Træk VejretStig Åvall Severinsen er en dansk fridykker, som er indehaver af adskillige rekorder, både Guinness rekorder og AIDA rekorder, og derudover har han været verdensmester 4 gange i sin karriere.

Ny rekord til Stig 2020 – 202 meter vandret

Ikke et dybdedyk. Ikke nedad.

Men.

22. December 2020 lavede Stig et længdedyk på 202m vandret under overfladen i åbent vand. Altså ikke et dybdedyk. Det er en Guiness rekord.

Verdensrekorden i længdedykning bassin er til sammenligning 316m. Altså 114 meter længere end Stigs nye længdedyk ved Mexico.

Tilmed, så alt andet end lige må det anses for lettere at svømme i åbent vand end i bassin – PGA. manglende vendinger per 25/50m.

202 meter selvfølgelig et langt og flot, men et relativt “almindeligt” dyk til de fleste konkurrencer i fridykning.

Stigs tidligere Danmarksrekord og verdensrekord var til sammenligning 225 m. Men Danmarksrekorden er nu (2020) på 236m og verdensrekorden er altså 316m.

Stig er forfatter til bogen “Træk Vejret” (købes her)

Baggrund

Stig Åval Severinsen har en kandidatgrad i biologi, og har derudover også en ph.d. i medicin.
Han startede i en ung alder med at holde vejret på bunden af sine forældres pool hjemme i Aalborg, og fandt ret hurtigt ud af at han elskede at være i vandet.

Han svømmede allerede fra en ung alder, men indgangsvinklen til fridykningen blev via undervandsrugby, hvor han fandt ud af at han kunne holde vejret længere end sine modstandere.

Stig har været en aktiv fridykker i Århus fridykkerklub, som blandt andet arrangerede VM i 2009. Derudover har Stig også brugt mange kræfter i fridykkerudvalget som ligger under dansk sportsdykkerforbund.

Stig er nok mest kendt for hans spektakulære rekorder hvor han dykker under isen, kun iført speedos, og ikke mindst statiske dyk på ren ilt, hvor han holdte vejret i imponerende 22 minutter.

“Drømmen om dybet” tv-udsendelsen

Stig Åvall Severinsen blev for alvor kendt i det danske mediebillede i 2004, da han var med i tv programmet ”drømmen om dybet” hvor vi følger Stig på hans rejse jorden rundt, som forberedelse på et verdensrekordforsøg.

Stig ville forsøge at blive den dybeste mand på jorden, med et dyk til 67 meter. Dykket skulle foregå i Venezuela.

Stig er undervejs blandt andet en tur i Indien, hvor han træner yoga og vejrtrækning med en af de helt store yoga guruer. Vi ser ham også svømme i den berømte Ganges flod, og under hans træning i det røde hav følger vi ham en tur ud i havet, hvor han blandt andet svømmer med delfiner.

Det folk nok husker bedst fra denne programserie er scenen hvor Stig formår at slå rekorden, men jubler så voldsomt i overfladen at han desværre besvimer inden han fik sit dyk godkendt.

Køb bogen “Hold Vejret” her

Danskeren holdt vejret i 22 minutter

En af de mest spektakulære rekorder som Stig Åval Severinsen er indehaver af, er hans fantastiske statiske dyk på præcis 22 minutter. Dykket foregik på en dykkerskole i London i 2012 hvor man havde kølet vandet ned til 0 grader, og op til dykket indåndede han 100% ilt via et mundstykke.
Rekorden er sidenhen blevet slået af Aleix Segura fra Kataloninen, han formåede at holde vejret i imponerende 24 minutter og 3 sekunder.

Dykkede “under indlandsisen” – eller under isen i en sø…

I 2010 svømmede Stig Åval Severinsen sit første dyk under isen på 72 meter, dette dyk foregik i den jyske sø Knudsø.

I 2013 besluttede Stig sig for at forsøge at slå sin egen rekord fra 2010. Han valgte at rejse helt til Grønland for at slå sin gamle rekord.
Dykket skulle foregå i smukke omgivelser i Østgrønland, i søen Qoorlotoq, med højt solskin og is så langt øjet rakte.

Discovery Channel var på pletten (sammen med kontrollanterne fra Guinness rekordbog) til at dokumentere resultatet af Stigs rekordforsøg.

Dykket var en stor succes og Stig Åval Severinsen svømmede hele 76,2 meter under den metertykke grønlandske is på søen, kun iført speedos (badebukser).

Du kan se dykket herunder.

Er Stig Åval Severinsen død?

Nej – adskillige rygter florerer på internettet omkring Stig Åval Severinsen skulle være død, det er han heldigvis ikke. Om end Stig presser sin krop helt ud til grænsen, så lever han altså i allerbedste velgående.

Stig Åval Severinsen kan i ny og næ ses i diverse tv programmer, hvor han fortæller om fridykning, meditation og stresshåndtering.

Bogen “Træk vejret”
Stig Åval Severinsen er forfatteren bag bogen ”Træk vejret”. I bogen kan du læse om hvordan du bliver bedre til at trække vejret, og derved vil skabe en større ro i din krop. Dette vil på sigt skabe mindre stress, mere overskud og ikke mindst en sundere krop.
Stig fortæller om forskellige teknikker du kan bruge, mange af øvelserne er inspireret fra yogaens verden, de er godt fortalt og nemme at gå til, selv for en uerfaren.

>>Bogen Træk Vejret kan købes her

Stig Severinsens Rekorder

STA (Statisk vejrhold): 8:40 Min, Dansk rekord.
DYN (Dynamisk med finne): 225 meter
DNF (Dynamisk uden finne): 186 meter
Statisk på 100 % ilt: 22 minutter
Dyk under is, uden udstyr iført badebukser: 76,2 meter
Dyk under is, med våddragt og monofinne 152,4 meter

Længe dyk i åbent vand: 202 meter

Se alle verdensrekorder i fridykning her

 

Vil du selv lære at fridykke?

Undervandsitetet tilbyder et 8 uger online kursus “Hold Vejret Længere” hvor du lærer alt teori, får øvelser, sparring, videofiler og træningsprogrammer til at lære at blive en dygtig fridykker. Se mere – og læs anmeldelserne: