Dykkerejser med fokus på snorkling og dykning uden flasker
Her har Undervandsitetet samlet et udvalg af dykkerrejser hvoraf nogle også har fokus på snorkling, fridykning eller undervandsjagt. På disse ture har du gode muligheder for snorkling og dykning flotte steder og/eller med vilde dyr i havet – i hele verden.
Fra nærkontakt med Spækhuggere i Nordnorge til Blåhvaler på Sri Lanka og snorkelekspeditioner til nogle af verdens flotteste dykkeroplevelser.
Dykkerrejser for dykkere med luftflasker kan du finde mange steder – her er en samling af udvalgte dykker- og snorkelrejser.
Undervandsitetet arrangere ikke rejser, men præsenterer dine muligheder for at tage på rejse med snorkel og maske sammen med samarbejdspartnere herunder.
Se de udvalgte rejser med snorkling her:
Dykkerrejser – inspiration til dit næste eventyr
Når det kommer til dykkerrejser, er der bogstavligt talt en verden af muligheder. Det oplagte er at vælge de lidt varmere destinationer, hvor du vil kunne opleve fantastisk koralrev og havliv. Der er noget for enhver smag, og du kan både tage på historisk dykning, hvor du besøger efterladte skibsvrag samt eventyrlige dykninger, hvor du er omgivet af eksotiske fisk og utroligt farverigt planteliv.
I denne artikel har vi samlet praktisk info til overvejelser du bør gøre dig, før du begiver dig ud på dykkerrejse samt svar på de spørgsmål du eventuelt grubler over. Disse informationer er baseret på erfaring fra dykkerrejser i udlandet ( heriblandt i Mexico, Cuba og Colombia) og hvad der er vigtigt at have styr på, før du tager afsted.
Dykning – med rejsebureau eller på egen hånd?
Om du ønsker at tage afsted på dykkerrejse via et rejsebureau eller med egen planlægning, handler meget om dine præferencer. Er du meget rejsevant og klar til at sætte tid af til grundigt at planlægge hvor og hvornår du ønsker at dykke, kan det snildt lade sig gøre på egen hånd.
Dog kræver det at du sætter dig ind i hvilke sæsoner det er bedst at dykke i landet samt hvilke områder, der tilbyder de bedste dykkeroplevelser. Vær dog opmærksom på, at du aldrig bør dykke helt alene. Taler du ikke rejsedestinationens hovedsprog, bør du også være ekstra opmærksom på turistfælder, hvor du kan ende med at betale dyrt for en skuffende dykkeroplevelse.
Her er der klare fordele ved at tage afsted med et rejsebureau. Udover at spare tid til planlægningen, er du også sikker på at få en god oplevelse. Rejsebureauet har stor erfaring med de bedste destinationer, og kan sørge for at tilrettelægge en tur, hvor I ikke skal tænke på noget.
Prismæssigt vil det være en anelse dyrere med et rejsebureau, men denne ekstra udgift går til den tid, der anvendes på planlægning samt din garanti for at besøge en god dykkerdestination, inden for den bedste sæson.
Dykkerrejser til eksotiske himmelstrøg
Til et ægte dykkereventyr, skal I helst få den ultimative oplevelse. Her er det oplagt at vælge eksotiske destinationer, hvor der er masser af se, både på lands og til vands, og hvor I også kan slappe af på en sandstrand efter dykketuren. Det er også her I kan opleve fantastisk farverigt koralrev, smukke kulørte fisk samt spændende planteliv.
Når det kommer til det Sydamerika og Mellemamerika, finder I her et rent slaraffenland for dykkerentusiaster, hvor dykkeroplevelsen ofte vil kunne fås til en god pris. Her er der noget for enhver smag, og I vil både kunne dykke på stort åbent hav tæt ved eksotiske strande, i majestætiske grotter eller eventyrlige, historiske skibsvrag. Udvalget er stort og det gælder om at undersøge nøje, for at finde det helt perfekte til jeres ønsker.
Risici ved at dykke i udlandet
Når I tager på dykkerrejse, bør I forberede jer godt. I er langt væk hjemmefra, og opstår der problemer, vil meget være ganske anderledes fra hvad I er vant til derhjemme. Undersøg grundigt området I skal besøge og dykkerforholdene i forhold til sæson og vejr.
Det er vigtigt at tjekke, at I er ved godt helbred, før I tager afsted. Det kan I for eksempel gøre via en sportsdykkerklub. Derudover er det vigtigt I har styr på jeres dykkertabeller samt overholder regler for opstigning. Dette er også en af grundene til, at du aldrig bør dykke helt alene. Uanset hvor erfaren du er, kan der altid opstå pludselige problemer, og der får du brug for en makker.
Er I i selskab med en instruktør, vil disse risici dog ikke opstå. Derfor anbefales det at dykke med instruktør, når i er i udlandet. Både for at overholde alle forholdsreglerne, men også fordi instruktøren kender området ud og ind, og ved hvor det er sikkert og forsvarligt at dykke. På den måde slipper I også for at slæbe eget dykkerudstyr med, og kan leje det fra dykkerklubben. Oftest vil instruktøren også sørge for gratis transport til stedet I skal dykke.
Vær opmærksom på, hvornår I kan foretage sidste dykning. I må senest dykke 24 timer, før I skal ud og flyve. Dykker I dybt og med stop undervejs, bør der gå 48 timer, før I skal ud og flyve.
Det skyldes gasoverskud i kroppen, som kan forvolde alvorlige problemer, når I er ude at flyve, og give dykkersyge.
Rejseforsikring til dykning
Har du rejseforsikring med i kufferten, kan du roligt tage ud at dykke. Samtlige rejseforsikringer dækker nemlig i forbindelse med sygdom og skade – heriblandt også hvis skaden er opstået i forbindelse med dykning. Rejseforsikringsselskaberne dækker omkostninger til både læge, hospitalsindlæggelse og medicin, og gør det også muligt at få akut hjemtransport.
Som noget nyt dækker alle rejseforsikringer nu også dykkesyge. Dog kan forsikringsbetingelser ændre sig når som helst. Derfor er det bedre at spørge en gang for meget, end for lidt.
For at din rejseforsikring dækker, skal dykningen foregå under ordentlige forhold. Du skal enten have et dykkercertifikat eller være i selskab med en kvalificeret instruktør. Ellers gælder rejseforsikringen ikke.
Vær også opmærksom på, hvor længe din rejseforsikring gælder, når du rejser uden for Europa. Her vil mange rejseselskaber kun dække de første 3 uger. Er du afsted i længere tid, bør du derfor undersøge, hvilken rejseforsikring der er bedst egnet til din destination og dine behov.
Er dykkerferie også familieferie?
Dykkerferie kan være en fantastisk oplevelse for hele familien, hvor I deler ganske unikke oplevelser, mens I bliver beriget med havets fantastiske verden. Dog er der nogle forholdsregler I bør have for øje. Allerbedst er det, hvis I venter med at tage på dykkerferie, til når jeres børn er mindst 15 år. Det skyldes at barnets lungekapacitet udvikles med 300% fra 5 til 15 år. Det er derfor ikke forsvarligt at lade barnet dykke dybt, før lungerne er færdigudviklede, og I bør vente lidt med at tage barnet med på dykkerrejser.
Alternativt kan nogle af jer dykke, mens barnet prøver kræfter med at snorkle på det lave vand.
På den måde kan I alle opleve koralrev og eksotisk fiske- og planteliv. Er planen at tage dykkercertifikat på ferien, skal I dog være opmærksomme på, at I skal dedikere en del tid til det. Her er der både obligatoriske teoritimer samt 3-4 dages dykning, før dykkercertifikatet er i hus.
På en kort ferie kan det være problematisk, hvis det ikke er jer alle, der skal have dykkercertifikat eller er kvalificeret til at dykke. Her vil mange af dagens timer nemlig gå med dykkerundervisning og træning med instruktør.
Det er muligt at få dykkercertifikat til børn, men det anbefales ikke, idet der medfølger flere ricisi ved det. Der findes kun 4 uddannede instruktører til børnedykning, og hvis barnet får certifikat, bør dykningen foregå med yderst forsvarlighed. Dog er der meget I kan gøre for at forberede barnet på dykning. Lad barnet svømmetræne jævnligt, hvor det selv i eget tempo kan eksperimentere med at dykke i få sekunder under vand samt begynde at snorkle.
Hvordan dykker man med snorkel?
Det kan være effektivt at starte ud med snorkling på lavt vand, før I begiver jer ud i at gå “all in” med dykkerrejser på dybt vand. Her bliver du vant til at holde vejret og vil under eksotiske himmelstrøg også kunne opleve koralrev. Med maske og snorkel kan du dykke 0,5-1 meter. I starten vil du naturligt kunne holde vejret omtrent 40 sekunder, og så kan du lidt efter lidt træne dig op til mere.
Snorkling er en oplagt ferieaktivitet for børnefamilier og en god løsning, til at gøre barnet mere vant med at udforske verdenen under vand. På den måde kan I stille og roligt forberede barnet på dykning og blive klogere på, om det er i barnets interesse. Det er langt nemmere for barnet at begive sig ud i at tage dykkercertifikat som 15-årig, hvis det har snorklet og svømmetrænet helt fra barns ben.
God fornøjelse med jeres næste dykkereventyr!