Dykkercomputer

dykkercomputerEn dykkercomputer eller et mere simpelt dykkerur er noget af det vigtigste du bør anskaffe dig, før du begynder som dykker.

Det er denne teknologi, der garanterer din sikkerhed ved at give dig  info om dybde, max. dykkertid samt for eksempel gastryk. Vi ser i denne artikel nærmere på dykkercomputere og dykkerure.

Dykkercomputere spænder fra instrumenter der kunne forveksles med almindelige armbåndsure til store digitaldisplays med LED oplyste grafer og informationer.

Udvalget herunder har fokus på rekreativ og teknisk dykning – du kan se også se på dykkerure til fridykning og uv-jagt. Du kan både anmelde de dykkercomputere du har kendskab til og læse andres test og anmeldelser herunder.


Se udvalg af dykkercomputere

Artiklen fortsætter under dykkercomputerne


Fra et simpelt dykkerur til en kompliceret dykkercomputer

Når du investerer i en dykkercomputer, er det vigtigt at overveje hvad du egentlig har brug for. Ønsker du blot de helt basale funktioner som garanterer din sikkerhed, giver dig klokken og viser dig hvor dybt og hvor lang tid du skal dykke, kan du nøjes med et basalt dykkerur. Er dykning mere end livsstil end en hobby for dig, har du muligvis brug for flere funktioner. Det kan for eksempel være indbygget og meget nøjagtig GPS samt bluetooth forbindelse til dine tanke, så du kan se hvor meget ilt der er tilbage. Hvad du vælger afhænger meget af, hvor ofte du er ude at dykke, og hvilken slags dykning du dyrker. 

Bedste dykkercomputer til prisen

Men hvilken dykkercomputer skal du så vælge? Du har et hav af muligheder fra forskellige mærker med hver deres fordele. I sidste ende skal du kigge på, hvad du helt præcis har brug for, og overveje hvad der blot bliver overflødige funktioner, du ikke får brugt.

Dykkercomputere kan være meget pebrede og ligge over de 9000 kr, når de har alle de moderne funktioner. Men har du brug for alle de funktioner den dyre dykkercomputer ligger inde med, kan det være alle pengene værd. Ure i dette prisleje kan også bruges som smartwatch på land, og kan endda kobles til din smartphone, vise dig vejret, vise dig beskeder og meget mere. 

SUUNTO ZOOP NOVO er et godt bud en billig dykkercomputer der kan det basale og som ikke koster en bondegård.

Hvilke funktioner har du brug for? 

Med en dykkercomputer kan du gå fra enkelt til kompliceret, og finde en dykkercomputer, der kan langt mere end blot at måle tiden. Du kan få dykkercomputere med stopalarm, fridykkerfunktion, dybdemåler og meget mere. Selv de mest basale dykkercomputere vil være udstyret med stopalarm og dybdemåler, mens det er de mere komplicerede ure, som for eksempel også viser dig meget nøjagtig GPS. Skal du have fat i et helt basalt dykkerur, kan du forvente en pris i omegnen af 1500 kr. Samtidig kan du finde modeller som egner sig primært til fridykning eller scuba, og andre som egner sig til begge dele. 

Forslag til dykkerure og dykkercomputere

Dyrker du kun fridykning uv-jagt – og har ikke brug for at din computer kan udregne dykkertabeller så se dykkerurene her

Skal du have GPS med i din dykkercomputer så du kan markere vrag og særlige prositioner så vælg et Garmin Descent

Skal du have et billigt all-round ur til almindelig rekreativ dykning og lidt fridykning så vælg Suunto D5 eller Suunto Novo (se herover)

Ønsker du en computer der kan rumme teknisk dykning, stort display og mange funktioner så se Shearwaters modeller herover

Hvorfor anskaffe en dykkercomputer? 

En dykkercomputer er vigtig for din sikkerhed. Her har du alle informationer om din dykning let tilgængelige og samlet på et sted. Samtidig er det et effektivt redskab til din opstigning, som advarer, hvis du stiger op for hurtigt. På den måde hjælper dykkercomputeren dig med at undgå trykfaldssyge og giver dig livsnødvendige informationer, mens du dykker. Det kan for eksempel være oplysning om, hvor meget ilt du har tilbage, og hvornår det beregnes at du bør stige op, baseret på din tank. Her får du et kort overblik over de typiske funktioner: 

  • Dykketiden: Se hvor lang tid, du har været under vand. Den maksimale dykkertid viser, hvor lang tid du kan dykke ved din nuværende dybde og stige op uden at lave sikkerhedsstop.
  • Dybdemåler: Måler den aktuelle dybt du befinder dig
  • Gastrykket: Her kan du se hvor meget ilt du har tilbage i gasflasken
  • Alarm: Advarer dig mod for hurtig opstigning og når du er ved at dykke for dybt.
  • Logbogsfunktion: Viser information fra tidligere dyk.
  • GPS: Giver dig overblik over, hvor du befinder dig, så du let kan finde tilbage til din startposition.

Brugt dykkercomputer

Brugt dykkerudstyr er som sjældent en god ide og det kan i værste fald risikere din sikkerhed under vand. Da en dykkercomputer eller dykkerur er så essentiel for at din dykning går godt, råder vi dig til at undgå at købe brugt. Tværtimod anbefaler vi, at du anskaffer dig et helt billigt dykkerur som backup til din dykkercomputer, når du dykker alene. 

Teknologien kan af og til svigte, og ved du pludselig ikke hvad din dykkertid er eller hvor dybt du er nede, kan det gå frygteligt galt. Det optimale er derfor at investere i en solid dykkercomputer med de lækre ekstra funktioner, som forskønner din dykkeroplevelse og giver dig alle de nørdede detaljer, kombineret med et billigere, basalt dykkerur for sikkerhedens skyld. Her kan du for eksempel vælge et automatisk dykkerur, som oplades via dine bevægelser. Disse ure måler kun din tid, men kan gøre en stor forskel nede i dybet.


Gå tilbage til dykkerudstyr – se andre dykkerure til fridykning og uvjagt