En oppustelig redningsvest kan anbefales, hvis du har brug for virkelig meget bevægelsesfrihed på vandet. Den har typisk en opdrift på 150 N og er udformet som en slange, der ligger omkring dit bryst og bag om nakken. Ved påvirkning af oppustningssystemet puster den sig op, og derved fungerer den som redningsvest.
Oppustelige redningsveste var tidligere standardudstyr for snorkeldykkere og et krav for børn under 18 år i Dansk Sportsdykkerforbund, men det har ændret sig og kun ganske få bruger i dag oppustelige redningsveste i forbindelse med snorkling, dykning og undervandsjagt.
Hvilket oppustningssystem?
Når du køber en oppustelig redningsvest skal du samtidig overveje hvilket oppustningssystem du ønsker. En oppustelig redningsvest kan fås med tre forskellige oppustningssystemer. Der findes to systemer der oppustes automatisk, når man kommer i kontakt med vand.
Det ene system har en slags pille der, når pillen opløses, udløser redningsvesten og det andet er reguleret ved tryk og udløses når vesten er under 10 cm vand. Dette kan være en ulempe hvis man tit bliver meget våd under sejladsen. Der er også et system man manuelt skal udløse ved behov, hvor man trækker i en snor der så udløser den. Den sidste mulighed kræver at man er ved bevidsthed når man rammer vandet, da man ellers kan drukne.
Ulempen ved den oppustelige vest
Ulempen ved den oppustelige redningsvest er, at den ikke har nogen virkning såfremt den ikke er oppustet. Du bør derfor overveje om du vil færdes i nærheden af andre, eller om du vil være i stand til at komme i land selv hvilket kræver gode svømmekundskaber. Det er jo en god pointe hvis man vil dykke, at vesten ikke puster sig op i utide. Som sagt er der også en risiko for, at den evt. ikke kan puste sig op når det gælder.
Ved alle oppustelige redningsveste er der remme som skal spændes om kroppen (og i nogle tilfælde imellem benene) for at undgå at vesten glider fra dig i vandet. Det anbefales ikke at børn anvender denne form for redningsvest hvis de vejer mindre end 40 kilo.
Kontroller systemerne
Det er meget vigtigt at kontrollere selve oppustningssystemet før du tager ud på vandet, da Søsportens Sikkerhedsråd i 2011 konkluderede at 1 ud af 10 oppustelige redningsveste ikke virkede efter hensigten. Du skal derfor undersøge, hvordan du selv kontrollerer din redningsvest og tage den til eftersyn minimum hver andet år, selvom den ikke har været oppustet overhovedet i den mellemliggende tid.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!