2015 07 16 13.16.01 300x225 - Test af våddragt til uvjagt. Ægir fra Ragnarok Sub.

Våddragten Ægir

Dette er en anmeldelse og test af våddragt Ægir fra Ragnarok Sub. Ragnarok Sub er et nyt dansk uvjagt mærke der produceres og forhandles af Divecenter.dk. Divecenter er ejet af Lamberto Azzi og Torben Nielsen.

Begge er aktive undervandsjægere med flere års erfaring i uvjagt i Danmark og Middelhavet. Ægir er deres ‘top of the line’ produkt inden for kategorien våddragter til undervandsjagt.

>>Se mere om Divecenter.dk

Ragnarok Sub, et dansk uvjagt mærke

Kort om Ragnarok-produkterne kan jeg sige, at jeg har et godt indtryk. Kvaliteten virker høj og der er tænkt over detaljerne.

Læg også mærke til deres særdeles interessante kvalitets dykkerlygter (Bifrost), designet specifik til undervandsjagt.

>>Link til lygten Bifrost 2000

En våddragt designet til uv jagt i Danmark

ragnarok sub gir wetsuit 7mm 373 - Test af våddragt til uvjagt. Ægir fra Ragnarok Sub.Ægir er en våddragt hvor Divecenter har gjort sig en del tanker omkring valg af materiale og design. Jeg kommer ind på de mere tekniske dele længere nede, men kort fortalt handler det om at en våddragt i Danmark skal kunne noget andet end en våddragt i Middelhavet.

I Danmark er kulden af en helt anden karakter, til gengæld dykker man ikke så dybt. En anden vigtig ting er, at den typiske danske kropsstatur er der taget hensyn til – derfor vil Ægirs pasform og standardmål ofte passe en dansker bedre end andre tilsvarende mærker.

Omkring holdbarhed har Divecenter valgt nogle meget robuste løsninger, der gør at dragten kan tåle at blive brugt.

Testen af våddragten Ægir

2015 07 16 13.09.44 e1439110344778 300x225 - Test af våddragt til uvjagt. Ægir fra Ragnarok Sub.Jeg har foreløbigt dykket med Ægir knap 10 gange over foråret og sommeren, men regner med at fortsætte med at dykke med den hele denne sæson. Hvis der bliver behov for opdateringer efterhånden som jeg dykker med våddragten, vil de blive skrevet løbende til denne anmeldelse.

Min hurtige konklusion og generelle oplevelse er at det er en god våddragt til uvjagt som jeg vil anbefale hvis man passer de opgivne standardmål, der er lavet til skandinaviske størrelser (modsat alle andre mærker der laver størrelser tilpasset en typisk kropsbygning set i landene rundt om Middelhavet.)

Dragten passer mig godt og holder mig varm. Den er nem at komme i og ud af og jeg oplever stor bevægelighed når jeg svømmer og dykker.

Størrelserne i skemaet herunder (og på Divecenters hjemmeside) skal forstås sådan at 52- 4- L (Large) er et udtryk for den samme størrelse, men angivet fra forskellige producenter.  T står for tall (‘høj’) og er altså hvis du normalt bruger størrelse 4, men faktisk er lidt for høj.

Skema over størrelser på våddragten

Størrelse Vægt (Kg) Højde (Cm)
52 – 4 – L 61 – 85 168 – 183
52T* – 4T 75 – 82 183 – 191 +
54 – 5 – XL 82 – 93 178 – 188
54T* – 5T 82 – 95 185 – 198 +
56 – XXL 89 – 103 173 – 192

Se på din højde og vægt, og lad dig ikke forvirre, men vælg den dragt størrelse der passer til højde og vægt.

Valg af neopren – temperatur frem for dybde

2015 07 14 10.59.28 300x225 - Test af våddragt til uvjagt. Ægir fra Ragnarok Sub.Til Ægir er temperatur prioriteret højt. Det betyder at der er valgt en neoprentype (Jaco fra Sydkorea), som er meget isolerende (mere end Yamamoto 45). Den egner sig til godt til danske forhold hvor det ofte er køligt, men hvor man sjældent dykker dybt (+20 meter).

Det er godt set af Divecenter at man som dansk uvjæger har andre behov, end hvis man dykkede i Middelhavet. Vi nordboere fryser og dykker på lavt vand, derfor skal vores våddragt selvfølgelig være designet til præcis det.

En typisk dragt i Middelhavet er designet til at kunne modstå et stort tryk (stor dybde) og er derfor af en type neopren der tåler stort tryk, men som omvendt ikke er lige så isolerende.

Ydersiden af våddragten

2015 07 14 10.59.33 300x225 - Test af våddragt til uvjagt. Ægir fra Ragnarok Sub.Ægir er beklædt med Nylon ‘high stretch’. Jeg oplever ikke at dragten bliver stiv af den grund, og det er uden tvivl et tiltag der gør dragten holdbar på sigt. Særligt hvis man dykker i huler, vrag eller på stenstrande. Det er også rart at vide at man kan sætte sig på en sten eller klippe på stranden, uden at være nervøs for om dragten kan holde.

Der er valgt en rød/grønlig camouflage og den ser fin ud. Personligt tror jeg ikke at camouflage gør den store forskel, men så længe det ikke skræmmer fiskene væk (det gør det næppe) så er camo fint for mig. Personligt synes jeg at dragten ser ‘cool’ ud – og det er jo også værd at tage med.

Neoprenstykkerne er limet sammen og derefter syet med kastesting (der ikke perforerer materialet) og tråden har fået et lag latex. Typisk vil latexen blive slidt af på sigt, men så længe at limningerne holder (og det gør de nærmest altid) så har det ingen praktisk betydning.

Eneste kritikpunkt omkring materialet er hvis man ville have en varmere dragt, så er det bedre med smoothskin yderst hvor vandet løber af og ikke nylon hvor det kan fordampe fra (og dermed afkøle uvjægeren), men dette er mest aktuelt ved dykning fra båd – og gør ingen forskel når man er nede i vandet.

Bedømmelse af våddragten ‘Ægir’

2015 07 16 13.13.21 225x300 - Test af våddragt til uvjagt. Ægir fra Ragnarok Sub.Ægir er en virkelig god standarddragt. Den holder mig varm og er behagelig. Det er klart at den for alvor skal testes i rigtig koldt vand, men i maj, juni og juli er der ihvertfald ingen tvivl.

Materialet er blødt og ydersiden virker meget holdbar og fleksibel. 

Hvis du vil have en standard dragt med hurtig leveringstid der holder længe og som holder dig varm i lang tid, så er Ægir faktisk et rigtig godt bud.

Fordele ved Ægir

 • behagelig pasform
 • blødt og behageligt materiale
 • varm
 • holdbar
 • kort leveringtid (modsat målsyede dragter der kan være flere uger undervejs)

Ulemper ved Ægir

 • er ikke målsyet
 • lidt dyrere end andre standard dragter
 • kommer ikke med pissette (det kan man dog montere selv)

Alternativer?

Et billigere alternativ?

Hvis du vil have en billigere standard dragt findes der våddragten Apnea fra Cressi som er ca 20% billigere. Den er dog et godt bud på en billig standard dragt af god kvalitet for pengene.

 

Et dyrere alternativ?

Hvis du vil se på noget dyrere, så anbefaler jeg også min vintervåddragt Forza 3 fra Polosub som er målsyet, tyk (8mm neopren) og har påmonteret en pisette fra start. Denne våddragt er også både varm, holdbar og er målsyet. Ulempen ved denne dragt er, at der er lang ventetid på levering (+2 uger).

>>Gå til webshop med Polosub Forza3

Vil du læse mere?

>>Læs artiklen om valg af våddragt

>>Hør uvpodcast om camouflage eller ej

 

2 replies
 1. Jacob Tauris
  Jacob Tauris siger:

  Hej Morten,
  Tak for anmeldelsen. Jeg har en Cressi Tracina 7mm, som jeg er ganske godt tilfreds med, men da jeg er lidt kuldskær, søger jeg et varmere alternativ til vinterperioden. Har du testet dragten i koldere vejr her i november, og vil du anbefale Ragnarok + 3mm indervest som et varmere alternativ, eller en polosub i stedet? Jeg er 174cm og vejer 73kg (så lidt middelhavs-agtigt bygget :-)) Mvh Jacob

  Svar
  • Morten Rosenvold Villadsen
   Morten Rosenvold Villadsen siger:

   Hej Jacob,
   Den nemmeste måde – nu du har en 7mm dragt allerede – vil være at købe en indervest. Jeg har selv benyttet en vest fra Salvimar fra Kingfish og kan mærke en stor forskel på varmen.
   God jagt,
   Morten

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *