harpunfiskeri uvjagt regler

Harpunfiskeri – hvordan er reglerne?

Jeg bliver jævnligt spurgt om reglerne for undervandsjagt – og jeg vil gerne prøve at give lidt overblik over hvad det er – og hvilke regler/love der gælder.

Harpunfiskeri eller undervandsjagt?

Fiskeri med harpun – kaldes også undervandsjagt (eller uvjagt) – er at fange fisk med en harpun eller håndspyd. Undervandsjægeren er iført fridykkerudstyr: våddragt, svømmefødder, maske, snorkel og blybælte og medbringer et håndspyd eller en harpun. Harpunen er et fangstredskab drevet af elastikker eller af trykluft (i gamle dage: en fjeder). Der findes gasdrevne harpuner og disse er ikke tilladte i Danmark.

Hvordan er reglerne for undervandsjagt?

Som undervandsjæger er du en lystfisker og skal derfor overholde den gældende lovgivning for lystfiskere. Man skal have fisketegn, (Fisketegn.dk) overholde fredningsbælter og zoner, fredningstider og mindstemål.

Man må selvfølgelig ikke fange fredede fisk (ex. snæbel) og som undervandsjæger må man desuden kun fange fisk i saltvand. (Læs om uvjagt i ferskvand her).

Som lystfisker må man ikke sælge sin fangst.

For at købe og bruge en harpun skal man være over 18 år. hvis man er 16 år eller 17 år kan man godt bruge en harpun hvis man er medlem af en skytteforening eller jagtforening. Se nærmere på dette svar fra justitsministeriet.

En harpun er i øvrigt et våben som man med den nuværende våbenlovgivning nok ikke skal lade ligge bag i bilen når man efter en dykkertur cruiser op og ned af hovedgaden eller tage med på et diskotek eller en festival. Dette gælder også dykkerkniven.

Efter 14 august 2019 er det IKKE tilladt at undervandsjage med luftflasker i Danmark. Det skyldes denne EU forordning.

Samme forordning forbyder Undervandsjagt med harpun efter solnedgang og før solopgang.

Det er fortsat tilladt at undervandsjage lygter, kniv, lasso, snare og de bare hænder om natten.

 

Selektivt og skånsomt fiskeri

Harpunfiskeri er lystfiskeri. Undervandsjægere fanger fisk, altså er de fiskere og hører til under fiskerilovgivningen. Undervandsjagt er den eneste form for fiskeri hvor man har mulighed for at udvælge sig et specifikt individ og tage stilling til om man vil fange den eller ej, før man har gjort fisken skade.

Fisk er generelt sårbare overfor berøring der ødelægger deres slimlag og gør dem mere udsatte for svamp og andre infektioner. Fisk der er blevet håndteret eller fanget af garn – og især trawl – er derfor i højrisiko for at efterfølgende at dø kort efter genudsættelse.

Fiskere der gør brug af “blinde” redskaber vil altid påføre deres fangst en reel risiko for at dø kort tid senere. Disse risici findes ikke ved harpunfiskeri. Her træffer harpunjægeren et aktivt valg om at tage livet af lige netop DEN fisk han ser. Ikke andre arter, størrelser, fisk med synlige sygdomme osv. Lige præcis den fisk der udvælges, skydes.

Det er selvfølgelig op til den enkelte harpunfisker at leve op til dette ansvar og forvalte denne mulighed. Men det er ikke for meget sagt at undervandsjagt er en af verdens mest selektive fiskerimetoder.

blybælte til uvjagt

Det skal du vide om harpunfiskeri!

Jeg har siddet i et udvalg i Dansk Sportsdykker Forbund der har skabt en folder der fremover er tiltænkt at følge alle harpuner der bliver solgt i Danmark. Folderen giver de grundlæggende informationer vi i udvalget har ment var vigtigt at vide før man starter på at dyrke undervandsjagt. Det absolut basale. Men der vil også være lidt at hente for den mere erfarne undervandsjæger. Tag og kig på den – og send de meget gerne videre til dine venner.

Harpunfolderen kan du downloade her

NB. i øjeblikket er folderen ikke opdateret med EU forordning der trådte i kraft d. 14/8-2019!

Det er vigtig at man sætter sig godt ind i reglerne omkring undervandsjagt. Som undervandsjæger er du repræsentant for sporten og andre mennesker vil bedømme undervandsjagt ud fra din opførsel. Det er ikke svært at opføre sig ordentlig og drive sin hobby på fornuftig vis, men det kræver lige at man sætter sig ind i sagerne.

God stil som undervandsjæger

Som undervandsjæger er du repræsentant for sporten og derfor smitter din opførsel af på alle andre undervandsjægere. Det er derfor (og af alle mulige andre årsager) vigtigt at opføre sig ordentligt, sådan at uvjagt undgår et dårligt omdømme.

Her er nogle enkle forslag til hvordan du kan være en undervandsjæger med god stil:

  • Undgå at dykke steder hvor der er lystfiskere – der er kyst nok til alle.
  • Undgå at komme tæt på badegæster.
  • Fang kun gode spisefisk – og kun hvad du og din familie kan spise.
  • Hold god afstand til fredningszoner for at undgå misforståelser.
  • Lad være at fange truede fisk som ål, haj, rokker osv.
  • Skyd kun hvis du er sikker på at ramme og hvis du sikkert har identificeret fisken før du skyder.
  • Pas på ikke at pege harpunen mod dig selv eller andre.
  • Hav altid en ladt harpun under vand – aldrig over vandet.
  • Undgå at blænde folk med din store lygte hvis du uvjager om natten (hvilket er tilladt blot du ikke bruger harpun eller håndspyd).

Lyt i øvrigt til afsnittet “Undervandsjagt om natten” fra Uvpodcast.

Undervandsjagt efter torsk i Øresund

Herunder kan du se nogle optagelser fra en fantastisk forårsdag hvor undervandsjagten var perfekt, sigten var god og torskene var over det hele. Det er virkelig sjældent at man oplever dage som disse. Jeg føler mig meget heldig over at opleve det ind i mellem og glæder mig over at kunne vise det til andre også.

Dette er nok en af de bedste dage jeg har haft i Øresund:

Tilbage til siden om undervandsjagt  eller læs om udstyr til uvjagt

E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr

  • Tjeklister til når du vælger udstyr 
  • Personlige anbefalinger 
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu

E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.  

21 replies
  1. Henrik
    Henrik siger:

    Spændende info
    Kæresten og jeg planlægger en længere sejltur hvor UVfiskeri vil indgå, men er pt total uerfaren

    Svar
  2. Rasmus
    Rasmus siger:

    God informativ side, den har hjulpet meget til valg af grej og når man så ser den film kan man ikke vente på at komme afsted. God sommer 🙂

    Svar
  3. Jørgen
    Jørgen siger:

    Hej Morten

    Hvordan er det, er der begrænsninger, forbud med UV fiskeri som flaskedykker.

    Hilsen
    Jørgen

    Svar
    • Morten Rosenvold Villadsen
      Morten Rosenvold Villadsen siger:

      Hej Jørgen,
      I Danmark er der ikke forskel på lovgivningen for flaskedykkere og uvjægere uden flasker. De fleste andre lande er det dog anderledes.
      Vh
      Morten

      Svar
  4. Jonas Sørensen
    Jonas Sørensen siger:

    Hej Morten

    Jeg kunne godt tænke på at prøve uvjagt men, har ikke mulighed for båd så, jeg ville hører om man skal være et bestemt antal meter fra kyster før man må begynde sin jagt?

    Svar
    • Morten Rosenvold Villadsen
      Morten Rosenvold Villadsen siger:

      Hej Jonas,
      Du må faktisk jage helt ind i vandkanten – men hold dig i fornuftig afstand til badegæster og lignende. Langt e fleste undervandsjægere går i vandet fra kysten.
      God jagt!

      Svar
        • Morten Rosenvold Villadsen
          Morten Rosenvold Villadsen siger:

          Hej Jonas, næsten ligemeget hvordan du kombinerer så er det en god pakke du har kig på. Dine valg følger ikke med i linket desværre (jeg har derfor rettet det), men som sagt så er det et godt bud. Hvis du er i tvivl kan du også læse artiklerne her på siden om hver enkelt stykke udstyr. Vh Morten

          Svar
  5. Asger
    Asger siger:

    Hvor gammel skal man være for at bruge polespear eller hawaiisling? Og må man hvis man er over 18 godt have en på fx. 15 med hvis vedkommende ikke bruger harpunen?

    På forhånd tak

    Svar
    • Morten Rosenvold Villadsen
      Morten Rosenvold Villadsen siger:

      Hej Asger,
      Der er ingen aldersbegrænsning på polespear og hawaii-sling. Og Ja, man må gerne have en yngre makker med der ikke bruger harpunen.
      Pas på jer selv og god jagt!

      Svar
  6. Lone hansen
    Lone hansen siger:

    Hej
    Må vi medbringe harpun i bagage når vi skal til Bali ..og ved du reglerne er de samme som herhjemme
    Tak for rigtig god inspiration

    Lone og jesper

    Svar
  7. Jesper Hansen
    Jesper Hansen siger:

    Hej Morten ville høre om du er med i nogen dykkerklub og hvilken? Synes de fleste virker til at være mere scuba klubber eller mindre aktive. dykker normalt alene men ville være fedt og komme ud og dykke med nogle andre os.. Fed hjemmeside og bog Hold vejret ? Håber der snart bliver råd til et kursus..

    Svar
    • Morten Rosenvold Villadsen
      Morten Rosenvold Villadsen siger:

      Hej Jesper,
      Tak for din kommentar!

      Jeg er medlem af Regina Maris – jeg vil anbefale at du kigger på Aquarious (hvis du leder efter en klub i KBH). De virker som om der er en masse aktivitet.

      Vh
      Morten

      Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *