Home / Dykkerudstyr / Svømmedragt

Svømmedragt

Læs også artiklen om valg af våddragter med fokus på den traditionelle todelte våddragt. Det er ikke altid ligetil at beslutte hvilke dragt man skal vælge.  Skal du fridykke udendørs i Danmark så er der ingen tvivl om at du IKKE skal vælge en svømmedragt, den vil være for kold. Jeg skal med det samme nævne at jeg ikke selv benytter svømmedragter til fridykning. Hvis du vil fridykke udendørs i Danmark, så gå i stedet til artiklen om den todelte våddragt

LINK: Oversigt med gode svømme/tridragter fra Watery

Svømmedragt til fridykning

Svømmedragt

Svømmedragt til fridykning

Hvis du er fridykker og skal træne i pool eller fridykke under vamere himmelstrøg så skal du måske vælge en svømmedragt eller en tridragt frem for en todelt våddragt.

Der er dog både fordele og ulemper ved en svømmedragt og tridragter frem for en todelt våddragt når man skal fridykke.

Herunder tager vi punkterne et for et hvad angår svømmedragter. 

Godt glid gennem vandet

Svømmedragter har et enormt godt glid gennem vandet og det er muligvis denne dragttype som giver den mindste vandmodstand. De er til gengæld (nogle gange) meget dyre, men kan fås til alle priser mellem 500 og 5000kr. Vær opmærksom på at hvis man køber de meget tynde konkurrencesvømmedragter så er der også en meget dårlig holdbarhed. Disse dragter bør kun benyttes til konkurrencer af økonomiske årsager.

Forbud mod svømmedragter

På et tidspunkt skiftede hele svømmesporten til at svømme i svømmedragter og der blev udviklet fantastiske dragter samtidig med at alle verdensrekorder i svømmesporten blev slået og forbedret mange gange, men for at nedtone udstyrsræset forbød man efter kort tid den type af dragter igen. Det kan fridykkere nu nyde godt af – og hvis man er heldig også til lave priser nu hvor dragterne er blevet forbudt i svømning.

Bedre dykkerrefleks i en svømmedragt

Dykkerrefleksen er en serie af fysiologiske hændelser der sker i kroppen når man fridykker. Disse fysiologiske faktorer forbedrer menneskets evne til at opholde sig under vandet med dramatisk stor effekt. Kort fortalt handler dykkerrefleksen om at pulsen sænkes, blodårer i arme og ben trækker sig sammen (perifer vasokonstriktion), milten trækker sig sammen og frigiver flere røde blodlegemer til blodstrømme og blodet ophober sig i arterier og kar omkring lungerne. Dertil kommer at man skal tisse – men det er en side effekt.

Dykkerrefleksen trigges af flere forskellige faktorer, blandt andet vand i ansigtet og i hovedregionen. At kroppen reagerer instinktivt på denne påvirkning kendes også fra babysvømning – men har altså også effekt på voksne mennesker i form af ovenstående adaptationer. Så at svømmedragten ikke har en hætte (og nogle gange heller ikke ærmer) giver den altså fridykkeren en større dykkerrefleks som er en stor fordel – med mindre man som fridykker bliver for kold og i stedet bruger energi og ilt på kulderystelser og tænders klapren.

Med eller uden arme?

Triathlondragt uden arme

Antero Joki til VM 2009

Flere af svømmedragterne er uden arme og i virkeligheden udformet som nogle meget stramsiddende smækbukser. Det giver selvfølgelig den fordel at armene har fuld bevægelighed. Samtidig gør det også dragten køligere og et dårligere glid gennem vandet.

Hvis man vælger en svømmedragt uden arme til at fridykke i, vil det kun være til pooltræning – hvorimod at en svømmedragt med arme (eller en triathlondragt) også ville kun bruges i havet (til dyb fridykning).

Svømmedragter til fridykning

  • Enormt godt glid gennem vandet
  • Har ikke integreret hætte og giver derfor bedre dykkerrefleks
  • Er koldere end todelte våddragter
  • Isolerer stort set ikke
  • Fås i alle prisklasser, men er oftest meget dyre
  • Ikke egnet til undervandsjagt

At købe en svømmedragt

Når man er på udkig efter heldragter kan man både i kigge i dykkerbutikker, svømmebutikker eller butikker der forhandler triathlonudstyr. Watery er nok den danske webshop med mest styr på svømmeudstyr.

Link til Watery