Harpun
Køb den rigtige harpun fra start!
Harpunen er din forlængede arm når du dyrker uv jagt, og det er fantastisk at fiske med en harpun man kender og stoler på. Derfor er det vigtig at vælge den rigtige harpun.
En begynderharpun er ikke nødvendigvis anderledes end de harpuner eliten benytter, men læs mere under de enkelte produkter. De bedste harpuner er stabile, solide og simple. Kun i sjældne tilfælde vil de allerdyreste harpuner være en fordel undervandsjægeren.
Til uv jagt: Jeg anbefaler en elastikharpun, med én enkel elastik og en rørlængde på 75cm-100 cm.
Bemærk: harpunen også er et potentielt farligt fangstredskab og det er derfor vigtigt at man er forsigtig når man betjener den. DSF har udgivet en harpunfolder som du kan downloade her og du kan også læse mere om reglerne for harpunfiskeri.
Se de testede harpuner
Artiklen om valg af harpun forsætter herunder
Guide til køb af harpun
Her kan du læse om hvilken harpun du skal købe – og hvilke ting man skal tage højde for når man vælger sig en harpun til uvjagt.
Hvem tester harpuner?
Jeg hedder Morten Rosenvold Villadsen og er tidligere Danmarksmester og holdvinder af nordiske mesterskaber i undervandsjagt og har været på det danske landshold stabilt siden 2007.
Jeg har testet og prøvet mange harpuner og det er mine erfaringer du får i denne artikel til valg af den bedste harpun for dig.
Bedst er ikke billigst, men de bedste harpuner til prisen er ofte ret billige.
Jeg anmelder udstyr og har altid et fokus på value for money og at udstyret skal fungere godt, mere end se godt ud. Jeg udgiver også podcast, artikler, skriver bøger og laver foredrag om fridykning og undervandsjagt.
Du er også velkommen til selv at anmelde dit udstyr her på siden – under hvert produkt er der mulighed for at “skrive en anmeldelse”
Guide til køb af en harpun til uvjagt
Jeg anbefaler til undervandsjagt under danske forhold som et generelt udgangspunkt:
-
- Længde: 75cm – 100cm (ofte større i udlandet) – min foretrukne længde er 90cm
- Elastik – ikke trykluft
- En enkelt elastik 16-20mm
- Closed muzzle
- Materiale: Aluminium (pga. prisen) – men Carbon har en fordel i forhold til vægt. Træ er for afficionados…
- Intet linehjul
- Enkelte billige harpuner har ikke mulighed for at man kan sætte en line i dem og evt. forbinde til bøje. Det skal der være.
- Vær i øvrigt opmærksom på at man i Danmark kun må jage med enkeltspids – spyd med flere spidser er forbudt at bruge.
Hvilken harpun skal man købe?
Når du skal vælge dig en harpun er der en del valg man skal træffe. Harpunen er et vigtigt værktøj for undervandsjægeren. De vigtigste spørgsmål man skal stille sig selv når man skal vælge størrelsen er:
Hvor store fisk skal du fange?
I Danmark er de stærkeste fisk man kan fange uden tvivl havørrederne. Havørreder kan blive op til ca. 10 kg. I den størrelse er det den allerstærkeste fisk man kan støde på som undervandsjæger i Danmark. En ørred på 10 kg kan godt retfærdiggøre at man har en stor harpun – og muligvis også har et linehjul på harpunen – men der er meget meget langt mellem de havørreder som vejer 10 kg.
Man må selvfølgelig ikke gå ned på udstyret, men det er måske alligevel værd at overveje om man skal have en på 110 cm -130 cm fordi der en sjælden gang kunne være behov for det. Jeg vil mene at til danske fisk er man rigtig godt bevæbnet med en harpun 75 cm-100 cm. En Længere harpun giver sjældent mening til uv jagt herhjemme.
Denne størrelse har både en størrelse hvor man kan manøvrere rundt med den og en power der giver tilstrækkelig gennemtrængning på selv større fisk, hvis de er inden for rækkevidde.
En rørlængde på mellem 75 cm og 100 cm (den længde elastikken spændes) giver god gennemtrængning på
2 m-3,5 m afstand alt efter hvile typer af elastikker man sætter på. Så møder du en havørred på 10 kg eller en torsk på 15 kg, så kan du stadig lave et sikkert skud med 75 cm – 90 cm hvis du bare er tæt nok på, ca. 1-1,5 m. De fleste fisk bliver skudt på denne afstand.
Kraftigere harpuner i udlandet
Når jeg tager på uvjagt rejser til steder med store fisk, foretrækker jeg Rob Allen 120 cm der har lidt mere power og kan holde til større belastninger. Rob Allen har jeg rejst med og fanget store fisk med i Norge, på Azorerne, Mozambique og i Panama. Jeg har fanget fisk større end 50 kg med Rob Allen 120cm. Se priser her
Senest i Sydafrika benyttede jeg min Diablo harpun som ekstra harpun og den kunne godt skyde igennem store tun.
Hvor god sigtbarhed er der?
Dette har betydning for hvor lang rækkevidde harpunen skal have. Som en tommelfingeregel gælder at jo bedre sigtbarhed, jo længere rækkevidde kræves, men i Danmark kan der ofte være så dårlig sigtbarhed at man med en længde på 100 cm ikke kan se spidsen af spyddet – og det holder jo heller ikke.
Med en 75 cm-100 cm rørlængde kan du holde armen tilbage, sådan at spidsen af spyddet er lige ud for dit ansigt i tilfælde af dårlig sigt.
Det betyder igen at du med 75 cm – 90 cm kan jage godt og effektivt i den danske sigtbarhed som typisk er 1-5 m.
Altså: Jo bedre sigtbarhed – jo længere harpun.
Skal du uvjage i åbent vand eller i huler og vrag?
En større harpun er ikke så manøvredygtig som en mindre.
Det er klart at du har brug for en større i åbent vand, og denne jagtform gør også at manøvredygtigheden ikke er af samme betydning som hvis du undervandsjager i huler eller på et skibsvrag.
Jeg vil anbefale 100 cm i åbent vand med god sigtbarhed, og 75 cm til hulejagt og undervandsjagt på vrag. 90 cm er igen allround valget der dækker langt de fleste situationer (når vi taler om danske forhold).
Bemærk i øvrigt at spyddet er længere end harpunen. Eksempelvis skal man bruge et spyd på 130 cm til en 90 cm harpun. Når man taler om længden, så taler man om den del af harpunen “røret” hvor elastikkerne spændes.
Altså: Jo længere harpun, jo dårligere manøvredygtighed
Skal man bruge linehjul?
Til undervandsjagt i Danmark er det kun i meget sjældne tilfælde nødvendigt at have et linehjul. Jeg kan kun komme i tanke om at det kan være en fordel hvis du møder en stor og stærk ørred på +5kg (dog ikke nødvendigt). Den eneste situation hvor det er direkte nødvendigt er hvis du skal undervandsjage i huler og vrag på +10m dybde.
Et hjul gør at man ikke behøver at svømme fisken med op til overfladen efter man har skudt den. Det er dog i tilfælde af hulejagt på dybt vand at det er en fordel, i de fleste andre tilfælde (måske med undtagelsen af meget store og stærke havørreder) er et linehjul mest i vejen.
Skal man jage i udlandet hvor der er dybere, større fisk osv. kan et linehjul være en rigtig god idé.
Bedste harpun – model og mærke
Der findes mange gode harpuner. Prismæssigt ligger de mellem 500kr og 7000kr (!). De dyreste er det rene kunsthåndværk med udskårne håndtag, bronzestøbte bundstykker, indlagt kulfiber osv.
Det er dog slet ikke nødvendigt for at man kan fange fisk (men sikkert flot at have hængende på væggen og sjovt at have, hvis man er til den slags).
Skal du have et godt udgangspunkt for at fange fisk, simpelt og effektivt, afprøvet af mange uvjægere over flere år og velegnet til danske forhold så vil jeg anbefale den type jeg selv bruger.
Læg mærke til at jeg har valgt at købe den samme model i flere forskellige størrelser. Det betyder at jeg ikke skal vænne mig til en ny model, men altid har den samme harpun med ud. Det gør at jeg kan overføre mine skills og erfaringer fra den ene til den anden længde.
Jeg forstår godt at man gerne vil prøve en masse forskellige harpuner, men har du fundet noget der virker godt for dig, så hold fast. Til sidst bliver harpunen en naturlig forlængelse af din arm og du vil lave det ene præcisionsskud efter det andet.
Regler og brug af harpun
Bemærk: harpunen er også et potentielt farligt fangstredskab, og det er derfor vigtigt at man er forsigtig når man betjener den.
DSF har udgivet en harpunfolder som du kan downloade her. Du kan også læse mere om reglerne for harpunfiskeri.
Sikkerhed ved harpuner
Husk altid:
- Hav aldrig harpunen ladt over vandet.
- Peg aldrig på andre eller på dig selv.
- Stol aldrig på sikringen, kun på at aflade elastikkerne.
- Hold den ikke mellem benene med ladte elastikker mens du skal ordne noget med begge hænder, og efterlad aldrig harpunen ladt på bunden.
Gennemgang af harpunen
Anbefalede webshops
Det er ikke alle webshops der sælger harpuner der rent faktisk ved særlig meget omkring undervandsjagt, harpuner og lignende. Derfor har jeg skrevet denne guide til så du er lidt bedre rustet end hvis du bare kom ind fra gaden og ville købe udstyr.
Har du haft glæde af denne artikel om harpuner kan du støtte Undervandsitetet.dk ved at købe din næste harpun eller andet uvjagt-udstyr via links i artiklen her (uden at det koster dig ekstra).
Læs mere om uvjagt steder i Danmark eller generelt om undervandsjagt
E-bog: Uv-jagt udstyr : 0 kr
- Tjeklister til når du vælger udstyr
- Personlige anbefalinger
- Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den nu
E-bogen sendes til din inbox uden betaling. Du kan selvfølgelig altid afmelde din email senere.