Danmarksrekord i fridykning. Undervandsitetet.dk

Danmarksrekord i dybdefridykning 71m FIM Morten Villadsen

I dag annoncerede jeg, at jeg ville forsøge at slå den aktuelle danmarksrekord på 70m dybde. Disciplinen hedder ”Free Immersion”, og handler om at man langs et tov skal hive sig i armene ned til en i forvejen annonceret dybde og tilbage igen.

Jeg havde annonceret 71m, og skulle altså hive mig derned og op igen på et enkelt åndedrag.

Den tidligere rekord var sat af Jakob Hansen, men tidligere havde Jesper Stechmann, Henning Larsen og Stig Severinsen også haft rekorden.

Danmarksrekord i fridykning

Det er altid noget særligt når man forsøger at slå en rekord. Når det er ens egen rekord er det selvfølgelig stort, men når man har sat sig for at fridykke dybere end den dybeste dansker i fridykning nogensinde, så bliver det særlig stort.

Dette er min første danmarksrekord i fridykning – og jeg regner ikke med at det bliver den sidste…

Hårdt vejr og store bølger

Danmarksrekord i fridykning. Undervandsitetet.dk Da vi ankom til Sharm el Sheik, var det ret voldsomme bølger der slog ind mod kysten. Jeg fortrød med det samme at jeg havde annonceret en ny Danmarksrekord. Det kunne nok ikke lade sig gøre at realisere den i de her bølger.

Jeg var meget i tvivl.

Heldigvis havde jeg et godt dyk i går, trods at der også var ubehagelige bølger dér, så jeg besluttede mig simpelthen til at vente med at beslutte mig for om jeg skulle gå efter rekorden til når jeg først havde forladt overfladen og var på vej mod bunden.

I løbet af den næste times tid faldt bølgehøjden nok til at jeg genvandt troen på projektet og de tidligst startende fridykkere i konkurrencen kom op og sagde at forholdene var helt gode. Sådan. Nu er der ingen undskyldning – nu må jeg derud og gøre mit bedste.

Fridykning mod 71m dybde

Mine opvarmningsdyk gik godt. Jeg fandt roen og troen på mig selv frem. Min coach, Astrid, ønskede mig et godt dyk og trak et par meter væk. Nu var jeg alene på rebet. 2 minutter til start.

Jeg opdagede pludselig en kilden i fingrene.

Det er HELT forkert.

Når man fridykker er hyperventilering virkelig skidt – og jeg vil hurtigst muligt have det til at gå væk.

Jeg trak nærmest ikke vejret de næste minutter.

Nu var tiden kommet.

Jeg tjekkede masken en ekstra gang. 1 minut til start. Dommeren tæller ned. Jeg kigger op på den blå himmel og smiler.

Jeg er klar.

Puster ud og tager en dyb dyb indånding og hiver mig ned af rebet. De første meter er tit lidt urolige for mig. Man skal lige vende sig til vandet og at have hovedet ned af, men efter de første sekunder kommer jeg ind i en bedre rytme og snart begynder jeg at falde ned gennem vandet.

Jeg fokuserer kun på at slappe af, og på at trykudligne mine ører.

Jeg falder.

Se video af danmarksrekorden

På vej mod bunden

Vandet bliver mere og mere mørkeblåt, og jeg forstår at jeg snart må være der… <bonk>… Min hånd støder ind i bundpladen på 71 meters dybde.

”Det var hurtigt”, når jeg at tænke inden jeg begynder at hive mig tilbage mod overfladen.

Mine arme er friske og stærke og det går raskt op mod det lyseblå. Før jeg ved af det, kan jeg se sikkerhedsdykkerne omkring mig og vi følges ad det sidste stykke.

Jeg når overfalden med et stort smil på. Hilser på dommeren som kvitterer med at give mig et hvidt kort for godkendt dyk, og dermed min første Danmarksrekord. Det føles virkelig godt.

Læs mere om fridykning

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *