BCD dykkerudstyr

BCD står for Boyancy Control Device og  kaldes på dansk afbalanceringsudstyr.

Den kan beskrives som en rygsæk med luft, som er en vigtig del af dykkerudstyret. Denne sørger nemlig for at stabilisere, så dykkeren kan have en neutral opdrift, og dermed hverken vil stige eller synke, men blot være behageligt i vandet. Der findes flere forskellige slags BCD og vi kigger nærmere på dem.

Se udvalget af BCD jakker, vinger og veste her


BCD vest eller vinge?

En BCD vest er den mest almindelige vest, som anvendes til fritids- og rekreativ dykning. Den er god både hvis du er begynder eller øvet. Denne vest har både luft i ryggen og under armene, hvorved den sikrer stabilisering af kroppen til behagelig og kontrolleret opdrift. 

Skal du udføre teknisk dykning, skal du dog have fat i en vinge BCD. 

Jakke BCD 

Dette er blot et andet navn for den klassiske BCD vest og nu hvor kært barn har mange navne, vil vi gøre vores for at du ikke bliver forvirret. Jakken/vesten sikrer en god pasform og gør at du også kan flyde godt på overfladen. Denne bruges til alle former for rekreativ og fritidsdykning. Samtidig ligger prisniveauet i den lave ende til sammenligning med vinge BCD. 

Vinge BCD

Denne kaldes også for en vingevest og anvendes primært til teknisk dykning og for eksempel til hvis du skal lave dobbeltsæt. Her er der ingen luft under armene, kun i ryggen. På den måde er det muligt at montere dobbeltflasker tæt på ryggen.

Disse vingevester er primært anvendt til teknisk dykning, men rekreative dykkere er også begyndt at bruge dem sammen med bagplade og harness til en enkelt flaske. Det skyldes, at vesten er fleksibel, så man med de modulære dele kan udskifte, som man har lyst.

Det betyder også, at hvis du en dag ønsker at udføre teknisk dykning frem for rekreativ, kan du anvende den samme vest, og blot montere en dobbeltflaske. Samtidig kan du udskifte enhver del, hvis de bliver slidt, og behøver dermed ikke at købe en ny BCD, når en del går i stykker.

Læs mere om dykkerudstyr