Livet under overfladen.

Livet under overfladen

Livet under overfladen er en undervandsfoto bog af undervandsfotograferne Martin MacNaughton, Jonas Thormar, Jesper Kikkenborg  og Martin Kielland udgivet november 2012. Alle fotograferne har et imponerende CV der både omhandler uvfoto, videnskabelige ekspeditioner, ferskvands- og marinbiologi, formidling og fridykning. Bogen er støttet af en masse fonde, og er for mig hidtil et uset stort og gennemført fotoværk fra den danske undervandsverden. Enormt lækker.

Bogen kan købes her

Første indtryk af Livet under overfladen

Jeg anbefaler bogen og lad mig sige fra start, at jeg ikke er upartisk. Jonas Thormar og jeg har fælles venner, og Martin McNaughton er en dygtig københavnsk fridykker (med den engelske nationalrekord på CVet), men jeg lover dig at det ikke er derfor jeg anbefaler bogen. Jeg anbefaler den fordi den er god. Fra det allerførste øjekast er Livet under overfladen en virkelig flot og lækker bog. Omslaget, tykkelsen, det lækre papir og vægten oser af kvalitet. Forsiden har en fræk visuel effekt med en fiskestime, der virker som om den er påmalet med en særlig metallisk maling og derfor glimter hvis lyset falder rigtig på. Det bliver endnu bedre når man åbner bogen og på første opslag kigger ind i øjnene på en tyk spættet sæl. Så er vi igang og scenen er ligesom sat.

Indholdet under overfladen

Undervandsfoto af Vandranunkel. Foto: Jesper Kikkenborg

Vandranunkel. Foto Martin Kielland

Livet under overfladen bærer undertitlen: “Fra kilde til hav i Danmark” og bogen følger dette forløb fra klare kildevæld, til bækken, åen, søen, vandhullet, opdæmninger og udløb til ålegræs, stenrev, kyst og de frie vandmasser. Men undervejs tager bogen afstikkere til afsnit om fortidslevn (istidsrelikter), krebs, padder, havne, kamuflage, vinter og is og et fint af med et afsnit om “mennesket og vand” med fokus på portrætter af fiskeri, tabte ruser, skrald, vrag, dykning og snorkling.

Afsnittet “bag kameraet” skal også fremhæves. Her forklarer fotograferne, hvordan de har båret sig ad med at få de fantastiske motiver fotograferet. Omkring hejsestativer, fridykningsteknikker, og udfordringerne ved at fotografere i åer, vandhuller og dårlig sigt. Meget inspirererende for alle os der er uvfoto amatører.

Alle fotos er ledsaget af en kort forklarende tekst der mange gange har et biologisk sigte, hvor der forklares om sammenhængende i naturen eller om hvilke arter man kan se og lidt om deres biologi. Andre gange handler den ledsagende tekst om det fotografiske, og en sjælden gang imellem lidt om kulturhistorie eller om hvad der skete lige efter billedet var taget. Når man bladrer gennem bogen, læser man altid billedteksten på de gode fotos. Den er vedkommende og gør oplevelsen af fotoet større.

Da jeg tabte kæben første gang

Krebs. uvfoto af Jonas Thormar

Krebs. Foto af Jonas Thormar

Første gang jeg for alvor tabte kæben var, da jeg nåede side 33 og så en bæklampret! Lampretter er nogle mærkelige fisk (kaldet rundmunde), og de største slags (kaldet havlampretter) snylter på andre fisk ved at suge sig fast og tappe dem for blod – som en igle.

Der findes havlampretter, flodlampretter og altså også bæklampretter og jeg ved at de er uhyre sjældne at se, men her var der altså et knivskarpt foto af bæklampret (der ellers primært lever sit liv nedgravet). Jeg kan forestille mig at Jonas Thormar var helt op at ringe den dag i Gudenåen, ved Hammer Mølle hvor han fik dette motiv i kassen.


Ferskvand i Danmark

Jeg har nok aldrig helt set pointen i at dykke rundt i det danske ferskvand. Før nu. Min fordom var at de danske søer var grumsede, at der ikke var noget at se. Jeg har da oplevet 10m sigtbarhed i Furesøen og set gedder på lavt vand i Almind Sø, men de store snorkeloplevelser har jeg aldrig forbundet med ferskvand. Jeg tror jeg kommer til at se anderledes på det nu. Første halvdel af bogen handler om de ferskevande og det står i hvert fald klart for mig at der er store oplevelser at hente derude – og det undrer mig pludselig at jeg aldrig har dykket i en å eller et vandløb, men det skal da prøves! Vandet ser faktisk rigtig lækkert ud og jeg kan jo se at man kan både finde fisk, krebs og flotte farver.

Karussen i voldgraven

Karrusse. Martin MacNaughton

På side 100 drages der i teksten en parallel til Amazonas, selvom det omhandlende foto er taget i en voldgrav ved Asserbo Slotsruin – og jeg må give mig og indrømme at det ser både eksotisk og spændende ud. Tænk engang.

Den havde jeg faktisk ikke lige set komme. Flere gange i løbet af bogen tager jeg mig selv i at blive klogere og kigge på fantastiske små væsner, dyr og planter som jeg ikke kendte noget som helst til – men som jeg vil holde øje med næste gang jeg er ude!


Stor Vandkalv undervandsfoto

Stor vandkalv. Foto af Martin Kielland


Vinter under vandet

UVFoto: Martin McNaughton

Vinter i Mølleåen. Foto: Martin MacNaughton

Vinterafsnittet er jeg meget vild med. Der er ikke så mange fisk, der er mest bare vand og is og vand, men isen giver nogle særlige muligheder for at udtrykke sig fotografisk som bliver meget grafiske. Nogle gange næsten uvirkelige. Pælen til bådebroen fremstår pludselig som en undersøisk paddehat. Luftbobler fanget i is giver kunstneriske mønstre, og særlige vinterfænomener som når to lag is fanger flydende havvand imellem sig gør at dette afsnit har noget meget flotte psykedeliske undervandsfotos. Spændende når fotograferne hæver sig op over blot at portrættere og dokumentere naturen.


Særligt vellykkede uv fotos

Uvfoto af klippehule på Bornholm

Klippehule på Bornholm. Foto: Martin MacNaughton

Undervandsfotografierne i bogen er alle høj kvalitet. Og selv klassiske undervandsmotiver og almindelige arter man ofte støder på har lige fået et twist, noget ekstra som på side 35 hvor et klassisk splitbillede i en klarvandet bæk også har indfanget to svaler som fortæller en historie om fødekæden hvor både insekter, vandet, luften og svalerne indgår. Eller på side 53 hvor fotografen har fotograferet en skallestime nedefra og op gennem vandet mod en blå himmel, så det synes som om fiskene svømmer mellem toppen af træernes efterårsfarver. Det er rigtig spændende at se genren “undervandsfotos” bliver udvidet med nye motiver og vinkler. En af mine andre favoritter er krebseafsnittet og “den frygtløse padde” på side 135 – og tænk at det også er lykkedes at fotografere en snog i vandet. Andre fotos og fotoserier der fortjener at bliver fremhævet er den indledende portrætserie af kildevældeet “Blåhøl”, vegetationen i de klarvandede lobeliesøer, æggene fra en aborre og hvordan de bliver spist af haletudser, den fede suder, halen af en gedde, den tunge pighvarre og marsvinet i bundgarnet.

Fotodata – et appendix fra himlen

Uvfoto

Stationær gopleart fundet på Røsnæs. Foto: Martin MacNaughton

Bagerst i bogen er der et udførligt appendix der opgiver alle data fra alle fotos – inklusiv hvor i Danmark de er taget. At opgive fotolokaliteter så åbent og detaljeret som det er gjort her, synes jeg er modigt og det er en stor ressource for kommende uvfotografer. Mange gange ser jeg undervandsfotos og tænker: “det sted er godt nok flot, jeg ville ønske jeg kendte til ligeså flotte steder” – det gør jeg så nu! Kun ganske få lokaliteter er kamouflerede en smule, men multestimen på side 238 ved jeg hvor jeg måske kan finde. Og de mange klarvandede søer og krebsehuller og grusgrave er alle opgivet med navn, så jeg pludselig selv har fået 10-20 nye steder på hånden til hvor jeg kunne have lyst til at gå dykke selv.

For de mere nørdede fotografer er der selvfølgelig også opgivet kameraudstyr, lukketid, blænde, ISO og fokal længde på hver enkelt foto. Det er en sand guldgrube både for den fotointeresserede, hobbybiologen og den entusiastiske snorkeldykker. Det er god stil fra forfatterne at give deres erfaringer, data og spots videre til læserne – og appendixet er næsten grund nok til at købe bogen i sig selv!

Læs artikel om valg undervandskamera


Den dogmatiske og strenge kritiker

Belone belone. en hornfisk. Foto: Jesper Kikkenborg

Belone belone. en hornfisk. Foto: Jesper Kikkenborg

Skulle der være en kritiker derude som til sin skuffelse finder ud af at par af bogens fotos er taget i akvarie, og et par af dem stammer fra norske eller svenske lokaliteter, så må jeg erklære mig delvis enig i den skuffelse. Meget optimistisk og naivt havde jeg håbet lidt på at alle fotos var taget i fri dansk natur. Men ok, efterhånden som jeg har spottet at det faktisk kun er ganske få fotos (og de er gode!) ud af bogens flere hundrede fotos, der ikke er taget i dansk fri dressur, så er jeg nået frem til at jeg godt kan leve med at en håndfuld fotos er taget i Sverige og Norge og at enkelte er taget i akvarie. Faktisk helt uden problemer.


Kvaliteten

Kvaliteten og den generelle oplevelse er fortsat så god og overbevisende, at selvom det kunne havde været fantastisk (og lur mig om det ikke har været målet til at starte med) at have alle motiver fanget i dansk vild natur, så ændrer det ikke ved helhedsoplevelsen af en meget gennemarbejdet, indholdstung og lækker fotobog der både kan inspirere til at komme ud og dykke, men også kan bruges i sofaen til at drømme sig ned under overfladen.

Den hidtil flotteste og lækreste coffeetable bog fra den danske undervandsverden. Tillykke med udgivelsen, med den foreløbige succes og med et kæmpe stykke veludført arbejde. Resultatet taler for sig selv. Jeg håber at alle vandentusiasterne vil tage den til sig.

Købe livet under overfladen

Du kan læse mere om Livet under overfladen på projektets hjemmeside. “Livet under overfladen” kan købes her.

Livet under overfladen, Agnete og Havmanden. Foto: Martin Macnaughton

Agnete og Havmanden. Foto: Martin Macnaughton

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *