelser. Kh. Martin

  Svar
 5. Jesper Andersen
  Jesper Andersen siger:

  Enig! Turbeskrivelsen er super interessant, fordi den blander tur, grej, og teknik på den underholdende måde. Mere!

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *