Vidste du at det er ulovligt ikke at have redningsveste med i din båd?

I nogle tilfælde når man skal ud, eksempelvis i roligt vejr eller for at snorkler, dykke eller lignende, kan det synes lidt fjollet at man skal have redningsveste med, men loven siden 1992 er temmelig klar:

Man skal have redningsveste til alle passagerer – uanset hvad man har tænkt at foretage sig.

Sikkerhed frem for alt – og på havet kan en redningsvest (som bæres!) være forskellen på liv og død. Voksne, børn, erfarne og uerfarne (ja, selv hunde!) findes der redningsveste til  – og det vigtigste er ikke blot at have dem i båden, som loven foreskriver, men også at have dem på.

Se udvalg af redningsveste her

Artiklen fortsætter under udvalget af redningsveste

 

Det giver egentlig også ret god mening. Man er langt sikrere med en redningsvest på end uden, og desværre ser man årligt flere drukneulykker der kunne have været undgået hvis blot de forulykkede havde haft styr på vesten. Hvis man gør det op rent økonomisk så bliver det også hurtigt en god investering selv at købe redningsveste til at have liggende ombord på sin båd eller sit skib fremfor evt. at modtage bøder fordi man ikke har fået købt dem i tide.

I bekendtgørelsen er loven formuleret således:

“Alle fartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord.”

Se fuldt udvalg af redningsveste

 

 


Pointen med redningsvesten

RedningsvestEn redningsvest er beregnet til at bruges ved færdsel på havet, i floder eller søer og er lavet af materiale, der giver opdrift og kan flyde, hvilket gør, at personen der bærer den har større overlevelseschancer i forbindelse med ulykker på vandet, end hvis personen ikke har den på.

En normal redningsvest er udformet med det formål at vende en bevidstløs person om på ryggen, så luftvejene er holdt fri af vandet. Til dette formål har redningsvesten en polstret krave, der holder hovedet oppe.

Redningsvesten har to store skumplader foran for at skabe opdrift nok til, at kroppen ikke vælter rundt og man drukner.

En redningsvest kommer tit med en fløjte, og nogle modeller har et strobelight placeret ved kraven, der aktiveres ved berøring af vand for at gøre det nemmere for eftersøgningen at lokalisere nødlidende. Dette er dog typisk kun set ved redningveste i fly og på store skibe.

På en redningsvest står der hvor god opdriften er på den enkelte model. Fællesbetegnelsen for opdrift er Newton og er benævnt N. Antallet af N beskriver effekten af opdrift, så jo højere nummeret er, jo bedre opdrift. 100 Newton svarer til cirka 10 kg.

Størrelsen og opdriften skal selvfølgelig tilpasses den person som bruger redningsvesten, og især i tilfælde af børn er det meget vigtigt at vesten sidder godt til. Er det en kold dag på havet kan det være en udfordring at hive en klassisk børnevest udover en barn der i forvejen er iført flyverdragt, og der kan andre typer af veste – eller en større størrelse komme på tale. Det er vigtigt at vesten sidder stramt til. Heller lidt stramt end for løs.


Hvilke typer af redningsveste er der?

Typer af redningsveste:

Denne kategori kan opdeles i tre dele.

–          En vest med opdrift på 100 N beregnet til børn. Sikkerheden ved bevidstløshed er begrænset på grund af vægt.

–          En vest til kystnært farvand/beskyttet farvand på 150 N. Sikkerhed ved bevidstløshed er god, dog ikke, hvis man bærer kraftig, vandtæt beklædning.

–          En vest til brug i alle farvande inklusiv ekstreme vejrbetingelser på 275 N. Sikkerhed ved bevidstløshed er god og meget bedre ved brug af kraftig, vandtæt beklædning.

Svømmevest (også kaldet sejlervest)

50 N. Bruges primært til gode svømmere tæt på kysten. Det kan være fra havkajak sejlads, til kite surfing og jagtfiskeri eller kyst jagt. Svømmevesten har ikke deciderede flyde egenskaber men kun opdrift, så det kræver, at man er ved bevidsthed under hele forløbet.

Læs artikel om køb af svømmeveste

Er man bevidstløs, virker en svømmevest ikke livreddende, da den ikke har en nakkekrave samt flydeegenskaber, så det er vigtigt med hjælp I den umiddelbare nærhed. Svømmevesten er tit meget behagelig at have på og bevægelsesfriheden er stor. De kommer tit med diverse lommer til ekstraudstyr og nogle har en indbygget lomme til en camelback.

Link til en billig svømmevest

Oppustelig redningsvest

En oppustelig redningvest, når oppustet, har en opdrift på 150 N. Denne redningsvest har den fordel, at den ikke fylder så meget, når man bærer den i uoppustet tilstand. En oppustelig redningsvest kan fås med to forskellige oppustningssystemer. Et system der oppustes automatisk, når man kommer i kontakt med vand (en ulempe hvis man tit bliver meget våd under sejladsen) og et system man manuelt skal udløse ved behov. Den sidste mulighed kræver, at man er ved bevidsthed, når man rammer vandet, da man ellers kan drukne.

Læs om oppustelig redningsvest

Redningsvest – Hvad siger loven?

En rednings-/svømmevest skal være typegodkendt efter anerkendte normer og mærket CE (EU godkendt), DVN eller SOLAS (Safety of Lives at Sea), hvilket er internationalt. Det gamle varefaktamærke er ikke længere gældende, dog kan disse bruges indtil de er for slidte eller gamle. Såfremt man støder på en redningsvest mærket ISO, er denne også godkendt. Det er et niveau over CE, hvilket betyder at alle redningsveste mærket ISO også er CE godkendt. Dog – er du i tvivl så spørg i butikken.

Siden 1992 skal alle fartøjer(herunder: joller, pramme, vandscootere, windsurfere mv.) der anvendes af personer på vandet (undtagen skibes redningsbåde og badeudstyr der udelukkende anvendes i strandkanten) jævnfør ”Bekendtgørelse om redningsveste i mindre fartøjer”, medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord.

Lige i øjeblikket er det frivilligt om man vil bære en rednings-/svømmevest, når man er ude at sejle, men Rådet for Større Badesikkerhed advarer om, at sandsynligheden for at omkomme ved at falde i vandet er 12 gange større uden brug af redningsvest. Samtidig viser TrygFondens National Druknestatistik at 43 mennesker mistede livet ved drukneulykker i 2011. Kun i otte procent af tilfældene bar den omkomne redningsvest. Man bør således altid bære rednings-/svømmevest, når man er på vandet.

Guide til køb af redningsvest

Når man køber en redningsvest er det en god ide at gøre sig klart, hvad denne skal bruges til. Er det til kajaksejllads eller til dybthavsfiskeri? Skal man bruge en svømmevest eller en decideret redningsvest?

Det næste spørgsmål er, hvor meget man vejer.  Redningsvesten/svømmevesten skal svare til, hvad man vejer. Derfor skal man også gøre sig klar over, hvor gode ens svømmekundskaber er og om man derfor kan klare sig med mindre flydeegenskaber.

Efter man har fundet ud af disse ting, skal man finde en vest, man rent faktisk synes er behagelig at have på og en der passer til behovene for ekstra lommer og opbevaring.

Farven er sådan set ligegyldig siden alle farver er svære at se, når man først ligger i vandet. Dog anbefales det er man køber lyse farver. Det er vigtigt, man kan lide den vest, man køber, siden vi alle har en tendens til ikke at bære, hvad vi ikke kan lide.

Når du har købt den model og størrelse du vil have, opbevar den væk fra sollys og vand, når den ikke er i brug. Dermed holder den længere og kan redde dit liv, hvis du har behov for det.

Gå til oversigt med redningsveste

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *